Discussiëren in De Balie over mentale toestand van onze wereldleiders

Genderwetenschapper Maaike Meijer onderzocht de representatie van mannelijkheid in literatuur en film en vond daar veel antihelden die haaks staat op het gangbare maatschappelijke mannelijkheidsbeeld. Kunstenaars tonen extreem mannelijk lijden en falen, maar ook nieuwe wegen. Er blijken interessante alternatieven te zijn voor het gangbare mannelijkheidsbeeld.

Op maandag 26 juni om 20:00 uur nemen ze bij De Balie mannelijkheid onder de loep, in de samenleving en in de cultuur, van de onderdrukte jongens van Wolkers, de tobbers van Houellebecq en Te Gussinklo, tot de aardse Jeff “The Dude” Lebowski en het oorlogshelden in Casablanca. Hoe verandert ‘mannelijkheid’ in de wereld en in de culturele verbeelding? We bespreken de manier waarop dit wordt geportretteerd en hoe dit ons begrip van gender beïnvloedt.

Andere sprekers zijn docent Engels en auteur van Mama’s Boy Roel van den Oever, schrijver Adriaan van Dis, schrijver en essayist Valentijn Hoogenkamp, dramaturg, gespreksleider, curator, schrijver en onderzoeker Selm Merel Wenselaers, oud-hoogleraar en schrijver Abram de Swaan en theatermaker en singer-songwriter Alex Roeka.