OBA verkent met veelzijdige programmering de ‘bibliotheek van de toekomst’
De VR-bril van Studio VRij die gebruikt wordt tijdens de 'Virtual Reality Tour' op 11 maart
De Openbare Bibliotheek Amsterdam organiseert op zaterdag 11 maart tussen 12.00 uur en 18.00 uur een speciaal programma in Amsterdam Zuidoost. In een tijdelijke pop-up locatie op Bijlmerplein 874 in de Amsterdamse Poort, op drie minuten loopafstand van de vestiging OBA Bijlmerplein, worden uiteenlopende activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Hierbij staat het thema ‘bibliotheek van de toekomst’ centraal. Wat zou jij willen lenen van een bibliotheek in de toekomst? Wat wil je er leren en ontdekken? Welke gadgets kunnen hierbij absoluut niet ontbreken? Dit soort vragen worden aan de hand van onder meer een mediaworkshop, een virtual reality tour en een kinderraad samen met de bezoeker onderzocht. Met deze persnieuwsbrief blikt de OBA vooruit op de programmering. Het volledige aanbod is op de website te vinden.

Workshop | Media maken | 12.30 uur tot 18.00 uur | Geschikt voor 14 jaar en ouder

In de workshop ‘Media maken’ gaan kinderen vanaf 14 jaar zelf aan de slag met alle facetten van het maken van een reportage. Zo kunnen ze bijvoorbeeld leren presenteren, regisseren, monteren of filmen. Het onderwerp van de reportage is de ‘bibliotheek van de toekomst’. Door creatief bezig te zijn met media maken rondom dit thema ontdekken de deelnemers direct wat zij zelf belangrijk vinden in hun eigen toekomstige bibliotheek. De workshop wordt gemaakt in samenwerking met de Jonge Reporters. Deze organisatie produceert sinds 2001 vanuit Amsterdam Zuidoost samen met kinderen en jongeren video’s voor allerlei organisaties.

Activiteit | Kinderraad | 14.00 uur tot 15.30 uur | Geschikt voor 6 tot 14 jaar

Tijdens de OBA Kinderraad kunnen kinderen laten weten wat er niet mag ontbreken in hun bibliotheek van de toekomst. Medewerkers van de OBA stellen hierbij allerlei vragen aan de deelnemers. Waarvoor kom jij naar een bibliotheek? Wat heb je nodig om je huiswerk te maken of je hobby uit te voeren? Kan dat in de bibliotheek? Het jonge publiek mag alle ideeën op de raadstafel gooien. Naast deze Kinderraad is er ook een vaste ‘Praatbank’ in de pop-up ruimte. Hier kunnen bezoekers de hele dag doorlopend eigen ideeën over de bibliotheek inleveren via post-its.
OBA verkent met veelzijdige programmering de ‘bibliotheek van de toekomst’ Impressie van de installatie Spacebeest die in de pop-up ruimte staat op 11 maart

Workshop | Virtual Reality Tour | 16.00 uur tot 17.00 uur | Alle leeftijden

In de Virtual Reality Tour krijgen bezoekers de mogelijkheid om in een virtuele wereld in gesprek te gaan over de bibliotheek van de toekomst. Met een VR-bril op stappen zij in een futuristische, surrealistische omgeving, waar ze ontdekken wat er allemaal mogelijk is in een toekomstige bibliotheek. Zo kunnen ze hier bijvoorbeeld op zoek naar een specifieke boektitel, een gemeenschappelijke moestuin onderhouden en andere gebruikers ontmoeten. Op die manier ervaren de deelnemers hoe VR werkt en wat voor rol het kan spelen voor een bibliotheek. Tegelijkertijd kunnen de gebruikers in deze interactieve omgeving laten weten hoe zij zelf denken over hun bibliotheek van de toekomst. De workshop wordt begeleid door Studio VRij. Zij zijn ook de ontwikkelaars van de Virtual Reality Tour.

Shop | Bijlmer Bookstore | 12.00 uur tot 18.00 uur| Alle leeftijden

De Bijlmer Bookstore verkoopt boeken van zo’n 400 zwarte auteurs. Boeken die vaak niet in de reguliere boekhandel te vinden zijn. Speciaal voor de pop-up op het Bijlmerplein richt de Bijlmer Bookstore een boekenkast in met een deel van de collectie. Bezoekers kunnen deze boeken de hele middag bekijken
en aanschaffen. De Bijlmer Bookstore is opgericht door de uit Amsterdam Zuidoost afkomstige zusjes Nathifa en Zuwena. Zij willen met hun boekwinkel een plek creëren waar bezoekers zich her- en erkend voelen en zichzelf kunnen ontplooien.

Installatie | Spacebeest | 12.00 uur tot 18.00 uur | Geschikt voor 4 tot 13 jaar

Met de installatie Spacebeest kunnen kinderen in een digitale ontwerpstudio helemaal zelf een eigen ruimtemonster ontwerpen. Zo kunnen de deelnemers spelenderwijs kennismaken met vaardigheden als digitaliseren, coderen en uploaden. Handelingen die misschien wel een steeds grotere rol gaan innemen in onze samenleving en bibliotheek van de toekomst.

Innovatieprogramma OBA | Masterplan Zuidoost

De totale programmering is onderdeel van het innovatieprogramma van de OBA om tot de nieuwe Amsterdamse bibliotheek van de toekomst te komen. Daarnaast is de programmering ook onderdeel van de ‘Week van Zuidoost’. Deze week behoort tot het ‘Masterplan Zuidoost’. Met dit plan werken de gemeente, het onderwijs, woningbouwverenigingen, welzijnsinstellingen, politie, bewoners en andere organisaties en ondernemers aan verbeteringen op het gebied van wonen, werken, onderwijs en veiligheid in dit gedeelte van Amsterdam.
VTA Banner
VTA Banner
VTA Banner
VTA Banner