Hoofdstad kijkt uit naar 40e editie Amsterdam Roots Festival

Vrije Tijd Amsterdam is altijd op zoek naar mooie verhalen die de stad kleur geven. In dat kader stelden we een aantal vragen aan Jocelyn Kotvis van het Amsterdam Roots Festival. Het evenement vindt van 28 juni tot en met 3 juli plaats en is gratis te bezoeken.

Wilt u het Amsterdam Roots Festival introduceren?

“Amsterdam Roots organiseert culturele activiteiten over roots en identiteit, met Amsterdam Roots Festival als hoogtepunt in het jaar. Dit is een cultureel muziek en performance festival waar van alles te beleven is. Via muziek, circus, dans, theater, gesprekken en spoken word vertellen artiesten hun verhaal over hun ‘roots’. Het is een festival met een lange geschiedenis van grote artiesten, en vernieuwende samenwerkingsverbanden. Dit jaar is zelfs de 40e editie! De organisatie maakt een plek voor tradities en ontwikkelingen uit de hele wereld, maar ziet ook wat er dicht bij huis allemaal gebeurt.”

Wie is de organisatie achter het Amsterdam Roots Festival?

“Achter Roots zit een heel divers enthousiast team, dat zich inzet om er een bijzondere ervaring van te maken. Daarnaast valt of staat het festival natuurlijk met de artiesten, kunstenaar en performers. De concepten roots, cultuur en identiteit zijn continu in beweging. Daarom programmeren multidisciplinair en werken we graag met zoveel mogelijk verschillende mensen samen.”

Waar vindt het festival plaats?

“Amsterdam Roots vindt plaats op verschillende locaties door de hele stad. Dit jaar werken samen met Bimhuis, Muziekgebouw aan ’t IJ, CC Amstel, Tapastheater, Meervaart, New Metropolis Zuidoost, OSCAM, Poortstages en Hiphop Academy. Op zondag 3 juli sluiten we af met een groot open air festival in Oosterpark. In het park zijn verschillende podia en er is van alles te doen.”

Voor wie is het festival bedoeld?

“Het festival staat bekend om haar inclusiviteit. Er komen heel veel verschillende groepen samen: mensen uit de buurt, uit de stad, de omgeving, uithoeken van Nederland en daarbuiten. Mensen met allerlei leefstijlen, leeftijden en achtergronden. Mensen die nieuw zijn in de stad en mensen die er al hun hele leven wonen. Iedereen is welkom en geniet samen van Amsterdam Roots Festival.”

Wilt u het programma op de verschillende dagen toelichten?

Dinsdag 28 juni

“In New Metropolis Zuidoost openen we op 28 juni het festival waarbij we kort terugblikken op 40 jaar Roots. We presenteren het festivalthema ‘transformatie’ en enkele sneak previews uit het festivalprogramma.”

Woensdag 29 juni

“Op woensdag hebben we concerten van Balleke Sissoko en Habib Koité in Muziekgebouw ’t IJ, beiden met Malinese roots. Rondom de concerten presenteert Sites of Memory korte performances uit de nieuwe voorstelling ‘Returning the Gaze’. Verder zijn er twee theatervoorstellingen op deze dag. ‘Voices From Letters’ in het CC Amstel en de gratis toegankelijke locatie voorstelling ‘Alsof Je Thuis Bent’ op het Anton de Komplein in Zuidoost.”

Donderdag30 juni

“Alsof Je Thuis Bent’ vind je ook op donderdag, maar dan op Boulevard Sloterplas Nieuw-West. Daarnaast presenteren we op 5 podia in de Amsterdamse Poort een nieuwe generatie muzikanten uit Amsterdam, met o.a. Illnoledge, Lady Shaynah, Bahghi en Soultrash.”

Vrijdag 1 juli

“Op vrijdag, zaterdag en zondag hebben we drie korte en intieme theatervoorstellingen in het Tapastheater. Een theatervoorstelling waarin je 20 minuten kijkt naar een performance en tegelijkertijd kan genieten van een hapje en drankje.”

Zaterdag 2 juli

“Op zaterdagavond hebben we een Braziliaans programma in het Bimhuis met maar liefst 3 concerten. Overdag is de theatervoorstelling ‘Alsof Je Thuis Bent’ te zien in Amsterdam Noord.”

Zondag 3 juli

“Op zondag kun je de hele dag genieten van live-muziek, theater, dans en circus in het Oosterpark. Ook is er een uitgebreid kids programma. En vlakbij, op de Dappermarkt zal de laatste keer ‘Alsof Je Thuis Bent’ te zien zijn. Check voor het volledige programma onze website.”

Zijn er al genoeg vrijwilligers en kunt u iets over hun taken vertellen?

“Amsterdam Roots Festival is een festival waar iedereen zich welkom voelt. Dit is mede te danken aan de vele vrijwilligers die meewerken. Je kunt onze vrijwilligers vinden als host op de verschillende locaties, waar ze ons publiek een warm welkom heten. Ze begeleiden de artiesten, maken foto’s, delen programmaboekjes uit etc.”

Zijn er uit eerdere edities ook hoogtepunten te vermelden?

“Na veertig jaar kunnen we wel een heel boek schrijven over Amsterdam Roots Festival…”

Zijn er ook mogelijkheden voor een gezellig hapje en drankje?

“Zeker weten! Op elke locatie is er een mogelijkheid om te genieten van een drankje naar wens. Op zondag 3 juli in het Oosterpark kan iedereen z’n culinaire hart ophalen, want er zijn diverse maaltijden en hapjes uit alle delen van de wereld.”

Heeft u zelf nog iets toe te voegen?

“Kom het zelf ervaren volgende week!”

 

 

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam