Grote feestdag 10 Jaar Bos en Lommerplantsoen

Zaterdag 10 juni wordt met een grote feestdag 10 jaar Bos en Lommerplantsoen gevierd. Reden voor Vrije Tijd Amsterdam om wat vragen te stellen aan Pauline de Bok, secretaris van Vereniging Stadstuin Bos en Lommer. 

Zou je het Bos en Lommerplantsoen allereerst eens willen introduceren?

“Het Bos en Lommerplantsoen ligt ten noorden van de Erasmusgracht en is van de A10 gescheiden door het glazen GAK-gebouw uit 1960. Oorspronkelijk was het de voortuin en parkeerplaats van het GAK (de voorloper van het UWV). Pas eind jaren negentig kwamen er voor het eerst mensen aan het plantsoen wonen, en wel in het verzorgingshuis De Boeg.

Vijf jaar later vertrok het GAK en inmiddels staat er een nieuw appartementencomplex langs de noord- en oostzijde, is het GAK verbouwd tot studio’s, bedrijfjes en een hotel en kijken er ruim 1.200 (vaste) bewoners uit op het plantsoen. Het is een jong (sociaal) ecosysteem.”

Heeft het plantsoen een belangrijke rol in de buurt?

“Het nieuwe Bos en Lommerplantsoen is uitgegroeid tot het groene hart van de buurt. Omdat het verscholen ligt tussen de huizen geldt het nog steeds een beetje als een ‘geheimtip’. Maar mensen uit de omliggende buurten weten het steeds meer te vinden. Ze slenteren geregeld langs de perken en verlustigen zich aan de kleuren en geuren van wat er allemaal groeit en bloeit.

Aan de picknicktafels onder de oude platanen, bij de zandbak of op hardstenen trappen over de hele breedte van het plantsoen spreken mensen met elkaar af, ze zitten er te lunchen, iets te vieren of te genieten van de zon. Er is een sportveld met een volleybalveld, een jeu-de-boulebaan en ruimte zat om een balletje te trappen. Het is dé groene oase voor heel wat mensen meteen buiten de voordeur of het kantoor.”

Wat doet de Vereniging Stadstuin Bos en Lommer?

“Stadstuin Bos en Lommer verenigt sinds 2010 omwonenden die betrokken waren bij het ontwerptraject van het nieuwe plantsoen en na de aanleg tien perken (ruim 600 m2) in zelfbeheer namen. Zo is een gevarieerd ecosysteem ontstaan met fruitbomen, bessenstruiken, moestuinen, kruiden- en bloemenperken.

Stadstuin tuiniert ecologisch, heeft compostbakken waar alle omwonenden hun gft kwijt kunnen, en ruimt zwerfvuil op, samen met BoLo Plantsoen Schoon, een initiatief van GAK-bewoners, dat al twee keer een prijs won bij De Schoonste Straat van Bos en Lommer. De vereniging onderhoudt het contact met de gemeente over alles wat het plantsoen betreft en heeft tevens een infovitrine, de PlantsoenKRANT, en een website opgezet.”

Zaterdag 10 juni is de grote feestdag! Wat staat er op het programma?

“Veel sport en spel: volleybal, jeu de boule, tafeltennis, schaken met grote stukken en bingo.

Daarnaast is er veel aandacht voor natuur: een foto- en tekenwedstrijd met als thema stadsnatuur, beestjes zoeken met kinderen, een verhalentafel van ‘Schrijven naar de Toekomst’, een rondleiding langs de perken, een schminkster die je omtovert tot een dier of een bloem. Er is een aanschuiflunch vanaf 12 uur, waarvoor iedereen eten meebrengt, zodat er een ware feestdis komt te staan.

Om half twee is er een optreden van Djembé Dramé (Afrikaanse percussie) gevolgd door een Open Podium waarop jong en oud kunnen zingen, dansen, goochelen, voordragen, muziek maken en de clown uithangen.

En verder: geeft Tula Yoga een yogales buiten, komt Roberto de zingende IJscoman langs met zijn kar, is er een springkussen, stellen mensen uit De Boeg hun schilderijen ten toon en kan iedereen tot het laatste moment nog met ideeën komen.”

Wie zijn de organisatoren van de feestdag?

“Het feestcomité bestaat uit Stadstuin Bos en Lommer, MOMA&CO, Huis van de Buurt de Boeg, de VvE’s van het GAK-gebouw en BoLo Plantsoen Schoon.”

Zijn er nog vrijwilligers nodig om het feestelijke event te organiseren?

“Jazeker, het is echt een feest voor en door de buurt, dus iedereen die iets bijdraagt door hand- en spandiensten te verlenen, te helpen met het inrichten van het feestterrein, te jureren, scheidsrechteren, kinderen te begeleiden, eten mee te brengen of op te treden is van harte welkom. Hoe meer mensen er komen, hoe beter. Het belooft mooi weer te worden!

Je opgeven als vrijwilliger kan via [email protected] en opgeven als deelnemer aan sport en spel of aan Open Podium kan via de e-mail, maar ook nog op de dag zelf. Voor het Open Podium geldt dan wel: zolang er nog een tijdslot over is.”

Hoe gaat het in het algemeen met de wijk Bos en Lommer?

“Het gaat goed met de wijk. Bos en Lommer wordt steeds levendiger, grootsteedser en tegelijkertijd worden de buurtjes dorpser. Er is nog steeds armoede, er zijn problemen, maar de sfeer is ontspannen, de mensen zijn graag buiten in de openbare ruimte en in het groen. Iedereen lijkt hier graag te wonen en zich thuis te voelen.”

Wat is het hoogtepunt in de historie van 10 jaar Bos en Lommerplantsoen?

“Dat staat voor de deur: het Plantsoenfeest op 10 juni ter ere van 10 jaar Bos en Lommerplantsoen.”

 

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam