De Balie in oktober: Clarissa Ward, Afrovibes en Vrijdenkersfestival Tegen de macht

In oktober zijn er weer volop programma’s in De Balie. Zo gaat minister Wiersma in gepsrek met leerkrachten, verwelkomt De Balie oorlogsjournalist Clarissa Ward en staat ook Afrovibes dit jaar weer op de programmering. 

Tickets voor alle programma’s zijn verkrijgbaar via de website van De Balie.

VR 7 OKT / 17:00 / NL: Dennis Wiersma in gesprek met leerkrachten
Sophie Rutenfrans i.s.m. burgercommissie #Boerenverstand | Ministers van Onderwijs voelen zich door het lerarentekort genoodzaakt een vierdaagse werkweek te overwegen en leerlingen worden steeds vaker naar huis gestuurd. Dat betekent: minder tijd voor lezen, rekenen en schrijven. #Boerenverstand gaat in gesprek met minister Primair en Voortgezet onderwijs, Dennis Wiersma. Hoe ziet hij de aanpak van dit probleem voor zich? Ook de zaal mag vragen stellen.

ZA 8 OKT / 17:00 / EN: Who’s curating who? Cosmogonies
Rokhaya Seck en Jelle Baars i.s.m. Black Achievement Month |Welke criteria hanteren Europese curatoren om Afrikaanse kunst te selecteren? Wie bepaalt wat kunst is en wat niet? Tijdens de Black Achievement Month bespreken we de vertegenwoordiging van Afrikaanse kunst in Europa met kunstenaars, curatoren encritici. Aanwezig is o.a. Marie-Cécile Zinsou, president van de Zinsou Foundation.

MA 10 OKT / 20:00 / NL: Jongeren aan zet: Tevreden mbo’ers gezocht
De Balie Live Journalism | Steeds minder jongeren kiezen voor het MBO, terwijl Nederland meer vakmensen nodig heeft. Hoe kan dat? Samen met Amsterdamse jongeren van het mbo, Azhar en Talitha, wordt de balans opgemaakt. Heeft Nederland het beroepsonderwijs écht laten verslonzen? Een avond voor en door jongeren, gericht op praktische oplossingen.

DI 11 OKT / 20:00 / EN: De klimaatcrisis is ook een gezondheidscrisis
Rokhaya Seck i.s.m. Artsen zonder Grenzen | Beelden van overstromende rivieren en bosbranden kennen we, maar wat betekent de klimaatcrisis eigenlijk voor onze eigen gezondheid? Teams van Artsen zonder Grenzen zien op dit moment in verschillende landen de impact van de klimaatcrisis op de gezondheid van mensen. Welke gevolgen heeft klimaatverandering op onze gezondheid? Nu en in de toekomst.

WO 12 OKT / 20:00 / EN: The Frontlines, with Clarissa Ward
Gatool Katawazi | Als Chief International Correspondent bij CNN was Clarissa Ward het gezicht dat CNN-kijkers te zien kregen als er groot nieuws in de wereld gebeurde. Ward staat bekend om haar onverschrokken interviews met Taliban-generaals na de omverwerping van Kaboel en haar reportages over Oekraïners die Kiev ontvluchten nadat de bommen net zijn ingeslagen. De Balie presenteert een diepgaand interview met Ward.

DO 13 OKT / 17:00 / NL: Ontmoet de wethouder: Zita Pels
Katarina Schul en Veronica Baas | Wat is de visie van de nieuwe wethouders van Amsterdam op huidige crises en welke plannen hebben zij voor de komende bestuursperiode. Merlijn Geurts gaat met Zita Pels, wethouder Duurzaamheid (GroenLinks), in gesprek over haar aanpak van verduurzaming en andere dringende uitdagingen binnen haar portefeuille.

DO 13 OKT / 18:30 / EN: Afrovibes Talk: Rupture | Rapture
Merlijn Geurts i.s.m. Afrovibes | Met theatermaker Bright Richards, Jay Pather, artistiek directeur van Afrovibes, en anderen bespreken we het festivalthema van dit jaar: Rupture | Rapture. Hoe gaan we om met ons gedeelde verleden – van slavenhandel, kolonisatie en migratie?

DO 13 OKT / 19:30 / NL: Homofobische karikaturen: Curaçaose volkstoneelen antiqueer geweld
Rokhaya Seck i.s.m. Black Achievement Month | Wigbertson Julian Isenia onderzoekt de beeldvorming rondom queer personages in Curaçaose volkstheater. Isenia gaat in gesprek met theatermakers, acteurs en cultuurwetenschappers. Wat is de rol van het theater in het versterken of bevragen van vooroordelen? Hoe zien lhbt+ minderheden zichzelf gerepresenteerd in theatervoorstellingen op Curaçao?

DO 13 OKT / 20:30 / NL: A Bout de Soeurs
Geïnspireerd op dit tragische nieuwsbericht maakte de Guinese dichter, schrijver en theatermaker samen met regisseur Diane Chavelet: A Bout de Soeurs. Een poëtische voorstelling over mensen die op zoek zijn naar een beter bestaan. Voor zijn aangrijpende en actuele tekst ontving Bah de Laurent Terzieff-Pascale, de Boysson prijs. Voor het programma (18:30) gaat De Balie in gesprek met o.a. Jay Pather (artistiek directeur van Afrovibes) over de thematiek van de voorstelling.

VR 14 OKT / 17:00 / EN: Afrovibes Talk: Between art, activism & advertising
Merlijn Geurts i.s.m. Afrovibes | Voor het eerst ontmoeten deze twee creatieve en activistische artiesten elkaar op het podium: De Zimbabwaanse kunstenaar en grafisch ontwerper Sindiso Nyoni en de Rotterdamse modeontwerper en danser Odair Pereira. Hoe bewegen zij zich als onafhankelijke kunstenaars tussen activisme en de commerciële markt? Kun je een maatschappelijk betrokken en activistische kunstenaar zijn en tegelijkertijd werken voor commerciële ondernemingen?

ZA 15 OKT / 18:30 / EN: Afrovibes Talk: This is my body
Merlijn Geurts i.s.m. Afrovibes | Hoe kun je het Zwarte lichaam dekoloniseren? Zowel de Zuid-Afrikaanse danser Kwanele Finch Thusi als theatermaker en filmregisseur Igor Vrebac bevragen de manier waarop in het Westen wordt gekeken naar Zwarte en queer lichamen. Wanneer wordt een lichaam gezien als exotisch, sterk of kwetsbaar? We spreken met beide kunstenaars over hun werk en bespreken de manieren waarop performance het Zwarte lichaam kan terugwinnen.

DO 20 OKT / 20:00 / NL: Toonzetters: Ronald Snijders
Rokhaya Seck i.s.m. Black Achievement Month | Dit jaar wint fluitist Ronald Snijders de Boy Edgarprijs, de belangrijkste onderscheiding voor jazzmusici. De muzikant en etnomusicoloog is niet in een hokje te vangen. In zijn eigen stijl combineert Snijders Braziliaanse en Amerikaanse jazz, soul, funk, kaseko en kawina. Ook bespeelt hij een scala aan instrumenten. In Toonzetters geeft Ronald Snijders het publiek een inkijk in zijn muzikale brein.

26 & 27 OKT / 20:00 / NL: Het programma is geannuleerd maar de voorstelling gaat door
Max Wind, Artist in Residence | In de programmareeks Onbekende Schrijvers zou Aukje Romming vertellen over haar debuut. O.a. door enorme ophef en protesten heeft Aukje gisteren afgebeld. Omdat wij vrijheid van meningsuiting en democratie hoog in het vaandel hebben staan, hebben we besloten het gesprek toch door te laten gaan. Ditmaal zonder Aukje, wat natuurlijk erg jammer is, dat begrijpt u wel.

Vrijdenkersfestival – Tegen de macht / Gatool Katawazi en Sophie Rutenfrans i.s.m. Gemeente Amsterdam
Drie dagen lang zijn er programma’s over en met vrijheidsstrijders en dissidenten te zien in De Balie. Kunst, discussie en verhalen met nationale en internationale jouralisten en vrijdenkers die zich verzetten tegen het totalitair regime. Is Amsterdam nog altijd een veilig toevluchtsoord voor dissidenten en andersdenkenden?

VR 28 OKT / 20:00 / EN: Talk: Russische dissidenten
Het Vrijdenkersfestival wordt geopend door burgemeester Femke Halsema. Daarna gaat Yoeri Albrecht in gesprek met kunstenaar Kirill Serebrennikoven schrijver Maxim Osipov over de waarde van vrijheid en leven in onvrijheid.

ZA 29 OKT / 15:00 / Cinema / EN: The Hong Konger
The Hong Konger gaat over Jimmy Lai, mediatycoon en mensenrechtenactivist in Hongkong. Na de film gaan we in gesprek met Samuel Chu van The Campaign for Hong Kong.

ZA 29 OKT / 19:30 / Talk / EN: de pen vs Pegasus
Spionagesoftware Pegasus wordt door vele overheden gebruikt om burgers te controleren. Deze avond spreken we twee journalisten die deze heimelijke praktijken aan den lijve ondervonden: Szabolcs Panyi en Stella Braam. 

ZA 29 OKT / 20:00 / Podium Mozaïek / NL: Smekelingen
De klassieke tragedie van Aeschylos in een nieuw jasje. Vertaald door Hafid Bouazza en voorgedragen door Roeland Fernhout, Hans Croiset, Nazmiye Oral en Jochum ten Haaf. Met traditionele Koerdische zang door een vrouwenkoor.