Co-Cycling Tour 2023: ‘Geld bij elkaar fietsen voor Health Yetu Foundation’

“Stichting Co-Cycling is een initiatief van co-assistenten (Masterstudenten Geneeskunde) die naast hun passie voor geneeskunde fanatieke wielrenners zijn. Sinds 2014 wordt jaarlijks de Co-Cycling Tour georganiseerd: een fietstocht vanuit Amsterdam voor iedereen die van fietsen houdt van elk niveau, om geld op te halen voor een goed doel”, vertelt Jutta van Crevel van het bestuur van Co-cycling.

Co-Cycling Tour 2023

“Tijdens de 9e editie van de Co-Cycling Tour op 10 Juni 2023, zullen we geld bij elkaar gaan fietsen voor Health Yetu Foundation. Tot nu toe heeft het evenement elk jaar (los van het Corona jaar) plaatsgevonden, en fietste er iedere editie honderden mensen mee. De Co-Cycling Tour wordt oospronkelijk door co-assistenten uit Amsterdam (UvA en VU) georganiseerd. Dit jaar doen we het echter samen met twee bestuursleden die in Leiden (LUMC) gestudeerd hebben.”

Het sportieve programma op 10 juni

“Het evenement vindt plaats op zaterdag 10 juni bij Café de Oerknal op het Science Park in Amsterdam Oost. De dag zal vroeg beginnen voor alle fanatieke fietsers die voor de 150 km gaan strijden. Zij zullen tussen 8.30 – 9.00 uur beginnen. De 100 km en de 50 km zullen daarna volgen met het idee dat er een gezamenlijke aankomst is op het Science park tussen 14.00 en 15:00 uur. De hele dag zullen er meerdere vrijwilligers op het terrein en op de rustposten langs de routes aanwezig zijn om het evenement waar mogelijk is te ondersteunen.”

Co-Cycling Tour 2023: ‘Geld bij elkaar fietsen voor Health Yetu Foundation’

Onthulling cheque en feest na afloop

“Rond 16:00 uur zal er een moment zijn dat het Co-Cycling bestuur de mensen zal toespreken en tijdens dit moment zal ook de cheque met het totale opgehaalde bedrag worden onthuld! Om nog meer geld op te halen maakt Co-Cycling ieder jaar eigen gebrouwen bier in samenwerking met brouwerij de 7 Deugden. Dit was voor het evenement al te koop via de website maar op 10 juni zal dit ook rijkelijk vloeien na binnenkomst van de deelnemers tijdens de afsluitende borrel. Er zal een feestje gebouwd worden in de middag tot een uur of 18:00 uur.”

Hoogtepunten van de Co-Cycling Tour

“Ieder jaar wordt de Co-Cycling Tour door een andere groep co-assistenten georganiseerd dus er zullen voor ieder bestuur andere hoogtepunten zijn. Ik kan mij voorstellen dat het jaar voor Corona een hoogtepunt voor Co-Cycling in het algemeen was, aangezien er toen een record aantal deelnemers meedeed, namelijk 750!”

De Health Yetu Foundation

“Dit jaar gaat de gehele opbrengst van de Co-Cycling Tour naar de Health Yetu Foundation. Het doel is om met de opbrengst een volledige expeditie in Kenia te kunnen realiseren. Deze expeditie staat gepland in november 2023. Health Yetu Foundation is een Nederlandse stichting met het ANBI-keurmerk. HYF is opgericht door enthousiaste studenten en dokters. ‘Health Yetu’ is deels Swahili en wordt vertaald als ‘onze gezondheid’. Het streven van HYF is namelijk om op een duurzame manier de kennis en kunde van Nederlandse dokters in te zetten in Kenia. Hierbij is het belangrijkste doel van de stichting om de medische zorg toegankelijker te maken voor gemeenschappen in Kenia en om kennis over te dragen aan de lokale medische staf.”

Een expeditie bestaat uit drie onderdelen:

  1. Een oog-kamp waar patiënten gratis gescreend en behandeld worden voor oogproblematiek, waarbij o.a. brilglazen verstrekt worden en staaroperaties worden uitgevoerd. Vorig jaar zijn hierbij meer dan 1200 patiënten gescreend. Voor 250 euro kan één patiënt zijn of haar zicht weer terugkrijgen.
  2. Een medische outreach waarbij een team van Keniaanse en Nederlandse artsen door een afgelegen gebied trekt. Tijdens deze outreach worden in afgelegen gebieden kampen opgezet waarmee de lokale bevolking behandeld kan worden voor aandoeningen binnen de KNO, Kindergeneeskunde, Gynaecologie, Huisartsenzorg en Urologie.
  3. Een chirurgisch symposium dat in samenwerking met een ziekenhuis in Nairobi wordt georganiseerd. Het belangrijkste doel hiervan is kennisuitwisseling tussen Keniaanse en Nederlandse chirurgen, en praktijkopleiding van lokale chirurgen.

Samenwerking met Keniaanse organisaties

“HYF werkt samen met Keniaanse organisaties die al jaren ervaring hebben met het organiseren van medische projecten. Deze organisaties geven aan waar zij hulp bij nodig hebben en waar er precies behoefte aan is. Op deze manier worden er alleen projecten georganiseerd waar de bevolking daadwerkelijk baat bij heeft.”

Motivatie, toewijding en doelgerichtheid

“HYF bestaat uit een groep jonge studenten en ervaren artsen, waarbij motivatie, toewijding en doelgerichtheid centraal staan. Deze manier van werken binnen het team en samen met onze lokale partners in Kenia blijkt van onschatbare waarde voor onze doelstelling om gezondheidszorg toegankelijk te maken voor alle gemeenschappen. Kijk voor meer informatie over de organisatie Health Yetu Foundatio op hun website.”

Inschrijven en doneren

“Zeker, inschrijven is nog mogelijk. Tickets kunnen nog t/m 9 juni worden gekocht (dag voor het evenement) en iedereen is welkom! Heb je geen racefiets? Alleen doneren is ook mogelijk via onze website, of koop ons speciaal voor Co-Cycling gebrouwen bier van brouwerij de 7 Deugden! Alle opbrengsten gaan naar het goede doel.”

Ten slotte

“Neem een kijkje op onze website voor meer informatie zoals ticketverkoop en bierverkoop. Via de site is het ook mogelijk om een losse donatie te doen”, laat Jutta van Crevel ten slotte enthousiast weten namens de Co-Cycling Tour 2023.

 

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam