Burgemeester Femke Halsema opent Vrijdenkersfestival in De Balie
De Balie. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Vrijdag 28 oktober opent burgemeester Femke Halsema het tweede Vrijdenkersfestival in De Balie. Hierna geeft schrijver Maxim Osipov een korte lezing over wat het betekent om dissident te zijn. Gevolgd door een gesprek tussen hem, Galina Timchenko van Meduza en operaregisseur Kirill Serebrennikov onder leiding van directeur van Yoeri Albrecht over de waarde van vrijheid en de ervaring van leven in onvrijheid.

Het Vrijdenkersfestival is een initiatief van De Balie en de Gemeente Amsterdam, in het kader van 750 jaar Amsterdam. Het thema van het Vrijdenkersfestival is dit jaar: ‘Tegen de Macht’. Vier dagen lang maakt De Balie programma’s met en over vrijheidsstrijders en dissidenten uit alle delen van de wereld.

Directeur van De Balie Yoeri Albrecht: “Overal waar macht wordt uitgeoefend ligt het gevaar van onderdrukking op de loer. Afwijkende meningen zijn al snel ongewenste meningen en dan al snel gevaarlijk. We benadrukken in dit festival de importantie van onder andere oppositie, afwijkende meningen en vrije pers. We vragen in De Balie ruimte in letterlijke zin voor oppositie.”

Het programma van Vrijdenkers:Tegen de Macht ziet er als volgt uit:

Russische dissidenten: vrijdag 28 oktober om 20.00 uur
Na een officiële opening van burgemeester Femke Halsema geeft schrijver Maxim Osipov een korte lezing over wat het betekent om dissident te zijn. Daarna gaan wij met hem, Galina Timchenko van Meduza en operaregisseur Kirill Serebrennikov in gesprek over de waarde van vrijheid en de ervaring van leven in onvrijheid. Zij zijn naar Amsterdam gekomen om hier veilig hun werk voort te kunnen zetten. Maar wat voor plek is deze stad eigenlijk voor dissidenten? Wat hebben zij nodig om veilig hun kritische werk voort te kunnen zetten?

Jin, Jîyan, Azadî: zaterdag 29 oktober om 13.00 uur

Tijdens ‘Jin, Jîyan, Azadî’ – de Koerdische strijdkreet die ook de slogan van dit protest werd – gaan Iraanse vrouwen van verschillende generaties in gesprek. Met welke verwachtingen kijken zij naar de opstand en wat ging eraan vooraf? Waartegen verzet de Iraanse gemeenschap zich precies, en hoe kunnen we daar in en vanuit Nederland aan bijdragen? Met o.a.: filosoof en intersectioneel feminist Heidi Dorudi, mensenrechtenactivist Raha Maryam Heshmatikha, beeldend kunstenaar Afagh Morrowatian en cultureel antropoloog Pooyan Tamimi Arab. 

The Hong Konger: zaterdag 29 oktober om 15.00 uur 
In de film The Hong Konger maken we kennis met Jimmy Lai, een mediatycoon en voorvechter van de Hongkongse beweging tegen de Chinese Communistische Partij. De film belicht de strijd die hij voert, ook vanuit zijn gevangenschap, voor een vrij en democratisch Hongkong.

Na de filmvertoning vindt er een gesprek plaats over persvrijheid in Hongkong tussen Samuel Chu, directeur van The Campaign for Hong Kong, Europarlementariër Thijs Reuten, en Lokman Tsui, onderzoeker aan de Universiteit van Toronto. Wat kan het westen doen om democratie in Hongkong te beschermen?

Tegen de macht: persvrijheid of zelfcensuur?: zaterdag 29 oktober om 19.30 uur 
Spionagesoftware Pegasus wordt door vele, ook Europese, overheden gebruikt om burgers te controleren. Honderden journalisten, mensenrechtenactivisten, rechtsgeleerden en politici over de hele wereld worden gehackt met behulp van het programma. Deze avond komen Szabolcs Panyi en Stella Braam aan het woord, twee journalisten die deze heimelijke praktijken aan den lijve ondervonden en Pavla Holcová die zich inzet om slachtoffers van spionage software te openbaren.

Smekelingen: zaterdag 29 oktober om 20.00 uur in Podium Mozaïek
De klassieke tragedie van Aeschylos in een nieuw jasje. Vertaald door Hafid Bouazza, geregisseerd door Ianthe Mosselman, Merlijn Geurts en Yoeri Albrecht en voorgedragen door Roeland Fernhout, Hans Croiset, Nazmiye Oral en Jochum ten Haaf. Met traditionele Koerdische zang door een vrouwenkoor.

Paul Vugts ontmoet minister Dilan Yeşilgöz: maandag 29 oktober om 20.00 uur 
Misdaadjournalist van Het Parool Paul Vugts kreeg te maken met een op zijn persoon afgegeven moordopdracht. Hij kreeg de zwaarst mogelijke beveiliging en verbleef een half jaar met zijn vriendin in een safe house. Hij gaat in gesprek met minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz over de staat van de Nederlandse misdaadjournalistiek.

Expo: Oeigoerse stemmen
In 2022 zijn duizenden foto’s en rapporten gelekt en gepubliceerd als de Xinjiang Police Files. De expositie Oeigoerse stemmen is gemaakt op basis van deze portretten, en de stemmen van Oeigoerse vluchtelingen in Nederland. Oeigoerse stemmen is een samenwerking tussen De Balie en de Oeigoers-Nederlandse activist Alerk Ablikim. De verhalen worden verteld door Oeigoerse Nederlanders Abdurehim Abdurehim Gheni, Ahmedjan Kasim, Alerk Ablikim, Omar Bekali en Qelbinur Sedik. 

De expositie is gratis te bezichtigen van 28 tot 31 oktober tussen 09:00 en 19:00 uur op het Leidseplein, tegenover De Balie. Op zondag is de expositie gesloten.