4 + 5 mei 2022 in Amsterdam: wat is er te doen?
Photocredits: Het Amsterdams Verbond

Benieuwd naar wat er op 4 en 5 mei 2022 in Amsterdam te doen is? Tijdens deze speciale dagen is er van alles te beleven in de hoofdstad. De Nationale Dodenherdenking vindt plaats op 4 mei. Tijdens deze herdenking worden burgers en militairen herdacht die zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Op 5 mei is het tijd voor bevrijdingsdag. Op deze dag wordt de bevrijding van de Duitse bezetting in Nederland in 1945 gevierd. Ons land staat op 5 mei ook stil bij de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten. Vrije Tijd Amsterdam selecteerde een aantal leuke activiteiten op 4 en 5 mei 2022 in Amsterdam.

Inhoudsopgave:

4 mei

5 mei:

 

 

4 mei in Amsterdam

Op 4 mei worden er een hoop activiteiten georganiseerd. We hebben er hieronder een aantal voor je op een rijtje gezet.

Herdenken

In de stad wordt op verschillende plekken herdacht.

Dodenherdenking op De Dam

Op De Dam in Amsterdam worden traditiegetrouw om 20:00 uur twee minuten stilte in acht genomen. Voor en na de stilte worden er bloemkransen gelegd, zijn er plechtigheden en toespraken.

Adres: De Dam

Herdenking Tuindorp-Oostzaan en Molenwijk

In de Bethelkerk vindt op 4 en 5 mei 2022 in Amsterdam een herdenking plaats. Daarnaast worden er bijbehorende activiteiten georganiseerd.

Adres: Plejadenplein 44

Stille Tocht

Onder leiding van Burgemeester Femke Halsema, stadsdichter Marjolijn van Heemstra en Job Cohen vindt er op 4 mei een stille tocht plaats. Er wordt van de Stopera naar de Nationale Herdenking op de Dam gelopen.

Adres: Amstel 3

Herdenken met Assadaaka Community in Oost

Op initiatief van de Assadaaka Community vindt er op 4 mei een stille tocht plaats. Deze looptocht gaat van start bij het Muiderpoort Station. Er wordt uiteindelijk gelopen naar het Ceramplein. Assadaaka Community is een organisatie welke opkomt voor de meest kwetsbare inwoners van Amsterdam Oost.

Adres: Oosterspoorplein 3

Herdenking Tuindorp-Oostzaan en Molenwijk

In de Bethelkerk vindt op 4 mei 2022 in Amsterdam een herdenking plaats. Daarnaast worden er bijbehorende activiteiten georganiseerd.

Adres: Plejadenplein 44

Herdenking Gein3dorp

De straten in Gein3dorp zijn vernoemd naar verzetsstrijders. Deze mensen worden samen met allen die dood zijn gegaan door een oorlog herdacht. De herdenking wordt gehouden in Het Gein.

Adres: Cornelis Aarnoutsstraat 80

Herdenking Buitenveldert

Sprekers zoals Frits Barend en Jan Schutte nemen het woord in het Gijsbrecht van Aemstelpark. Dit wordt gecombineerd met muziek.

Adres: Van Nijenrodeweg 472

Kop van het Java-eiland

Met toespraken door oud-collega’s van de SMN (Stoomvaart Maatschappij Nederland) en het Stadsdeelbestuur van Amsterdam Oost. Het muziekprogramma wordt verzorgd door de Waterlandse Harmonie.

Adres: Javakade 201

IJburg

Deze herdenkingsbijeenkomst wordt gehouden in het Ed Pelsterpark in IJburg. Er wordt stilgestaan bij oorlogen doormiddel van verhalen en muziek.

Adres: Ed Pelsterpark

Herdenking Transvaalbuurt

Als onderdeel van de Stille Tocht activiteiten vindt er een herdenking plaats in de Transvaalbuurt.

Adres: Tugelaweg

Herdenking Kastanjeplein

De jaarlijkse herdenking op het Kastanjeplein in de Oosterparkbuurt.

Adres: Kastanjeplein

De Nieuwe Ooster

Burgemeester Femke Halsema leidt een stille tocht over begraafplaats ‘De Nieuwe Ooster’.

Adres: Kruislaan 126

Herdenking KNSM-medewerkers

Deze plechtigheid wordt gehouden bij het KNSM-monument.

Adres: KNSM laan 143

Herdenking Ransdorp

Deze herdenkingsbijeenkomst richt zich op een kleine gemeenschap in Kerk Ransdorp.

Adres: Dorpsweg Ransdorp 55

Anton de Komplein

Aanstaande woensdag 4 mei is er voor tweede keer de Anton de Kom dodenherdenking op het Anton de Kom plein. Op 5 mei is er voor het eerst het Anton de Kom Bevrijdingsfestival als ode aan de vrijheid en aan Anton de Kom.

Dit nieuwe kleinschalige festival duurt van 16:00 tot 21:00 op het Anton de Kom plein. Er zijn optredens van lokaal en nationaal talent, de markt is open en er is eten uit alle windrichtingen.

Adres: Anton de Komplein

Concert

Genoeg concerten en muziekoptredens op 4 mei. Zie hieronder een aantal noemenswaardige activiteiten.

Het Oorlogselftal

Het Oorlogselftal is het laatste optreden uit een concertreeks. Deze activiteit vindt plaats tijdens de nationale sportherdenking in het Olympisch Stadion. Tijdens de productie staan de levens van voetballers tijdens de Tweede Wereldoorlog centraal.

Adres: Olympisch Stadion

Omdat ze Joods waren…

In de De synagoge de redding van Israël vertelt Robert Duizend aan de hand van zijn viool spannende, maar ook tragische dingen over zijn ouders die de Holocaust hebben overleefd.

Adres: Gerard Doustraat 238

4 mei herdenkingsconcert

Op 4 mei vindt in de St. Augustinuskerk het 4 mei herdenkingsconcert plaats.

Adres: Amstelveenseweg 965

Koor van meneer de Wit

Dit concert wordt gehouden bij het Monument Baarsjesweg, georganiseerd door het Koor van meneer de Wit.

Adres: Piri Reïsplein

En door geen mens herdacht

Dit muziekprogramma is gemaakt uit op muziek gezette gedichten van onder anderen Hanny Michaelis, Leo Vroman en Henk van Randwijk. Het muziekoptreden wordt gehouden in de Zuiderkerk.

Adres: Zuiderkerkhof 72

Open Joodse Huizen

Bijeenkomsten / events die onderdeel zijn van ‘Open Joodse Huizen’.

Joods leven, verzet en muziek

Als onderdeel van ‘Open Joodse Huizen’ vindt op 4 mei 2022 ‘Joods leven, verzet en muziek’ plaats bij Splendor Amsterdam.

Adres: Nieuwe Uilenburgerstraat 116

Rondleiding en wandeling

Er worden diverse rondleidingen en wandelingen georganiseerd langs plekken die een bijzondere rol hebben gespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Oorlogsverhalenwandeling Transvaalbuurt

Tijdens deze verhalenwandeling loop je langs diverse oorlogsmonumenten in de Transvaalbuurt. Er wordt gestart bij Kwekkeboom Banketbakkerij Oost.

Adres: Linnaeusstraat 80

Wandeltour: Oorlog en bevrijding

Deze wandeltour over oorlog en bevrijding start bij de Berlagebrug en eindigt bij het Canadezenmonument. Onderweg wordt gesproken over bekendere en onbekendere verhalen.

Adres: Berlagebrug

Verzetsheldinnen

Deze wandeling vanaf het Weteringplantsoen wordt georganiseerd door Gijs en Floor, bekend door hun wekelijkse wandelrubriek in Het Parool.

Adres: Weteringplantsoen

IWalk ‘Joods verzet in Amsterdam’

Tijdens de IWalk ‘Joods verzet in Amsterdam’ wordt er geluisterd naar verhalen uit het Joods verzet.

Adres: Amstel 3

Luisterwandeling ARTIS in oorlogstijd

In de luisterwandeling ARTIS in oorlogstijd neemt Job Cohen je mee naar ARTIS ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.

Adres: Plantage Kerklaan 38-40

Theater

Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Elk jaar spelen gelijktijdig meer dan honderd voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog.

Männerbund

In Theater Bellevue vindt op 4 mei de theatervoorstelling Männerbund plaats. De voorstelling is onderdeel van Theater Na de Dam. Ben je niet in de gelegenheid om te gaan? Dan hebben we leuk nieuws voor je. Dezelfde voorstelling wordt op 5 mei op dezelfde locatie nogmaals uitgevoerd.

Adres: Leidsekade 90

Dat Onverwoestbare in Mij

In de OBA Oosterdok kan er genoten worden van de theatervoorstelling ‘Dat Onverwoestbare in Mij’.

Adres: Oosterdokskade 143

De Joodse Raad

Tijdens De Joodse Raad in Theater Bellevue gaan twee jonge acteurs in gesprek over David en Virrie Cohen en over zichzelf. De Joodse Raad werd door Duitsers opgericht om de Joodse gemeenschap in Nederland te controleren en uiteindelijk naar vernietigingskampen te deporteren.

Adres: Leidsekade 90

De Oost Bevrijd?

In Koninklijke Theater Carre kan de theatervoorstelling ‘De Oost Bevrijd?’ bekeken worden.

Adres: Amstel 115 /125

Stil Leven

Jongeren uit Amsterdam Zuid verdiepten zich onder leiding van theatermakers Elsbeth Hoefkens en Hannah Vrijenhoek in de geschiedenis van de hoofdstad tijdens de Tweede Wereldoorlog. De voorstelling vindt plaats op initiatief van CC Amstel & PACT+.

Adres: Cullinanplein 1

Lezing & debat

Er vinden interessante lezingen en debatten plaats in relatie tot de Tweede Wereldoorlog.

Lezing Fré Cohen

Curator Ton Heijdra neemt je mee in het werk en leven van grafisch vormgeefster Fré Cohen (1903-1943). Dit event vindt plaats in Museum Het Schip.

Adres: Oostzaanstraat 45

Overig

Neem ook een kijkje bij de overige activiteiten. Hier zitten ook zeker interessante activiteiten tussen.

4 en 5 mei bij De Balie

Op 4 mei herdenkt Nederland verschillende groepen oorlogsslachtoffers, op 5 mei vieren we onze vrijheid en staan we stil bij de waarde van vrijheid democratie en mensenrechten. Ook in De Balie is er programmering in het kader van deze bijzondere dagen. Lees dit artikel voor meer informatie.

Adres: Kleine-Gartmanplantsoen 10

5 mei in Amsterdam

Bevrijdingsfestival

Traditiegetrouw vinden er op 5 mei een aantal leuke bevrijdingsfestivals plaats!

Het Amsterdams Verbond

Op de dag van de vrijheid vindt festival Het Amsterdams Verbond weer plaats in het Olympisch Stadion.

Adres: Olympisch Stadion

Bevrijdingsdag op het Homomonument

Op de steentjes van het Homomonument naast de Westerkerk gaan de voetjes weer van de vloer. Dat moet een gezellig bevrijdingsfeestje gaan worden!

Adres: Homomonument

Bevrijdingsdans Festival 5 mei 2022

Op het Museumplein in Amsterdam wordt de vrijheid gevierd met het Bevrijdingsdans Festival. Het evenement wordt geopend door Joost Groeneboer. Het event vindt plaats op het Museumplein, bij de vijver voor Moco museum.

Adres: Museumplein

Bevrijdingsfestival A’dam Het Vrije Westen

Het Bevrijdingsfestival Amsterdam Het Vrije Westen vindt plaats op Cultuurpark Westergasfabriek. Dit evenement wordt al sinds 2013 door Stichting het Vrije Westen georganiseerd. De event organisatoren hebben zich ten doel gesteld om met het festijn de vrijheid dubbel en dwars te vieren.

Adres: Westerpark

Bevrijdingsfeest Noorderpark

In het Noorderpark vinden super veel leuke activiteiten voor jong & oud plaats. Voor details lees je dit artikel.

Adres: Noorderpark

Anton de Kom Bevrijdingsfestival

Aanstaande woensdag 4 mei is er voor tweede keer de Anton de Kom dodenherdenking op het Anton de Kom plein. Op 5 mei is er voor het eerst het Anton de Kom Bevrijdingsfestival als ode aan de vrijheid en aan Anton de Kom.

Dit nieuwe kleinschalige festival duurt van 16:00 tot 21:00 op het Anton de Kom plein. Er zijn optredens van lokaal en nationaal talent, de markt is open en er is eten uit alle windrichtingen.

Adres: Anton de Komplein

Concert

Bezoek een van de bijzondere concerten op Bevrijdingsdag.

Concert op de Amstel

Op 5 mei is het traditiegetrouw weer tijd voor het Concert op de Amstel. Deze muzikale aangelegenheid wordt georganiseerd als feestelijke afsluiting van Bevrijdingsdag. De Koninklijke familie zal aanwezig zijn. Het muzikale festijn is gratis toegankelijk.

Adres: De Amstel

Theater

Bezoek een theatervoorstelling op 5 mei in Amsterdam.

Männerbund

In Theater Bellevue vindt op 5 mei de theatervoorstelling Männerbund plaats. De voorstelling is onderdeel van Theater Na de Dam. Ben je niet in de gelegenheid om te gaan? Dan hebben we leuk nieuws voor je. Dezelfde voorstelling wordt op 4 mei op dezelfde locatie eveneens uitgevoerd.

Adres: Leidsekade 90

Openluchtvoorstelling ‘Don’t mention the war’

Bij Mike’s Badhuistheater wordt de openluchtvoorstelling ‘Don’t mension the war’ gespeeld.

Adres: Boerhaaveplein 28

Stil Leven

Jongeren uit Amsterdam Zuid verdiepten zich onder leiding van theatermakers Elsbeth Hoefkens en Hannah Vrijenhoek in de geschiedenis van de hoofdstad tijdens de Tweede Wereldoorlog. De voorstelling vindt plaats op initiatief van CC Amstel & PACT+.

Adres: Cullinanplein 1

Cabaret de Watergeus van Radio Oranje

Deze theatervoorstelling in de ‘Koninklijke Wachtkamer Centraal Station’ is een reconstructie van een uitzending van Cabaret de Watergeus.

Adres: Centraal Station

Vrijheidsmaaltijd

In de stad wordt uitgebreid vrijheid gevierd. In dat kader kun je op veel plekken aanschuiven voor een vrijheidsmaaltijd.

Vrij met /K Lunch

Bij Studio/K geniet je tijdens Bevrijdingsdag in Amsterdam van een goed gesprek in combinatie met een lekkere kop Vrijheidssoep. Het dagprogramma start eerst met een heuse Vrijheidslunch.

Adres: Timorplein 38

Vrijheidssoep in Kriterion

Filmtheater Kriterion nodigt iedereen uit voor een heerlijke kop Vrijheidssoep. Je moet je wel even aanmelden door een e-mail te sturen naar vrijheidssoep@kriterion.nl.

Adres: Roetersstraat 170

Vrijheidsmaaltijd ASV De Dijk

Bij ASV De Dijk in Amsterdam Noord kan aangeschoven worden in het buurtrestaurant. Iedereen is van harte welkom om deel te nemen.

Adres: Schellingwouderdijk 220

Vrijheidsmaaltijd bij De Boshalte

Bij de Boshalte kan aangeschoven worden voor een Vrijheidsmaaltijd met muziek en om lekker te kletsen.

Adres: Bosbaanweg 1

5 mei viering Amsta de Poort

Niet alleen voor bewoners, maar ook voor buurtbewoners organiseert verpleeghuis De Poort een vrijheidsviering. Tussen 14.00 uur en 15.00 uur kan men hier terecht voor muziek, vrijheidssoep en bezinning.

Adres: Hugo de Grootkade 18-28

Overig

Er worden allerlei interessante ‘overige’ activiteiten georganiseerd. De moeite waard om te bezoeken.

4 en 5 mei bij De Balie

Op 4 mei herdenkt Nederland verschillende groepen oorlogsslachtoffers, op 5 mei vieren we onze vrijheid en staan we stil bij de waarde van vrijheid democratie en mensenrechten. Ook in De Balie is er programmering in het kader van deze bijzondere dagen. Lees dit artikel voor meer informatie.

Adres: Kleine-Gartmanplantsoen 10

Voor alle activiteiten die er op 4 en 5 mei in Amsterdam plaatsvinden, kun je het beste een kijkje op de website 4en5meiamsterdam.nl nemen! Daar staat alles tot in detail beschreven.

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam