4 & 5 mei in De Balie: Gesprek voor de Dam, Theater Na de Dam & Willem Arondéus schuimtaart
Foto via De Balie

Op 4 mei herdenkt Nederland verschillende groepen oorlogsslachtoffers, op 5 mei vieren we onze vrijheid en staan we stil bij de waarde van vrijheid democratie en mensenrechten. Ook in De Balie is er programmering in het kader van deze bijzondere dagen. Met Gesprek voor de Dam, Theater Na de Dam en een roze schuimtaart ter ere van de verzetsheld Willem Arondéus. 

Gesprek voor de Dam: Wie zijn geschiedenis niet kent
Lang heerste hier de mythe dat tijdens de Tweede Wereldoorlog iedereen in het verzet zat, terwijl Joodse Nederlanders toen ze na de oorlog terugkwamen uit de kampen de grootste moeite hadden met het terugkrijgen van huis of bezit. Het slavernijverleden werd lange tijd weggedaan als slechts ‘een zwarte bladzijde’. En pas sinds korte tijd komt het zelfonderzoek naar het Nederlandse geweld tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog op gang. Zijn we in dit land slecht in het verleden onder ogen komen? Dat bespreken hoogleraar moderne politieke geschiedenis Annelien de Dijn, hoogleraar Nederlandse geschiedenis Remieg Aerts en Journalist en publicist Ronit Palache.

Theater Na de Dam: DE CRUX
DE CRUX, een fictief interview met Kapitein Raymond Westerling, gaat over de houding van Nederland ten opzichte van haar voormalige kolonie Indonesië. Met de voorstelling openen theatermakers Rieks Swarte en Nicoline Nagtzaam de Westerling-beerput. Wie was deze controversiële militair uit de dekolonisatieperiode, écht? DE CRUX werd in 2021 speciaal gemaakt voor Theater Na de Dam als film (ivm coronamaatregelen). Dit jaar wordt de film getoond met een live proloog door actrice Vera Ketelaars én nagesprek met schrijver en kunstenaar Marion Bloem.

Willem Arondéus schuimtaart
Hollandse schuimtaart. Dat was het laatste dat verzetsheld Willem Arondéus in 1943 wilde eten voordat hij geëxecuteerd werd. Zo geschiedde. Willem Arondéus en elf andere verzetshelden aten de nacht voor hun executie schuimtaart in het Huis van Bewaring. Vroegere rechtbank De Balie maakte deel uit van deze gevangenis. Om Willem Arondéus en de andere verzetshelden te eren staat bij De Balie in mei de schuimtaart, een tijdelijk monument van kunstenaar Sarah van Sonsbeeck, weer op het menu. Wie kan deze taart beter bakken dan de bekendste patisserie van Amsterdam: Holtkamp.

Gerelateerd artikel: 4 en 5 mei 2022 in Amsterdam: wat is er te doen?