10e Open Water Wedstrijd Het Y Amsterdam
Foto van een eerdere editie! Foto credits: Water Wedstrijd Het Y Amsterdam

Amsterdam staat na Corona gelukkig weer bol van de leuke evenementen. Zo ook op 17 juli, wanneer de 10e Open Water Wedstrijd Het Y Amsterdam, zal gaan plaatsvinden. Vrije Tijd Amsterdam blikte alvast vooruit met Dirk Jan en Helga Sohl van de organisatie.

Wilt u de ‘10e Open Water Wedstrijd Het Y Amsterdam’ introduceren?

“De Open Water Wedstrijd van Het Y is 10 jaar geleden ontstaan door het enthousiasme van enkele leden (zwemmers, ouders, trainer) van zwemvereniging Het Y, die al jaren bij het Landelijke circuit van Open Water Wedstrijden betrokken waren.”

Wie is de organisatie achter de ‘10e Open Water Wedstrijd Het Y Amsterdam’?

“Ben Lap, al veertig jaar trainer van het Y met een hart voor Open Water Zwemmen. Christa Hesterman, ouder van een goede Open Water/IJszwemmer en vroeger ook zelf Open Water Zwemster. René Bijl, ouder van Open Water Zwemmers en een goede organisator. Evelien Sohl, verdienstelijk Open Water zwemster met o.a. deelname aan de Wereldkampioenschappen in Melbourne 2007. Helga Sohl, enthousiaste ouder, eerder berokken bij de organisatie van de Open water Wedstrijd van ZV Haerlem in Spaarnwoude. Dirk Jan Sohl, eveneens enthousiaste ouder en hoofdscheidsrechter bij deze wedstrijd.”

Worden er ook vrijwilligers ingezet en zijn hier genoeg gegadigden voor?

“Buiten de hierboven genoemde namen, zijn er tal van vrijwilligers voor catering, opbouw van de wedstrijdlocatie, schoonmaak etc. nodig. De kanovereniging die hun clubhuis beschikbaar stellen, werken mee aan de veiligheid op de baan, door met talloze kano’s de zwemmers te volgen. Niet te vergeten zijn er ca.45 officiële KNZB-juryleden om de wedstrijden in goede banen te leiden.”

Waar vindt de wedstrijd plaats en waarom is deze plek hiervoor zo geschikt?

“Deze editie vindt plaats in de Gaasperplas aan het Langbroekpad 2 in Amsterdam Zuidoost. Het is een brede plas, waardoor het mogelijk is om niet in de traditionele rechte lijnen te zwemmen. Het parcours kenmerkt zich door de vele wendingen en keerpunten. Een gezellig hapje en drankje kunnen bij de zeilvereniging, die zich op hetzelfde terrein bevindt, gekocht worden.”

Wie kunnen zich voor de wedstrijd aanmelden?

“Zowel wedstrijdzwemmers als recreanten kunnen zich aanmelden. Wedstrijdzwemmers zijn zwemmers in het bezit van een startvergunning van de KZNB. Voor triatleten is een apart programmaonderdeel opgezet (licentie van de NTB is niet noodzakelijk). Recreanten vanaf 6 jaar (6-8 jaar onder begeleiding), die in het bezit van een zwemdiploma kunnen deelnemen aan de verschillende prestatietochten. Het is wenselijk om goed getraind te zijn, zeker voor de langste afstand van 7 km. Voor elke afstand (wedstrijdnummer) zijn er bekers of medailles te winnen. Voor de recreanten ligt er na het volbrengen van de afstand een medaille klaar. De wedstrijddag wordt altijd afgesloten met een “fun-nummer” van 4*250 meter wisselslag estafette, waarbij de zwemmers zelf teams mogen vormen.”

Heeft u zelf nog iets toe te voegen?

“We zijn blij dat we na 2 jaar Corona, weer een wedstrijd kunnen en mogen organiseren. Maar dat geldt natuurlijk voor alle Open Water Evenementen.”

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam