Milkshake festival
Foto: Milkshake Festival

Milkshake Festival brengt ode aan George Michael en Wham

TWEEDAAGS FESTIVAL WAARBIJ ‘NIETS MOET, MAAR ALLES MAG’

Milkshake Festival, zaterdag 29 en zondag 30 juli in het Amsterdamse Westerpark, brengt Wham’bam Thank You Ma’am, een ode aan Wham, ter ere van de onlangs overleden George Michael. Milkshake is druk bezig met de ontwikkeling van deze stage. De bezoeker moet een euforisch gevoel krijgen alsof het ook “last christmas” is. Maar ook wordt benadrukt dat lief zien voor elkaar niet alleen aan de kerstperiode is voorbehouden. Dat heeft de organisatie vandaag bekend gemaakt.

Het festival duurt dit jaar wederom twee dagen. Vorig jaar was dat voor het eerst het geval, in het kader van het eerste lustrum. Zowel nationale als internationale stage hosts hebben hun komst naar het Westerpark bevestigd. Erwin Olaf heeft op zaterdag weer een eigen stage en vertelt net zoals bij voorgaande edities een verhaal door middel van performances, licht en muziek. Transformer van Joost van Bellen en Zubrowka International zijn voor de tweede keer aanwezig. Bij Transformer gaat het om de transformatie van de mens in veel verschillende vormen, van verliefdheid tot de transgenders en dit wordt gevierd.

Bij Milkshake, het festival waar ‘niets moet, maar alles mag’, worden Amsterdam en Rotterdam gebroederlijk naast elkaar vertegenwoordigd. De Trut, de Amsterdamse niet-commerciële potten en flikkerdiscotheek sinds 1985, zorgt voor een goede sfeer en de goede muziek. Verder is Damage by Mister B te verwachten. Mister B is sinds 1994 met hun leer en fitish shops een enorme vertegenwoordiger van deze scene. Rotterdam laat zich weer vertegenwoordigen door NOW & WOW en Liberated, terwijl de Gaybar voor het eerst zijn opwachting maakt. Dit is een underground lhbtq feest door Spacemaker en fotograaf Ari Versluis, die de visuals verzorgt. Uiteraard zijn Supertoys en Vieze Poezendek niet meer weg te denken van het terrein.

De internationale inbreng komt uit onder meer Parijs, Londen en Berlijn. Less Drama More Techno uit Parijs is voortgekomen uit de minder-minder-minder-gedachte: minder blabla, minder ‘attitude’, minder drama, maar juist meer Techno! De WUT?CLUB uit Londen kenmerkt zich door controversiële kleurrijke clubkids die zich afzetten tegen de hokjesgeest en sterk refereren aan de kids van de beruchte club Limelight in New York. Vanuit Duitsland is Sexy Party te verwachten. Deze vermaarde feesten vinden doorgaans plaats in het Bootshaus in Keulen en staan centraal tijdens één van de grootste gayprides van Europa in deze stad. Ostgut Ton is een internationaal vermaard label van de eigenaars van club Berghain uit Berlijn. Die wereldwijd veelbesproken club wordt tot op de dag van vandaag gezien als kraamkamer van vele techno-hits van onder anderen Ben Klock en Len Faki.

Milkshake festival is een dance-festival dat is ontwikkeld vanuit de gedachtegang ‘niets moet, alles mag’. Het laat zien dat entertainment, muziekkeuze, kledingkeuze en status niets met seksualiteit te maken heeft. Tijdens Milkshake heerst er een sfeer die vrij is van de door de maatschappij gecreëerde hokjesgeest. Het leven is juist een feest dankzij de grote diversiteit van huidskleuren, seksuele voorkeuren en een scala aan verschijningsvormen. Milkshake viert de stad en haar initiatieven en zet zich in voor iets meer hoffelijkheid en liefde voor elkaar. Dik, dun, klein, groot, homo, hetero, trans, travo, pikzwart of lelieblank: mensen zijn het zout van de aarde en dit gaan we vieren!

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam