Milkshake Festival lijkt grenzen weer te verleggen

Milkshake Festival lijkt grenzen weer te verleggen

Het festival Milkshake dat recentelijk in een uitzinnige Paradiso de Gouden Kabouter heeft gewonnen voor het beste feest in 2017 heeft de line-up voor de excentrieke feest tweedaagse op 28 en 29 juli bekend gemaakt. Het evenement, dat elk jaar in de zomer in het Westerpark in Amsterdam plaatsvindt wordt voor de zevende keer georganiseerd. Na beide dagen staat er in de Westerunie een afterparty op het programma en een dag voor het grote festival is er evenals vorig jaar Mini Milkshake, een feest voor mensen met een verstandelijke- en/of psychische beperking. Van 27 juli tot en met 30 juli kunnen Milkshake fans terecht op ‘Camp Milkshake’, een camping die voor het eerst speciaal wordt opgezet voor de sympathisanten van het festival.

YouTube video: Uitzinnige vreugde bij Milkshake bij winnen Gouden Kabouter Award 2017 

De meest uit het oog springende nieuwkomer is Pornceptual Berlin

Het kleurrijke en veelzijdige feest dat voornamelijk is gericht op de LGBT-community, waar ‘normaal’ doen niet de norm lijkt en extravagantie vooral de boventoon voert herbergt op beide dagen 9 stages. Milkshake paradepaardjes Supertoys en Vieze Poezendek zijn zowel zaterdag en zondag present. Daarnaast zullen 14 verschillende concepten de stages tijdens het laatste weekend in juli gaan vullen. De meest uit het oog springende nieuwkomer is Pornceptual Berlin, ‘een seksfeest waar je zomaar in een pornofilm kunt belanden’. Milkshake lijkt hiermee haar grenzen ook in 2018 te verleggen.

Milkshake Festival durft beslissingen te nemen 

Ten opzichte van het Milkshake Festival 2017 lijken de stages van Martinee Ibiza, Rumour Has It, F*cking Pop Queers, Roller Disco, De Trut, Pakhaus Berlin, Erwin Olaf en Glitterazzi freakshow te zijn ‘gesneuveld’. Zij zijn net als Funhouse, Rapido en Club Church niet aanwezig bij de editie in 2018. Milkshake durft beslissingen te nemen. Het zal er hoogstwaarschijnlijk niet mee te maken hebben dat ze een bepaald concept of organisatie niet goed vinden maar dat ze anderen simpelweg beter bij het aankomende event vinden passen.

“We hebben de fantastische eer om Mini Milkshake te organiseren”

“Ook dit jaar hebben wij de fantastische eer om Mini Milkshake te organiseren op 27 Juli 2018. Een entree kaartje kost €5,-. Hiervoor krijg je 2 consumptiebonnen die je kan inruilen bij een eettentje of bij de bar. Verwacht een middag vol muziek, verrassende DJ’s, kleurrijke dansers, diverse activiteiten en heerlijk eten en drinken”, is te lezen als tekst op de Facebook-pagina van het Mini Milkshake liefdadigheidsevenement dat ook in 2017 plaatsvond. “We organiseren volledig vrijwillig een speciale dag voor LGBT verstandelijk gehandicapten. We willen hun de Milkshake vipe ook laten voelen. Het is wel een iets kleinere versie, maar het idee is hetzelfde”, liet Sinan, één van de organisatoren van Milkshake in 2017 nog aan ons weten.

Milkshake Festival lijkt grenzen weer te verleggen
Bezoekers genieten tijdens Mini Milkshake 2017. Photocredits: vrijetijdamsterdam.nl
THE MILKSHAKE FESTIVAL DICTIONARY 

Milkshake heeft sinds 2017 THE MILKSHAKE DICTIONARY ‘voor iedereen die het nog niet helemaal snapt’ in het leven geroepen en online gezet op de creatief uitziende nieuwe website. Sinan in 2017: “Het zijn termen die wij zelf gebruiken, termen die van oude en nieuwe generaties zijn en alles wat erbij komt uit onze ‘Zeitgeist’. De woorden die uitgelegd worden zijn onder andere ZEN, YOLO, X’s and O’s, WET DREAM, WATERMELON, VIXEN, VAGINA/VAJAYJAY, UNICORN, UNDERSTANDING, URSULA, Transgender, SEX, POLYAMORY, OFFER SUPPORT en Nonmonosexual.

Er was zelfs een Milkshake festival in het Braziliaanse São Paulo

Milkshake beweegt zich ook buiten de hoofdstad met liefde. In juli waren ze aanwezig bij Roze Woensdag op ’t plein in Nijmegen. In het buitenland bundelde ze de krachten tijdens de officiële Londen Pride met de WUT? CLUB en er was zelfs een Milkshake festival genaamd Milkshake Square in het Braziliaanse São Paulo.

Milkshake lijkt geen officiële deelnemer van PRIDE Amsterdam te zijn

Milkshake lijkt geen officiële deelnemer van PRIDE Amsterdam te zijn maar vindt wel plaats tijdens de ‘roze’ feestweek. PRIDE Amsterdam start op zaterdag 28 juli met de zogenoemde PrideWalk. Dat is een manifestatie met speeches en optredens bij het Homomonument (Westermarkt) en een wandeltocht van de Westermarkt naar het Vondelpark Open Lucht Theater. Deze optocht wordt afgesloten met de officiële openingsceremonie van Pride Amsterdam.

Supertoys en Vieze Poezendek mogen overnachten op het festival

Vieze Poezendek en Supertoys zijn de enige twee stages die twee dagen de bezoekers gaan vermaken. Supertoys zijn al jarenlang bekend in de Amsterdamse gay scene en ver daarbuiten. De volgende artiesten staan tijdens het Milkshake Festival bij Supertoys: Amanda Lepore (US), Barbara Tucker & DJ Q (US), Celeste, Doppelgang, Jodie Harsh (UK), Monsieur Plastique, Shirley Macholina, Vic Crezee b2b Mairo Nawaz, Willie Wartaal b2b Larry Tee b2b Joost van Bellen Zondag Carlos Valdes, Farley Jackmaster Funk (US), Jen DM (US), Moody Mehran, Osie Square, Secret DJ en gouden kabouter winnaar The Black Madonna (US).

Vieze Poezendek, de openminded hip-hop en R&B clubnacht in AIR, is voortgekomen uit één van de mainstages van het Milkshake festival. Vieze Poezendek viert de grote diversiteit van huidskleuren, religies, seksuele voorkeuren en mannelijke en vrouwelijke verschijningsvormen. Dat doen ze tijdens Milkshake 2018 met de volgende entertainers: A.S.S., AFRIKABOOMNADA, DIGITZZ,FAMKE LOUISE, I AM AISHA, JNM THE NAKED MC, KLEINE KIM, MC TJO-KWAN, MIDAS HUTCH, MITCHEL KELLY, ODIN, PAQUITO MONIZ, R & SHE (UK) en RACHEL GREEN, Anne-Fay, Big Freedia (US), Covergirl Sunny, De Jeugd Van Tegenwoordig, FS Green & Fit, JeanPaul, Paula, Rob Manga, Rough & Maximoes, Sef (DJ SET), Yung Feurich

De Milkshake Festival 2018 stages op zaterdag

Dance Club Now & Wow, gestart in april 2000 geeft voornamelijk kleurrijke feesten in de Maassilo in Rotterdam. Scherpe randen, evenals een aanzienlijke hoeveelheid ironie, zijn volgens de organisatoren absoluut noodzakelijk als antwoord op de ontwikkelingen in de huidige maatschappij. Performancekunst, pop en elektronische muziek in een lifestyle- en mindstyle-setting maken onderdeel uit van het concept. De line-up bestaat uit David Vunk, Frankie, Jeff Solo, Karim Soliman, Secret Cinema (Mary Go Wild Set), Ted Langenbach, Tom Trago en Wavey Cartel.

Mister B, een fetish & lifestyle store, was in 2017 op beide dagen aanwezig met een Kinky Village en fashion show met lekkere modellen. Artiesten die onderdeel uit maken van Mister B zijn: Ale Amaral (BR), Chris Bekker (DE), MCDJ (PT) en William Sizen Bell (UK).

De titel ‘Less Drama More Techno Paris’ spreekt voor zich. Minder drama meer techno. Keiharde techno welteverstaan met deejays Anhy Rossan’O (FR), Arno Gabai (FR), Bach Wrecker (FR), Ben Manson (FR), Boris (DE), High Low (FR), Rony Golding (DE), Sylvin Wood (FR) en Vesper.

Dance feest organisatie FLIKKER, speciaal voor ‘fags, faguettes, lesbiques, freaks, friends and family’ komt op de proppen met Boom Boom du Terre, Brent Ray Fraser (CA), Christeene (US), Disco Total DJs, Doornroosje, Edel, Maxime Duvall, Meneer van Lennep, Mr Blaauw, Reisz, Smudged Toads en tot slot Transformer di Roboter.

Elkaar accepteren en respect hebben 

Totally staat voor alles en iedereen. Het ’totaalplaatje’. Hiermee bedoelen ze dat het niet uitmaakt wat voor kleur, geaardheid, klasse, overtuiging of stijl je hebt, of welke uiterlijke verschijning je ook bent. Totally heeft tot doel om de hokjes uit de maatschappij te verwijderen en iedereen, zonder onderscheid des persoons met elkaar samen te laten zijn. Samen zijn kan op vele plekken, of het nu op je werk, in een park of op een feestje is, Totally staat ervoor dat iedereen elkaar accepteert en respect voor elkaar heeft. Totally is voortgekomen uit verscheidene sociale projecten en ervaringen. Bij Totally komen de volgende artiesten hun draaikunsten vertonen: Alex Sinclar, Alicia de Lima, Boogshe, Ceciel Moyano, Cleyton Barros, Femmetastic, Jodie Harsh (UK), Jordan Jamahl, Kevin Alexander, Marchello Garcia, MC Auxs, MC Manny (BE), MIMI en Shug La Sheedah.

Paradiso is sinds de start al partner van Milkshake. Onder de noemer Copacobana verzorgt de Paradiso de Copacabana stage. De artiesten Banda Bumba, Grumpy Old Men, MC Divine, Miss Bunty, PinqRadio Goes Rio, Sofia Valentine, Soulfania en Titia, moeten de bezoekers de Milkshake vipe op de feestvierders overbrengen.

House of Vineyard host een eigen clubavond in Club NYX in Amsterdam en bij BIRD Rotterdam. Ze creëren een platform voor de Dutch Ballroom Scene om empowerment en onverschrokkenheid te verspreiden voor degenen die niet passen in de verwachtingen van de samenleving over schoonheid, geslacht en seksuele expressie. Ze organiseren ballroom-events in categorieën variërend van Fashion, Dance en Realness met als hoogtepunt het jaarlijkse ballroom event bij Milkshake. Ze worden bijgestaan door Matyous Laudree, Seren Ultra Omni, Vjuan Allure en Zelda Fitzgerald.

YouTube video: dag 1 Milkshake Festival 2017. Bezoekers gaan los ondanks de regen
De stages Milkshake Festival 2018 op zondag

De primeur van Transformer, gepresenteerd door Joost van Bellen en Zu Browka International, vond tijdens het Milkshake Festival in 2016 plaats. Joost van Bellen via topbillin.nl destijds over Transformer: “Transformer is een nieuw fenomeen op Milkshake: een futuristisch feest waar alles anders is en niets is wat het lijkt. Zu Browka International en ik trekken ten strijde tegen de moraalridders en het fatsoen en transformeren de werkelijkheid tot een droomwereld waar iedereen kan zijn wie hij wil zijn, al is het maar voor een paar uurtjes”, aldus de beroepsentertainer die al meer dan 30 jaar in het vak zit. Onderdeel van Transformer tijdens Milkshake 2018 zijn deejays Amanda Lepore (US), Beau Battant (DE), BOYS NOIZE (DE), Brent Ray Fraser (CA), Christeene (US), Larry Tee (US), Lauren Flax (US) en Princess Superstar (US).

Liberated, met als stuwende kracht DJ Remon Lacroix startte in 1999 en stond al een paar keer eerder op het Milkshake festival. Uit onvrede in het aanbod en kwaliteit van gayparty’s in Nederland besloot hij destijds het heft in eigen hand te nemen. Liberated is volgens velen een gayfeest met pakkende thema’s, hilarische acts en pompende kwaliteit house. Tijdens Milkshake 2018 worden ze bijgestaan door Ben Manson (FR), Benny Rodrigues, Liberated Sound System, Morriz en Remon Lacroix.

Pornceptual is de buitenlandse nieuwkomer en wat voor één: ‘een seksfeest waar je zomaar in een pornofilm kunt belanden’. Het is voor de eerste keer dat het concept komt overwaaien uit het Duitse Berlijn en voor details kun je het beste een bezoekje brengen aan hun website. Discodromo, Jamaica Suk (US), Projekt Gestalten (DE), Sandrien, Shinedoe en Virginia (DE) zijn de artiesten bij het Berlijnse Pornceptual.

Uit Keulen, waar ook een levendige gay-scene heerst is Sexy Party Cologne, net als tijdens de vorige editie van Milkshake, weer aanwezig. Alejandro Alvarez (PT), Asaf Dolev (IL), d’Alessandro (IT), DJ Aron (IL) en Moussa (ES) zijn de artiesten die in het Amsterdamse Westerpark aan Sexy Party Cologne gerelateerd zullen zijn.

Janey geeft in juni zelfs een feest in de Paradiso 

Janey, ‘for girls, who love girls, who love girls’, speelt een belangrijke rol in Amsterdam voor de lesbische vrouwen die wel van een feestje houden. Dit nieuwe initiatief won dit jaar de Gouden Kabouter 15: ‘USS ENTERPRISE BESTE NIEUWE INITIATIEF’. Ze begonnen bij ’t Blauwe Theehuis, stonden op ’t Homomonument en gaan na twee edities in de Bitterzoet onder het motto ‘meer kaarten, dus meer vrouwen en.. meer feest!’ de Gouden Kabouter vieren met een extra grote editie in de Paradiso. En de uitnodiging van Milkshake is natuurlijk ook een mooie bekroning. Bij Janey gaan BELLA, Charlie, DIRTY DAAN, JNM THE NAKED MC, Lady Bee, MC Gigi,Nikky Adriana, NINA en Raphaella Brown het publiek vermaken.

YouTube video: vreugde bij winst Janey van Gouden Kabouter Award 

Gaybar 

“GAY BAR RADICAL ALTERNATIVE DANCE NIGHT for the queerest of the queer WE LOVE DIVERSITY”, aldus eigenaren Aad Spacemaker en Erik Leertouwer over hun Gaybar. De twee geven met hun concept feesten in Bar Rotterdam ‘a forward thinking nightclub’ aan de Schiekade in Rotterdam op korte afstand van Rotterdam Centraal station. Gaybar artiesten tijdens Milkshake zullen zijn Adriano Canzian (IT), Jetti, Leather E, Macho Diva, Spacemaker, Venderstrooik en de visuals worden gedaan door Ari Versluis.

Een walhalla voor drag queens en liefhebbers van drags en entertainment zal de stage zijn van ‘This is how we Drag Galore‘. Onder bezielende leiding van Diederella en Loes Poeder zullen ongetwijfeld weer een hoop lokale en internationale Drag Queens een prachtige show gaan weggeven en zullen bezoekers vastgekleefd zitten rond het langwerpige podium.

Door: Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Gerelateerd bericht:

Eerste Milkshake Festival 2018 tickets in de verkoop 

Milkshake festival gaat voor vegetarisch en duurzaamheid

Stad maakt zich op voor hitsig, kleurrijk en veelzijdig Milkshake Festival 

Milkshake festival brengt ode aan George Michael en Wham 

Naakt dansen op het Milkshake Festival