Bijzonder bevrijdingsfeest bij Homomonument Westerkerk
Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Bijzonder bevrijdingsfeest bij Homomonument Westerkerk

In 1970, toen twee leden van de Amsterdamse Jongeren Aktiegroepen Homoseksualiteit (AJAH) op 4 mei een krans wilden leggen bij het oorlogsmonument op de Dam ter herinnering aan de vervolging van homo’s in de Tweede Wereldoorlog, werden zij gearresteerd en werd de krans vernield. Het incident stond mede aan de basis van de oprichting van het huidige Homomonument en daarmee extra reden om op 5 mei de vrijheid te vieren bij het Superball & The G-Team feest dat voor de Westerkerk wordt georganiseerd.

Tijdens het feest komen de kleurrijke artiesten Baby Blue, Doppelgang, Mason, NINA & Charlie (Janey), Priszilla DJ, The G-Team, TraffaMafia (Tranny 4/7 & Nancy Goreng), MC’s DiVine, Miss Bunty & Tjo-kwan, Aris Tottle, Beeby Jane, Juno, Lolo Benzina, Philip Bodifée, Slet Lana & Spyro samen de felbegeerde vrijheid vieren.

Op en rond het Homomonument, op de Westermarkt achter de Westerkerk, zal ook dit jaar, na de twee minuten stilte om 20 uur, weer worden stilgestaan bij de Tweede Wereldoorlog. Op het Homomonument worden lesbo’s, homo’s, bi’s en transgenders herdacht die werden vervolgd om hun seksuele geaardheid en genderidentiteit. Gastspreekster is Souad Boumedien ambassadeur Pride Amsterdam. Namens ASV Gay spreekt voorzitter Andra Geurtz.

Tevens is er een stille tocht van de Westerkerk via Anne Frankhuis Leliegracht naar Herengracht via Raadhuisstraat over de Niek Engelschmanbrug (grondlegger C.O.C) naar de Westermarkt.

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: Vrijheidsmaaltijd bij WOW