Kroeg van de maand april: Foeders
'De nieuwe bierkoning van de Pijp, Yuri Hegge, voorziet stamgast Jan van een natje en droogje'. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

FOEDERS – Gepassioneerde kleine Vlaming met groot hart voor kwaliteitsbieren

Sinds januari van dit jaar is de Ceintuurbaan weer een nieuw juweeltje rijker. Het gaat om café Foeders, eigendom van gastheer Yuri Hegge. De Vlaamse kastelein kwam ongeveer tweeëneenhalf jaar geleden naar Amsterdam om zich in verschillende horeca-avonturen te storten. De samenwerkingsverbanden leverden niet op wat de ietwat eigenwijze Hegge ervan verwacht had, dus besluit hij uiteindelijk zelf een bierlokaal te beginnen.

Helemaal verknocht aan Amsterdam valt zijn oog op café Amstelvaart nabij de Nieuwe Amstelbrug. De wat smoezelige buurtkroeg had een anonieme status, ondanks dat gezegd wordt dat het de oudste kroeg van de Pijp is. Wie factcheckt dit even? Na een grondige renovatie, maar met behoud van de oude waarden, staat er een prachtig interieur. Op de muur hangen kunstig alle biersmaken voor een compleet overzicht. De lage bar standaard voorzien van doppinda’s geven een extra dimensie.

Pronkstuk is het tapbord met maar liefst 33 verschillende kranen, en dus bieren. Dat verraadt meteen de specialiteit van de zaak: speciaalbier. Hegge is een zeer gepassioneerde barman die eindeloos kan verhalen over zijn uitgebreide assortiment aan dranken, de oorsprong, de ingrediënten en de etiquetten die bij de betreffende bieren horen. Een keuze voor brouwerij Rodenbach betekent naast het juiste glas met logo bijvoorbeeld ook een portie grijze garnaaltjes. Deze worden dan ook keurig opgediend bij een bestelling.

Kroeg van de maand april: Foeders
‘Pronkstuk is het tapbord met maar liefst 33 verschillende kranen, en dus bieren.’ Foto: vrijetijdamsterdam.nl

De hele collectie aan kwaliteitsbieren moet je zelf maar eens komen bekijken, een waar paradijs voor de liefhebber. Het betekent overigens niet dat je terechtkomt in het zoveelste nieuwe hipsterbolwerk, dat zich mengt in de ‘hype’ rond speciaalbier. Het onderkomen is gezellig en knus, heeft een frisse uitstraling en leent zich ook uitstekend voor een kopje koffie. De (achtergrond)muziek is aangenaam. Ieder nummer op de playlist is persoonlijk geselecteerd door Hegge zelf.

Hoewel de gastheer een echte blackmetalliefhebber is, hoef je er niet voor te vrezen dat je ‘de tent uitgeblazen’ wordt. Er komt hoogstens eens een akoestische versie van Cradle of Filth voorbij. Het hardere werk bewaart hij voor zijn vrije tijd. Vrije tijd, voor ons toch een belangrijk punt, die overigens zeer spaarzaam is. Hegge staat 24/7 van 12:00 uur tot sluitingstijd in zijn zaak. Slechts één dag in de maand gunt de kastelein zichzelf vrij om zijn moeder in Vlaanderen te bezoeken. Maar meestal is de fervent KV Mechelen-supporter dan ’s avonds alweer terug in zijn bierlokaal. Dat tekent zijn passie.

Foeders is Yuri Hegge. De uitbater is een echte gentleman, zeer stijlvol gekleed, steevast uitgerust met stropdas en bretels. Deze verhullen zijn zwaar getatoeëerde lichaam, zijn andere liefhebberij. Hoewel slechts twee turven hoog, oneerbiedig gezegd, is de eigenaar met zijn elegante voorkomen en uitstraling de grote eyecatcher. Voor zijn gasten neemt de drankenspecialist uitgebreid de tijd, of het nu over bier, voetbal of muziek gaat.

Hegge mikt op een breed publiek. Buurtbewoners – ze hebben zelfs al hun eigen Foeders-groepsapp – zijn van harte welkom, de bierpurist uiteraard, studenten en de gewone cafébezoeker voor een avondje uit. Toeristen mogen uiteraard een bezoekje brengen, maar niet om zich vol te laten lopen. Daar is zijn bier niet voor bedoeld. ‘Zuipschuitbritten’ krijgen hooguit “een fluitje” van de uitbater. Vrije Tijd Amsterdam zou zeggen: begeef je richting de kleine Belg, laat je onderdompelen in zijn grote collectie aan bieren en wordt een echte Foederaar!

Foeders, Ceintuurbaan 257, De Pijp

Geschreven door: Eelko Mink

Van de redactie:

Eelko Mink is Amsterdam-kenner en schrijft voor Vrije Tijd Amsterdam maandelijks over de kroeg van de maand, cultuur en uitgaan in de stad.

vrijetijdamsterdam.nl

Volg ons op Snapchat: vrijetijdams

Lees ook ons artikel dat we schreven over de Horecava