Het verhaal achter nieuwe clubnacht: Sweetie Darling
Sweetie Darling Photocredits: Prisma Compositional

In de nieuwe nachtclub Lovelee nabij het Amsterdamse Leidseplein vindt zaterdag 25 januari de nieuwe LHBTI+ clubnacht plaats: Sweetie Darling. Vrije Tijd Amsterdam interviewde organisator Peter van Vught (dj Darling Peter).

Op zaterdag 25 januari opent in Lovelee de door jouw bedachte nieuwe LHBTI+ clubnacht: Sweetie Darling. Kun je hier inhoudelijk iets over vertellen?

Ik merkte dat ik al heel lang geen nieuw concept meer had georganiseerd, de laatste jaren heb ik veel evenementen georganiseerd voor o.a. Pride Amsterdam en het jaarlijkse Superball en me verder vooral gericht op draaien als DJ. Maar echt iets volledig nieuws heb ik eigenlijk niet meer gedaan sinds ik bij Paradiso (Paranoia, Milkshake Festival, Zonde) en club NYX gestopt ben met werken.

Wat mij opvalt in de scene is dat er overwegend nog steeds in hokjes uitgegaan wordt en dat er veel gediscrimineerd wordt in de community zelf. Uitspraken als ‘no fem, no asian, no black, no fat etc’ zijn naar mijn mening echt vreselijk om te lezen. Dat je een voorkeur hebt prima, maar om je zo discriminerend te uiten gaat er bij mij niet in. We leven in een harde wereld, waar alles heel hard en snel doorgaat, we mogen wel wat aardiger tegen elkaar zijn en de basis begint met respect voor elkaar te hebben. Dat is waar Sweetie Darling voor staat, uitgaan staat voor mij voor ontspanning, het naar je zin hebben, dansen, flirten, drinken, positive vibes.

Peter van Vught
Photocredits: Dan Rocha

Met het artwork speel ik met masculinity en feminitiy, dat heeft mij altijd geobsedeerd. Ook daar wordt door veel mannen bijvoorbeeld in hokjes gedacht; “je bent een man en gedraag je als een man.” Ook dat gaat er bij mij niet in. Als je je de ene dag meer butch voelt en de volgende dag meer een meid, zet het, ga ervoor, wees jezelf. En dan komen we weer bij de basis en dat is respect. Ik denk dat heel veel mensen elkaar heel leuk zouden vinden (en dan niet eens op seksueel vlak), maar vriendschap vantevoren al buitensluiten puur op het plaatje. Je kan eruit zien als een gezellig meid, maar dat zegt precies niks over hoe iemand is, ‘don’t judge a book by the cover’.

Het verhaal achter nieuwe clubnacht: Sweetie Darling
DJ Darling Peter: ‘don’t judge a book by the cover’
Als ik me niet vergis is locatie Lovelee in Amsterdam nog vrij jong. Zou je deze locatie eens kunnen omschrijven?

Lovelee zit op de plek waar vroeger de Sugar Factory zat. Ik vond dat altijd een fijne plek, maar op de een of andere manier kwam ik er niet echt vaak. Ze hebben de club flink opgeknapt en het ziet er te gek uit. Sommige locaties hebben een bepaalde vibe en deze venue heeft altijd een fijne vibe gehad, dat heb ik bijvoorbeeld ook bij Paradiso, het is lastig uit te leggen. Ik was al een tijd op zoek naar een juiste locatie en bij Lovelee heb ik die gevonden.

Ik zie dat je samen met Gian Battista en Monsieur Adi in de line-up staat. Waarom heb je voor Gian Battista en Monsieur Adi gekozen?

Qua sound wil ik in de grote zaal richting house gaan, uplifting house. Gian Battista snapt die sound heel goed en Monsieur Adi is net in Amsterdam komen wonen en heeft al een gigantische carriere achter de rug maar heeft een pauze genomen. Hij was het voorprogramma een paar jaar geleden van Beyonce en heeft heel veel officiële remixen gemaakt voor o.a. Lady Gaga, Katy Perry en Lana Del Rey. Ik ben zo blij met hem dat hij een van de vaste residents is bij Sweetie Darling.

Kun je ‘The Gallery: Plee Boys Mansion’ eens voorstellen aan de mensen die er nog niet over hebben gehoord?

Pieter aka DJ Plee Boy is een van mijn beste vrienden al heel lang en is vroeger bij club NYX voor de grap als DJ begonnen op de plee, vandaar de naam. Dit wordt de popzaal en ‘Plee Boys Mansion’ is natuurlijk een knipoog naar de ‘Playboys Mansion’ en ja laat de DJ nou ook nog ’s heel erg knap zijn.

De nieuwe clubnacht is hosted by 12 (!) darlings. Wat heb jij met deze 12 creatievelingen en wat gaan ze extra brengen tijdens Sweetie Darling?

Ja een hele reeks aan leuke, lieve en enthousiaste mensen. Ieder draagt zijn steentje bij op zijn/haar eigen manier. Hosten in de breedste zin van het woord, de een is de doorhost, de ander zorgt dat mensen zich welkom voelen en anderen gaan optreden. Wat zo fijn ook aan de locatie is dat er een groot podium is, ik vind dat te gek voor de dansers/dragqueens die een podium krijgen, wat ze verdienen.

Voor de eerste editie heb ik François Sagat geboekt, hij is vooral bekend als porno acteur, ik heb eerder met hem gewerkt en het is zo’n lieve man. Hij speelt heel erg met masculinity/feminitiy, toen ik hem belde en het concept uitlegde begreep hij het meteen. Hij gaat iets heel tofs doen, maar dat zie je op 25 januari in Lovelee.

dj 'Darling Peter'
Sweetie Darling.
Photocredits: Prisma Compositional
Je begon een jaar geleden als dj ‘Darling Peter’ met een nieuw solo avontuur. Hoe bevalt het je tot nu toe?

Heel erg goed, het was na jarenlang samen met iemand draaien toch zoeken en je eigen draai vinden. Dat is gelukt, ik heb een superdruk jaar gehad met heel veel boekingen. Ik wou graag meer reizen en dat is zeker gelukt, in 2019 heb ik in 15 verschillende landen gedraaid, het is altijd inspirerend om te zien hoe de lgbtq+ community is in andere steden.

Sinds een aantal gebeurtenissen is het beeld dat men heeft bij een dj niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Er staat soms best wat druk op een dj. Ervaar jij een bepaalde druk en hoe ga je daar mee om?

Je doelt op Avicci (redactie: ja, klopt) neem ik aan, ik zit niet op dat niveau als DJ, maar als je veel aan het reizen bent merk ik wel dat het je heel erg veel energie kan kosten. Je bent niet op vakantie namelijk, het is vaak van vliegveld naar hotel naar club en weer terug, dat is best een aanslag op je lichaam.

Het verhaal achter nieuwe clubnacht: Sweetie Darling
Darling Peter. Photocredits: Fabian Calis
Doe je alles met betrekking tot jouw dj carrière zelf of wordt je ondersteund door een team? Ik heb het niet over de optredens zelf, maar alle dingen die daarbij komen kijken.

Im a one man show. Ik hou zelf alle touwtjes in handen, ik heb veel lieve, getalenteerde mensen om me heen en een goed netwerk. Als ik advies of hulp nodig heb weet ik inmiddels wel bij wie ik moet aankloppen, maar verder regel ik mijn eigen zaken.

Heb je nog iets toe te voegen?

Sweetie Darling ga ik om de twee maanden organiseren in club Lovelee, op de vierde zaterdag van de maand. Beter ben je erbij de eerste editie op 25 januari, kaartjes koop je via www.lovelee.nl.

Interview door:

Rik Verkaik
vrijetijdamsterdam.nl

Zie ook VTA agenda

Gerelateerd:

Zoek jij een nachtclub in Amsterdam

LHBTI UITGAAN IN AMSTERDAM

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam