Een avondje in The Queen's Head bij Coby's Bingo Show
De enige echte Coby! Foto: vrijetijdamsterdam.nl

“Kan ik misschien ook meedoen”, vroeg ik dinsdagavond ietwat vertwijfelend, aan de tegemoetkomende bingo-host Coby, tijdens de traditionele bingoavond in homocafé The Queen’s Head op de Zeedijk. “Ja natuurlijk schat, hoeveel kaarten wil je, zes of zestien”, kreeg ik direct te horen, waarop ik lachend reageerde dat één kaart meer dan voldoende was.

De humoristische toon was direct gezet, en dat was nou net één van de redenen waarom ik op deze bewuste midweekse dag naar de Amsterdamse Zeedijk was gesjokt. Even een gezellig avondje lachen in een stabiele roze kroeg. Een LHBTI-café welteverstaan, die na de verdwijning van zuster café de Barderij, samen met ’t Mandje de ‘regenboog eer’ op de Zeedijk in stand moet zien te houden.

Vele nationaliteiten

Net als de zaterdagse bingo in de Spijker Bar, weet de ‘homo-toerist’ anno 2019, de wekelijkse dinsdagavondbingo in de roze pub, moeiteloos te vinden. Zo geschiedde het dat Coby op de bewuste spelavond, niet alleen werd vergezeld door geboren en getogen Amsterdammers, maar ook door gezelligheidsdieren uit Georgia, Amerika, België, Verenigde Staten én Australië.

Meespelen voor vijf euro

Deelname aan de bingo kan al gerealiseerd worden voor het luttele bedrag van vijf euro. Voor deze kleinigheid krijg je een bingokaart en maak je aanspraak op een jackpot van honderd euro aan contanten, een cadeau gesponsord door de tosti-club, en als klap op de vuurpijl, een door mister-B gesponsorde grote en zwartgekleurde dildo.

Goed, als de bingo kaarten zijn uitgedeeld, iedereen een plekje heeft bemachtigd en ras-entertainer Coby, zichtbaar genietend en met een Mokums accent pratend de avond heeft ingewijd, is het tijd voor het eerste vrolijke nummer van de avond.

Geef mij maar Amsterdam

Geef mij maar Amsterdam klinkt het luid door de speakers van de Queens Head terwijl ik Coby met de microfoon in haar hand, van de ene naar de andere zijde van het podium zie bewegen. Ik kijk om me heen en zie een vrolijk ogend publiek, waarbij een enkeling met de handen in de lucht vrolijk aan het meebewegen is op het liedje van die gouwe ouwe Johnny Jordaan.

Na de laatste zangnoten van het lied is het tijd voor de eerste, van een aantal bingo rondes die er deze avond zullen plaats vinden. Voor de mensen die niet bekend zijn met het oer Hollandse spel, volgt een korte uitleg. Er wordt een nummer getrokken, die streep je door op je bingokaart en is die vol dan roep je keihard bingo. Daarna is het ritueel vaak hetzelfde. De winnaar ‘stormt’ uitgelaten, en met een wapperende bingokaart in hosanna stemming naar voren. Tijd om de prijs in ontvangst te nemen.

Bingo-Virgin

Tenzij je geen Nederlander bent en het woord bingo je niet bekend in de oren klinkt. Dat was afgelopen dinsdag bij de eerste winnaar het geval. Deze Bingo-Virgin uit Australië, die naast mij zat aan de gezellige bar, wuift al wapperend met zijn kaart richting Coby en de zaal.

De man stapt op de verhoging en wordt traditiegetrouw ondervraagd door de bingo host. Vragen zoals waar kom je vandaan, ben je vrijgezel en wat kom je hier doen, passeren Engels gesproken de revue. De Australiër oogt zelfverzekerd en laat zich niet van de wijs brengen door de sympathieke Coby, die geheel in de rol van spelleider, de winnaar met een vleugje humor, uit de tent probeert te lokken.

Niet van bil geweest

Terwijl Coby aan het publiek laat weten dat ze al een tijd lang niet van bil is geweest, en de ‘kangoeroe-meneer’ weer terug naar zijn plek loopt, hoor ik achter me. “Awesome. I was just in time to film this!” Als ik me omdraai zie ik de ogenschijnlijke ‘grindr-date’ van de Australiër, en logischerwijs hebben ze meteen een boeiend gespreksonderwerp, en is het ijs tussen de twee vrijwel direct gebroken.

Toeristen uit Indonesië

Terwijl ik in mijn ooghoek een lokale Amsterdammer met twee toeristen uit Indonesië zie binnen stappen, wordt door tante Coby een nieuwe ronde ingezet. Ik raak even kort aan de praat met één van de twee Aziatische gasten, waarvan er eentje op vriendelijke wijze vraagt, of hij even mee mag kijken op mijn bingokaart. “Tuurlijk”, antwoord ik in het Engels, terwijl ik als reactie op mijn vraag over Bingo en Indonesië te horen krijg, dat het spel daar onbekend is.

Een vrolijke jongeman

De volgende volle kaart is van Roy. Een blonde bezoeker die wel vaker in de gay tapperij lijkt te komen. De vrolijke jongeman stapt richting Coby op het podium, en wordt via enkele zegswijzen in de spotlights gezet. Hij kan het goed hebben.

“Is Roy Top, Bottom of Versatile”, klinkt het door de microfoon, en de insiders weten wat daarmee bedoeld wordt. Terwijl het publiek haar keuze kenbaar maakt, staat de winnaar al glimlachend op de vloerverhoging. Na de prijsuitreiking wandelt de goed gemutste Roy weer terug naar zijn zit plek en is het tijd voor een korte onderbreking.

Tijdens de pauze druppelen er weer wat nieuwe mensen binnen en na de ‘break’ is het weer bingomaster Coby die het publiek op sleeptouw neemt. Met één vrouw heeft Coby in het bijzonder veel interactie en de twee lijken elkaar nog eens goed te kennen. “Ze is 84 jaar”, klinkt het vanaf het podium. Is dat nog eens prachtig oud worden denk ik bij mezelf, terwijl ik naar de blij kijkende seniorenvrouw in kwestie kijk.

Diva Mayday

Ondertussen constateert mijn oog dat Diva Mayday de gay horecagelegenheid binnen komt lopen en bij Roy aan het tafeltje gaat zitten. Voor mezelf vind ik het wel tijd om een laatste ronde mee te pakken. Coby ligt inmiddels goed op stoom en vermaakt de toeschouwers met grappen en grollen in een sfeervolle ambiance. Ze heeft duidelijk de lachers aan haar hand, en dat is wel zo prettig als je de hele avond in het middelpunt van de belangstelling staat.

Ambiance, liedjes en uitspraken

De ambiance, liedjes en uitspraken van Coby, worden vrolijk gadegeslagen door het publiek met in het bijzonder een opvallend aanwezige Amerikaan. Deze man zit helemaal vooraan, is non stop aan het glunderen en heeft een glimlach van oor tot oor. De man heeft iets weg van Bill Cosby, maar dan net even anders.

De vrolijke meneer uit de Verenigde Staten is op reis met een vriendin, kwam iets later de regenboog-kroeg binnen, maar is sinds dat moment buitengewoon zichtbaar van de show aan het genieten. Voor mij, van een mooi afstandje, een prachtig geheel om te aanschouwen.

Geluksvogel

De volgende geluksvogel die op het podium mag verschijnen is een kleine toerist. Onder het motto drie keer is scheepsrecht lukt het Coby dit keer wel om de bewuste man op humoristische wijze in ‘verwarring’ te brengen. Als de jongeman het podium verlaat, zie ik ‘m nog wat vertwijfeld na kletsen met zijn reisgezelschap. Zij zitten naast elkaar op een kruk aan de bar. De kleine meneer won een T-Shirt, leek er erg blij mee te zijn, en kreeg mede daardoor nog een sneer na van tante Coby.

Voldaan gevoel

Ik vind het inmiddels welletjes geweest en besluit met een voldaan gevoel huiswaarts te keren. Terwijl ik over de Amsterdamse klinkers in het veel besproken Wallengebied sjok, realiseer ik me dat je aan een avondje bingo bij The Queens Head op de Zeedijk, een zeer goed gevoel kan overhouden.

Chapeau voor The Queen’s Head

Een erg prettige en positieve gedachte in een tijd waar er nog steeds 70 landen zijn waar homoseksualiteit is verboden, en de emancipatie nog ver te zoeken is. Chapeau voor Coby! Chapeau voor de vriendelijke barmedewerkers van The Queens Head. Chapeau voor alle gezellige deelnemers! Tot snel.

Geschreven door:

Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: Leuke dingen doen in Amsterdam

Lees ook: Special – Pride Amsterdam 2019