DJ Jahwin uit Spaarndammerbuurt: 'genieten, netwerken, leren en bovenal draaien'
DJ Jahwin.
DJ Jahwin uit Spaarndammerbuurt: ‘genieten, netwerken, leren en bovenal draaien’

Vrije Tijd Amsterdam wandelt door het Amsterdamse nachtleven op zoek naar het verhaal van de Mokumse dj’s die de stad rijk is. Deze keer is het tijd voor het interview met dj Jahwin. De in de Spaarndammerbuurt geboren en getogen Jahwin is pas 22 jaar.

Desondanks draaide de Amsterdammer al menige zalen in de stad, maar ook daarbuiten, volledig plat. Zo draaide de jonge muziekliefhebber in clubs zoals AIR Amsterdam, Jimmy Woo, Chicago Social Club, Bitterzoet en ClubUp. Voor Vunzige Deuntjes toonde Jahwin zijn dj skills op meerdere locaties. En, hij draaide zelfs op het nummer 1 HipHop-feest in Parijs.

DJ Jahwin uit Spaarndammerbuurt: 'genieten, netwerken, leren en bovenal draaien'
Bij Vunzige Deuntjes!

Toch blijft de Amsterdamse muziekartiest bescheiden want op de vraag waar hij het liefste ooit nog eens zou willen draaien is zijn antwoord: “Voor de feesten waarvoor ik ben gevraagd heb ik al twee of meer dan twee keer gedraaid. Ben er wel tevreden mee eigenlijk.” Dat antwoord ligt in context met de beschrijving van collega dj Rockefellabe: ‘Jahwin, hij is een hele goede dj die keihard werkt en een hele grote gunfactor heeft’.

Dj Rockefellababe: ‘Jahwin, hij is een hele goede dj die keihard werkt en een hele grote gunfactor heeft.’ Wat is hierop je reactie?

Dat is superlief en leuk om te horen! Rockefella, sws bedankt!! En over de gunfactor. Ja ik hou er erg van om ervaringen te delen met dj’s. Zo leer ik iemand wat en vaak leer ik ook weer van anderen.

Volgens dj Rockefellababe had je toffe optredens in onder meer Parijs en UK. Kun je daar iets meer over vertellen?

Klopt deels haha. Voor in de UK heb ik wel wat contact maar ik heb nog geen optreden daar gehad. Sterker nog.. ik ben nog nooit in de UK geweest haha. Maar goed, ben er hard voor aan het werk om het zo ver te krijgen!

En dan Parijs. Ja… Tot nu toe vind ik dat het tofste wat ik heb meegemaakt in de tijd dat ik bezig ben. Ben er nu twee keer geweest. De eerste keer was in eind december. Ben ik daar 4 dagen gebleven (drie keer wezen draaien). Voor mij was het meer een introductie dus ik heb er bewust voor gekozen om te genieten, netwerken, leren en natuurlijk draaien. Dus tijdens de trip was ik niet bezig met social media en heb ik mij volledig gefocust op mezelf.

Maar de tweede keer Parijs?! Dat is nu anderhalve maand geleden (8 februari) en ik denk er nu nog steeds elke dag over na.

Ik was geboekt op het nr.1 hiphop feest op de vrijdag in Parijs. Had ook te horen gekregen van andere franse dj’s dat echt zo veel dj’s zich aanbieden om daar te komen draaien, dus ik voelde wel een kleine druk. Maar het was echt een fantastische avond, heb achteraf ook heel veel complimenten en respect gekregen. Zowel bezoekers als dj’s hebben zich uitgelaten, en de volgende dag toen ik wakker werd kreeg ik zelfs nog op instagram lieve berichtjes en vragen wanneer ik er weer zal zijn. Dus dat was Parijs eigenlijk haha. S/o naar DJ Drozzy en DJ Game-on.

Als we ons huiswerk goed hebben gedaan draai je de volgende genre’s: Hip-Hop, R&B, AfroBeats, UK Bashment en Dancehall. Welke stijl ligt je het meest?

Jullie hebben je huiswerk goed gedaan. Welke stijl mij het meeste ligt is toch wel hiphop. Ik kan het niet laten om op een feest toch nog hiphop te draaien (op plekken waar het kan). Vind dat een turn-up en een snelle moshpit wel altijd lekker aankomt tijdens m’n set. UK bashment is ook 1 van de specialiteiten. Helaas is deze sound niet heel erg ontwikkeld. Maar waar het kan hoor je het zeker!

Ben je een dj met ambitie?

Ambities heb ik zeker ja. Denk wel dat elke dj die nog jong is (zelf ben ik 22) ambities heeft. Tenminste dat hoop ik. Zelf ben ik erg leergierig en gemotiveerd en ik wil het maximale uit mezelf halen. Maar we leven in een nieuwe tijd waar het niet alleen draait om hoe goed je bent. Content speelt tegenwoordig ook een grote rol. Persoonlijk vind ik dat ik hoe ik het nu doe dat het prima is. Tuurlijk zijn er nog een aantal dingen waar gewerkt aan mag worden. Maar voor nu ben ik erg tevreden.

Als je een keuze moet maken tussen AIR, Club Up en de Chicago Social Club. Welke zou dan bovenaan je lijstje staan?

Aaaah lastige vraag. Ik vind het moeilijk. Van de 3 genoemde clubs heb ik het meeste in de Up gedraaid. En heb eigenlijk alleen maar goeie avonden gehad daar. Dus op basis daarvan kies ik de Up ja.

Hoe was het om als kind op te groeien in Amsterdam?

Super hard! Ik ben opgegroeid in de Spaarndammerbuurt in west. De beste plek die er bestaat. Er was echt veel te doen. Toen ik jonger was, was het eigenlijk elke dag voetballen op het pleintje met een hele grote groep. Of gewoon gezellig chillen met vrienden. Af en toe de stad in. Genoeg te doen. En eigenlijk toen ik 18 werd begon het uit gaan.

Aan welk optreden vanaf het begin van je carrière tot en met vandaag heb je de mooiste herinneringen overgehouden?

Parijs sowieso!

Welke feesten staan er in 2019 op de planning?

Wel een aantal. Wasserette, Vunzige Deuntjes, Encore, Honey, VIBE, Notorious, Watermeloen. Kan nog wel even doorgaan. Maaaar als jullie het willen weten kan je me checken op instagram en facebook haha.

DJ Jahwin uit Spaarndammerbuurt: 'genieten, netwerken, leren en bovenal draaien'
Dj Jahwin met een zeer tevreden blik.
Je grootste blunder als dj ooit?

Zooooo, dat was op mijn tweede gig in mijn carrière. Ik moest dus openen op een feest. En ik was net begonnen met draaien en ik ging niet heel vaak uit. Dus ik draaide eigenlijk als een kip zonder kop. Ik was de eerste dj van de avond en draaide een half uur. Ik had me helemaal voorbereid en ik ging er met veel vertrouwen in. Ik begon met Usher – Bad Girl, Miguel – Adorn.

Acceptabel, maar wat er daarna gebeurde hahaha wauw. Teach me how to dougie, een stuk of 5 nederlandse hits van die tijd (2015). En ik eindigde met Lethal Bizzle – Fester Skank. Ik ben er ook nooit op aangesproken na m’n set. Kreeg met een grote glimlach te horen dat het goed ging. Maar als ik er nu over terugdenk was het belachelijk en lach ik er om. Dat was echt een hele wijze les.

Het meest hilarische moment als dj?

Ik was aan het draaien, en er kwam iemand die helemaal dronken was met een verzoekje aan. Het paste helemaal niet meer in de set, ik was bezig met mijn laatste 10 minuten. Diegene bleef maar zeuren en gaf een €20,- in m’n hand. Ik was wat aangeschoten dus dan ben ik minder rustig als normaal haha. Ik zei tegen diegene dat het in orde zou komen. Na de set was ik niet meer in de zaal te vinden hahaha. Ik zag hem nog aan de DJ na mij vragen waar ik was.

Wie is volgens jou het grootste talent der Nederlandse dj’s?

Hmmm, super lastige man. Dit soort dingen vind ik altijd moeilijk haha. Ik ga je er 3 van mijn favoriete jonge dj’s geven verspreid over NL. Washington uit Amsterdam, Cenkson uit Den Haag, Dave Nunes uit Nijmegen. Er zijn er nog een aantal maar ik hou het op 3.

Hoe gaat het volgens jou met het Amsterdamse nachtleven?

Matig eerlijk gezegd. Het leeft wel heel erg en er is veel te doen. Vooral voor de toeristen. Elke dag is er wel een feest. Er is veel werk voor dj’s dus dat is ook wel positief. Alleen qua muzikale diversiteit mag het wel wat beter vind ik. Het liefst heb ik meerdere genre’s verspreid in verschillende clubs. En ik mis HipHop in de clubs. Maar dat is persoonlijk. Verder ben ik er positief over en heb ik niks te klagen!

Oja, ik heb nog wel één dingetje. Eetgelegenheden in de nacht. Ik vind dat dat nog wel iets beter kan. Van mij mogen er nog iets meer tentjes bij komen. Maar ook wat gezonder, een shoarma na het uitgaan is wel lekker. Maar het hoeft niet het enige te zijn waar ik uit kan kiezen.

Op welk feest zou je ooit nog eens willen draaien?

Voor de feesten waarvoor ik ben gevraagd heb ik al 2 of meer dan 2x gedraaid. Ben er wel tevreden mee eigenlijk.

Dj’s hebben een luizen leventje. Beetje draaien, lekker veel slapen….. Of zitten we er helemaal naast?

Zeker weten! Beetje draaien, zuipen, meiden hier en daar en natuurlijk ervoor betaald krijgen! En wanneer je ligt te slapen dat je je geld binnen krijgt. Hahaha was het maar zo. Al moet ik zeggen dat sommige jonge dj’s wel zo leven, maar het is een keuze die je maakt. Je kan het jezelf makkelijk maken en binnen een jaar de man/vrouw te zijn maar ik kies voor de wat moeilijkere weg.

Veel mensen onderschatten dit best wel. Er zit veel tijd achter het draaien. Denk hierbij aan muziek zoeken, downloaden & kopen. Het sorteren van je muziekbibliotheek. Het oefenen! Daar zit bij mij nog steeds de meeste tijd achter. In het begin heb ik vaak gedraaid voor niks. In mijn ogen niet echt een luizeleventje. Veel dj’s produceren ook nog erbij, dus dat is extra tijd wat je erbij krijgt omdat het ook een proces is.

Dit zijn geen 9 tot 5 op een kantoor dingen. Dit is na een lange dag te hebben gehad nog even van 9 tot 5 uur in de nacht grinden in de studio bijvoorbeeld. Veel draaien en weinig slapen. Zo kan ik nog een aantal dingen opnoemen die erbij komen kijken. Uiteindelijk doe je wat je leuk vindt. Dus al die tijd die ik eraan besteed merk ik er eigenlijk niks van. Ik doe het met alle plezier.

Werk je weleens samen met een veejay?

Nee niet direct. Heb wel een paar keren te maken gehad met een VJ. Vond het erg nice en het heeft me ook op best veel ideeën gebracht. Dus wie weet!

Je mag de volgende dj kiezen. We zijn reuze benieuwd wie dat gaat worden!

Dat is Chadley Ballantine! The laundry boy, Mr Wasserette!

Hij is de eerste persoon die ik heb leren kennen nadat ik was begonnen met draaien. Is al een tijd geleden. Sinds die tijd heeft hij mij altijd geholpen met mijn dj-carrière. Hij stelde me altijd voor aan organisatoren en nam me heel vaak mee naar zijn gigs. Daar heb ik veel van geleerd. En, ik ben één van zijn resident dj’s op zijn eigen feest. Ik weet zeker dat hij wel wat goeds te vertellen heeft.

Jahwin, bedankt voor je tijd. VTA blijft je zeker volgen! Wil jij Jahwin ook volgen? Dat kan via Facebook en Instagram

vrijetijdamsterdam.nl