De Nieuwe Anita: “ballen voelen zich niet echt op hun gemak bij ons”

De Nieuwe Anita: “ballen voelen zich niet echt op hun gemak bij ons”

“Het zou kunnen dat deze rustige periode ons ook weer gaat inspireren om dingen anders te doen”, vertelt Olga van den Berg namens de Nieuwe Anita. Vrije Tijd Amsterdam ging op zoek naar het verhaal achter de Nieuwe Anita in de Frederik Hendrikbuurt.

Zou je allereerst De Nieuwe Anita eens willen introduceren?

De Nieuwe Anita is begonnen in 2005, na eerst 4 jaar ondergedoken te hebben gezeten in de kelder, waar we sinds 2001 elke maand een feest mochten doen. Volgens de brandweer moesten toen onze kelder en de ruimte aan de voorzijde als één ruimte gezien worden, vanwege de beperkte vluchtwegen achter. Zo gezegd, zo gedaan, en vanwege de ramen, en dus het openbare karakter wat dat impliceert, zijn we toen begonnen met een regelmatig programma.

De grap is dat we eigenlijk nooit vanuit een horeca standpunt hebben gewerkt, maar altijd vanuit de cultuur. Als we geen programma hadden, gingen we ook niet open. Dat kon trouwens wel van alles zijn hoor, van exposities, optredens, films, boekpresentaties tot modeltekenen, als er animo voor was, deden wij mee.

Nu, vijftien jaar later, is de Nieuwe Anita eigenlijk niet meer weg te denken uit het band-circuit, dj’s melden zich nog altijd dagelijks aan, exposities zijn een standaard onderdeel van het programma.

Natuurlijk heeft het horeca gedeelte zich langzaam maar zeker onmisbaar gemaakt, en ook daarin proberen we nog altijd een creatief en betaalbaar aanbod in te genereren.
Zo is onze cocktailbar wereldberoemd en telt onze koelkast ongeveer 48 soorten bier…

Ik lees dat jullie 14 juli weer open gaan. Is er veel veranderd?

We zijn inmiddels langzaam weer aan het opstarten, met alle restricties en veiligheidsmaatregelen in acht nemend. Kijken welke activiteiten we nu nog wel kunnen doen, op welke dagen werkt dat het beste… 14 juli staat al een hele tijd op de agenda, een bevriende DJ, Natasha Cloutier, doet al jaren Bastille dag bij ons. Het leek ons leuk om dat dit jaar in kleine verpakking te doen, 30-50 mensen in het café gedeelte is al erg gezellig.

Is er veel veranderd? Ja dat kun je wel stellen, onze agenda was al tot januari vol, dat hebben we dus allemaal moeten cancellen, “grote” evenementen als Acapulco Nights, Ska Night Club, Amsterdam Beatclub kunnen voorlopig niet meer bij ons terecht, evenals band avonden. Met een gelimiteerd publiek kunnen wij ons geen geluidsmensen veroorloven, of zelfs betaald personeel.

Daarnaast hebben we de afgelopen maanden heel erg geschilderd en een nieuwe bar gebouwd, alles was wel toe aan een nieuw kleurtje en behangetje.

Kun je de ‘Pin Up Drawing Parlor’ activiteit eens toelichten? Hoe kun je meedoen?

Martin Draax kwam op een bepaald moment met het idee om weer live tekenlessen te gaan doen. Hij is zelf begenadigd tekenaar en ontwerpt kleding voor gogo danseressen. Zodoende was het al snel “pin up tekenklas”. Een model in jaren 60 outfit staat op het podium, Martin draait daar plaatjes bij, en daar omheen zitten zo’n 15 man te tekenen op ipads, papier, met pen en inkt, noem maar op. Het duurt meestal een uur of 2, het model doet steeds poses van 10 minuten. Naderhand worden de tekeningen onderling bekeken. Om mee te doen moet je je bij Martin aanmelden. Martin is te bereiken op het volgende e-mail adres: Martin@draax.nl.

Welke activiteiten kun je de komende tijd bij De Nieuwe Anita nog meer beleven?

Zoals ik hierboven al zei zijn we op dit moment erg aan het zoeken naar dingen die met een kleine groep wel erg goed te doen zijn. Ik denk aan onze maandelijkse pubquiz, stand up comedy avonden. De cinema is dus weer opgestart, van zulke dingen. Daarnaast willen we op vrijdag in elk geval gaan oefenen met onze nieuwe cocktailkaart, dus die gaat vanaf deze week weer standaard open.

Op welke doelgroep richt De Nieuwe Anita zich?

Tja, wij komen zelf uit de kunst-hoek, ik ben eigenlijk beeldhouwer en mijn compagnon was drummer bij Ellen ten Damme en Bettie Serveert, die combinatie leidt tot een gemêleerd gezelschap van creatieven, muziek- en kunstliefhebbers, het alternatieve circuit vind ik wat ouderwets klinken maar daar komt het in feite wel op neer.

Hoe gaat het met de Frederik Hendrikbuurt?

Behalve wegwerkzaamheden die enorm lang duren? De buurt is in de loop der jaren behoorlijk bij het centrum getrokken. Het plein zelf was na de komst van Razmataz plotseling enorm hip, en nu Two Chefs het heeft overgenomen is dat zo mogelijk nog erger geworden.

Gelukkig heeft dat nooit echt grote gevolgen voor De nieuwe Anita gehad, ik mag het misschien niet zeggen, maar ballen voelen zich niet echt op hun gemak bij ons…

Wie zijn de drijvende krachten achter De Nieuwe Anita?

Aha, nou, mijn compagnon Jeroen Blankert (1966) en ikzelf (1971) dus.

Wat is het allerleukste dat jullie ooit hebben meegemaakt?

Wat een vraag!!!!

Ik weet niet of ik daar maar één antwoord op heb….

-dat we een boek hebben gemaakt met een Vlaamse stagiaire, die onze tent helemaal niet kende?

-optredens? Hallo Venray die onze toko de leukste vond om te spelen? Kevin Devine, een persoonlijke favoriet?

-dat de buurtregisseur ons in 2008 enorm heeft geholpen met het aanvragen van een echte horeca vergunning?

-dat de stichting waarvan wij de Nieuwe Anita huren ons voor deze periode 5 maanden huurvrij heeft gegeven?

Zo veel dingen!!!

Hoe kijkt De Nieuw Anita naar de toekomst?

Positief zou ik denken. Gezien de lage kosten kunnen we het voorlopig nog wel rondbreien. En misschien was het allemaal wel een beetje veel, elk weekend een ramvolle tent, de agenda overvol… het zou kunnen dat deze rustige periode ons ook weer gaat inspireren om dingen anders te doen. Hoewel een leuk dansfeest toch ook wel weer eens leuk zou zijn.

Heb je nog iets toe te voegen?

Kom langs!

Vrije Tijd Amsterdam wenst Olga van den Berg , Jeroen Blankert én alle fans van de Nieuwe Anita, een mooie, gezonde en gezellige toekomst toe.

Interview door:

Rik Verkaik

VTA Uitgaan

vrijetijdamsterdam.nl