Afrolosjes: ‘de muziek is onze zon, wij zijn de panelen’

Afrolosjes: ‘de muziek is onze zon, wij zijn de panelen’
Afrolosjes meets Jamrock2 (JR x aL logo) Les Adu 2017-147 (003)-min

Afrolosjes: ‘de muziek is onze zon, wij zijn de panelen’

Vrije Tijd Amsterdam duikt in de wereld van Amsterdamse dj’s en vj’s. Creatieve artiesten die week in week uit de bezoekers in de diverse nachtclubs en op festivals die de stad rijk is een onvergetelijke dansnacht of festivaldag bezorgen. Vandaag in het vierde interview, spraken we met de Afrolosjes, de sympatieke en energierijke groep muziekliefhebbers, die met hun ‘Afrolosjes SoundSystem’, deze zomer de bezoekers van onder meer Wilde bras, Amsterdam Open Air, Urban Music Festival, Jamrock, Vunzige Deuntjes, Latin Village en Mysteryland, zullen meenemen in een swingende ‘African Music vibe’, zoals zij dat alleen maar kunnen.

1) Zoals jullie weten heeft dj Kimberlee-Ramirez ‘Afrolosjes SoundSystem’, voorgedragen voor dit interview. Ze zei daarbij: ‘Zij staan voor een muzikale stroming wat echt meer aandacht mag krijgen. Ik heb zelf enorm veel liefde voor deze muzikale stroming en ik geloof er zelfs in dat deze muzikale stroming die zij als core business hebben een sound is dat nog voor enorm veel positieve opschudding zal gaan zorgen in de scene.’ Wat is jullie reactie hierop?

Onze reactie is een ‘Major Shoutout’ naar Kimberlee Ramirez, sowieso 1 van de tofste (afro) dj’s in het land. Het is een eer voor ons dat zij dan zoiets zegt, wij proberen gewoon de ECHTE sound en diversiteit van Afrika naar Nederland en de wereld aan de man te brengen. We proberen niet alleen de muziek maar ook het gevoel, vibe en emotie over te brengen. Bij ons voel je de authenticiteit, daarom denk ik dat iedereen heel positief op ons reageert. No Bad ENERGY als ‘Afrolosjes SoundSystem’ aanwezig is.

2) Kunnen jullie iets zeggen over dj Kimberlee-Ramirez?

Er zijn maar weinig dj’s die zo bezig zijn met zowel muziek als profilering als K-R. En zeker bij de female dj’s is er een handje vol die nu keihard bezig is om de gezonde competitie aan te gaan met zowel mannelijke als vrouwelijke dj’s in de game. Ze heeft even een stapje terug genomen en is terug met een BANG en de scene heeft haar nodig.

3) Wat maakt de “Afrikaanse sound” zo speciaal?

Om te beginnen is dat het gevoel dat je krijgt zodra je het hoort. Het besef dat je eigenlijk niet stil kunt staan of benieuwd bent naar wat er eigenlijk binnenkomt in je trommelvlies. De Afrikaanse sound is en blijft een sound die niet zal sterven, en waarvan vele genres kunnen leren als het gaat over ritme, opbouw, feeling en most of all “live instruments”.

4) Welke muzikale stroming komt het dichtst in de buurt van ‘muziek met Afrikaanse invloeden’?

Voor mijn gevoel: Dancehall & Kawina, ze hebben misschien niet dezelfde progressie maar qua instrument gebruik komt het soms overeen met traditionele Afrikaanse sound, wat niet heel gek is omdat natuurlijk Jamaicanen, Surinamers etc. oorspronkelijk uit Afrika komen.

5) Waarmee onderscheid de groep Afrolosjes zich ten opzichte van de huidige artiesten die momenteel in de clubs en festivals draaien? En nou niet bescheiden zijn!

Onze energy level, over 9000 zoals ze dat wel eens zeggen haha! De dansjes, het is genot in de puurste vorm en dat mag je ook nog eens samen met je broeders delen dan krijg je gewoon vuurwerk! Dat gemixt met de Afrosound maakt een oprechte sfeer wat wij weer weten over te brengen naar het publiek. Daarmee onderscheiden wij ons zeker van de rest.

6) Man, man, man, wat een enthousiasme en energierijke bedoening als jullie ergens het podium betreden. Waar halen jullie de energie vandaan? Is het nooit lastig om jezelf op te laden? Als je een keer een baaldag hebt of de avond voor het optreden veel te gezellig was en je zit opgezadeld met een enorme kater?

Deze vraag is ons heel vaak gesteld, hahaha. Maar van nature zijn we als individuelen al heel energiek op onze eigen manier. Zelfs als één van ons moe is on stage, zal je dat nooit merken omdat we energie afgeven als het ware. Je moet het zien als zonne-energie, de muziek is onze zon, wij zijn de panelen. Zolang er muziek is, is er energie! De crowd is dan weer ons paneel, onze energie nemen zij dan weer op dus als toeschouwer kan je moeilijk stil staan als je ons bezig ziet.

7) Wat was het tofste optreden die jullie gaven in 2018?

Als ik namens het team mag spreken was dat toch echt ons eigen “Mini” Festival! NO CAP! Echt een mijlpaal, ‘t harde werken dat hierin heeft gezeten, volledig uitverkopen, dat brengt toch wat speciaal met zich mee. Wetende waar we vandaan zijn gekomen en het publiek dat er ook echt was voor onze vibe! Dat zelfs de moeder van Amartey on stage kwam dansen en iedereen haar ging toejuichen en schreeuwde mama mama mama voor die hype was a lovely moment! die vibe zat er echt lekker in. Een heel speciaal moment zeker voor ons!

8) Het festival der festivals waar jullie van dromen om ooit nog eens het podium te mogen betreden?

DJ Giordan Chase: Coachella, Wireless, SoOranje
MC Branko:Ultra Music Festival Lollapalooza, En Coachella !
MC Berano: Afrochella (Ghana), Coachella (USA), Wireless (UK), ISY (China)

9) Het is niet alleen maar ‘muziek met Afrikaanse invloeden’ dat de klok slaat bij jullie optredens, toch?

Het is inderdaad niet alleen de muziek, het is de liefde voor Afrika en daarnaast ook een lekkere selectie van drum based tracks zoals trap, hip hop en uiterraad dancehall en al het andere dat niet in een boxje past maar wel bij ons past.

10) Wat is het grappigste moment dat jullie hebben meegemaakt met een collega-lid van de Afrolosjes?

DJ Giordan Chase over MC Berano: Met Berano is altijd lachen…. ?

DJ Jean Jensen over MC Branko: Het grappigste moment met MC Branko was in Berlijn. Wij waren samen in een Rolls-Royce studio en daar stond er een van de nieuwste model van Rolls-Royce. Branko fantaseerde heel veel over die auto en begon heel veel Snaps te maken van die auto en stuurde al die Snaps door naar vrienden en zei daarbij aan al zijn vrienden ‘dat hij die Rolls-Royce voor zijn verjaardag wil hebben’. Dat is mij tot de dag vandaag nog bij gebleven. Wat ik ook mooi en grappig vind aan Branko is dat hij altijd met veel passie en veel overtuiging praat als hij iets uitlegt.

MC Berano over DJ Giordan Chase: Los van dat we collega’s zijn, zijn we allemaal gewoon goede vrienden. Grappige momenten hebben we echt te veel, kan niet eens kiezen.

MC Branko over DJ Jean Jeansen: Onze eerste trip samen in Berlijn! Had met de rest al wat boekingen buiten Nederland gedaan, maar dat was dan ook echt komen en gaan. Jean is ook de stille van de groep dus daar sta je dan opeens samen in Berlijn voor een paar dagen hahah dat dus opzichzelfstaande was al een grappig moment omdat je dan ook zoveel opeens van elkaar komt te weten. Onbetaalbaar!

11) Als je een specifieke kwaliteit van een collega uit de groep moet aangeven welke zou dit dan zijn?

DJ Ricks over DJ Giordan Chase: Giordan Chase is een van de Pioneer afrobeats Dj in Nederland. Zijn muziek kwaliteiten zijn divers, hij weet de oude en de nieuwe generatie te vermaken met zijn set. Opkomende dj’s, kunnnen altijd wel wat van hem leren op het gebied van muziek en dj skills.

DJ Giordan Chase over DJ Jean Jeansen: De manier hoe hij Angola on the Map zet vind ik dope…. Hij doet gewoon zijn ding en is met geen enkele DJ te vergelijken.

DJ Jean Jeansen over MC Amartey: Amartey is heel erg muzikaal. Amartey heeft zijn eigen stijl als het gaat om muziek maken in de studio, hosten in de club en performen voor duizenden mensen. Hij is een echte artiest! Ik heb altijd plezier om met samen te werken, hij is altijd down to earth dat is daarnaast ook een mooie eigenschap van Amartey.

MC Amartey over DJ Ricks: Ricks is echt echt een humble, maar zodra hij achter de decks staat ontwaakt hij, showt hij zijn vette skillz en energie.

MC Berano over DJ Giordan Chase: Er zijn veel dj’s die tegenwoordig Afrobeats draaien, maar weinig weten hoe je het draaien moet. Welke energie opbouw belangrijk is en welke tracks na elkaar horen te komen. Hierin in steekt Chase met kop en schouders boven iedereen uit.

MC Branko over DJ Jean Jeansen: Hij zorgt er voor dat we kunnen zeggen dat wij de ‘sound of africa’ zijn. Zijn bredere kijk op muziek en zijn bereidwilligheid om iets te draaien wat nog niet in die hype is, maar die hij durft te maken.

12) Op welke events zijn de Afrolosjes de aankomende periode te bewonderen?

We Touren rond samen met Jamrock naar Rotterdam, Amsterdam, Arnhem, Lelystad, Tilburg en Alkmaar. Met de soundsystem gaan we door het hele land langs allerlei club avonden. En tijdens het festival seizoen vind je ons op; Wilde bras, Amsterdam Open Air, Freshtival, Urban Music Festival, Jamrock, Vunzige Deuntjes, Latin Village, Mysteryland, Zsa Zsa Su en nog veel meer.

13) Hoe zouden jullie de feesten/festivals van Vunzige Deuntjes omschrijven?

Vunzige Deuntjes is het festival waar je lekker Vunzig kan zijn, niet ‘letterlijk’ natuurlijk haha, maar het is wel the spot als je af en toe een vunzige track wilt horen en lekker los wilt gaan. De vibe van de avond begint dan meestal met rustig tot midtempo R&B-nummers waar het rond een uur of 01:00-02:00 overgaat naar de hits of today. Met een afwisseling van onbekende tracks zorgt het er wel voor dat je de mix hebt om je avond lekker te starten. Vunzige werkt dan ook samen met andere partijen die bijv. een 2e zaal hosten zodat als je een andere vibe wilt, je makkelijk kan switchen om het een of ander mee te maken.

14) Festival Encore gaat helaas niet door. Wat vinden jullie daarvan?

Best jammer, want wat we vorig jaar daar hebben neergezet… WOW!!!! Regen, wind en kou…. Alles wat mis kon gaan qua weersomstandigheden ging mis… Maar dat hield ons niet tegen om er toch een dope avond van te maken.

15) Tot slot. Jullie mogen de volgende artiest aanwijzen die wij gaan interviewen. Wie o wie gaat dit worden?

De DJ waar we aan zaten te denken is dj Rockefellababe, zij werkt kapot hard in de game. En is zeer zeker de up coming DJ voor 2019. Ze pakt o.a. Open Air, Milkshake en Oh My!

We bedanken de Afrolosjes voor hun tijd en leuke antwoorden!

Interview door: Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl