A’DAM Music School: ‘Wij geloven dat iedereen de kans moet krijgen muziek te kunnen maken’

A’DAM Music School: 'Wij geloven dat iedereen de kans moet krijgen muziek te kunnen maken'
Foto credits: © Dennis Bouman

“A’DAM Music School verzorgt lessen popmuziek voor leerlingen van 10 tot 21 jaar in bandvorm. Wij geloven dat je het beste leert door samen te spelen en te ontdekken wat je echt leuk vindt. Je repeteert in een band en werkt samen toe naar meerdere optredens, leert songs schrijven en volgt workshops bij inspirerende muzikanten. Wij geloven dat iedereen de kans moet krijgen muziek te kunnen maken, ook als de kosten van muziekonderwijs een drempel vormen. De lessen bij A’DAM Music School zijn gratis voor leerlingen in het bezit van de Stadspas”, vertelt Sophia Visbeek namens Stichting A’DAM Music School.

Vrije Tijd Amsterdam ging op zoek naar het verhaal achter de muziekschool, die zich voornamelijk richten op leerlingen met de Stadspas.

Wie is de organisatie achter A’DAM Music School

“A’DAM Music School is de non-profit organisatie van A’DAM Toren. De founders van A’DAM Toren, Hans Brouwer (Massive Music), Sander Groet (AIR) en Duncan Stutterheim (ID&T) hebben zelf allemaal een achtergrond in muziek, en vinden het belangrijk dat ieder kind de kans krijgt muziek te maken op een leuke, toegankelijke manier. Daarnaast is er natuurlijk nog een uitvoerende organisatie, waaronder de docenten.”

A’DAM Music School: 'Wij geloven dat iedereen de kans moet krijgen muziek te kunnen maken'
Foto credits: © Dennis Bouman

Wilt u het team eens in het zonnetje zetten?

“A’DAM Music School werkt met een inspirerend, jong docententeam. Zij zijn stuk voor stuk zelf muzikant en sommigen van hen zijn zelfs bij AMS gestart als leerling. Veel van de docenten komen van MBO muziekopleidingen, zoals PACT+ in Amsterdam en Rockacademie Tilburg. Aan de achterkant wordt de stichting gerund door een bestuur, een artistiek leider en een medewerker fondsenaanvragen. Daarnaast vragen we elk jaar ‘bekendere’ professionele muzikanten als gastdocent.”

Kunt u iets over de locatie vertellen?

“A’DAM Toren is de voormalige Shelltoren op Overhoeks en staat in Noord, aan het IJ. De Toren huist verschillende creatieve bedrijven, club Shelter, restaurants Moon en MA’DAM, hotel Sir Adam en natuurlijk de schommels op The Lookout.”

Worden talentjes geholpen om verder te komen?

“Het belangrijkst is dat onze leerlingen samen leren werken en samen plezier maken. Mocht het zo zijn dat een leerling zeer gemotiveerd is en zijn of haar talent verder wil ontwikkelen dan kunnen we daar zeker bij helpen. Afhankelijk van wat de leerling wil, maken we een programma op maat en zorgt ons team er dankzij onze contacten in de muziekindustrie en bij muziekopleidingen voor, dat de leerling zo goed mogelijk geholpen wordt.”

Wat houdt ‘Vriend van A’DAM Music School’ in?

“Voor veel van onze leerlingen is muziek maken het allerleukste dat er is, maar kunnen de kosten van regulier muziekonderwijs een drempel vormen. Als ‘Vriend van A’DAM Music School’ draag je bij aan de muzikale droom van een leerling. Je wordt als sponsor gekoppeld aan één van onze leerlingen, wordt op de hoogte gehouden van zijn of haar vorderingen en krijgt uitnodigingen voor optredens en evenementen. Met € 500,- per jaar kan een leerling een heel jaar lang muziekles volgen. Als bedrijf kun je ook ‘Vriend’ worden, daar zijn verschillende sponsorpakketten voor beschikbaar, waarmee je bijvoorbeeld 5 of 10 leerlingen kunt sponsoren.”

A’DAM Music School: 'Wij geloven dat iedereen de kans moet krijgen muziek te kunnen maken'
Foto credits: © Dennis Bouman

Wordt er genoeg gedoneerd om elk kind een kans te geven?

“Ons leerlingenbestand groeit, en daarmee de vraag naar sponsoren dus ook. We zijn altijd op zoek naar nieuwe Vrienden van A’DAM Music School, die op wat voor manier dan ook willen bijdragen.”

Worden er ook optredens gegeven?

“Ja, minstens 3 per jaar in A’DAM Toren, en nog een aantal in de stad.”

Zijn er ook andere activiteiten?

“Voor onze leerlingen zijn er workshops (zoals songwriting, beats maken, percussie), we bezoeken evenementen zoals de Muzikanten dag in de Melkweg en we bezoeken concerten. Het afgelopen jaar zijn we bijvoorbeeld naar O’g3N3 en Frenna geweest en we organiseren in samenwerking met DOCK Jongerenwerk Noord elk jaar een hiphopschool”, laat Sophia Visbeek ten slotte namens Stichting A’DAM Music School weten.

Interview door:

Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl