Voorbeschouwing op spectaculaire 3x3NL Tour Finals 2023

Vrije Tijd Amsterdam blikt geregeld vooruit op leuke sportevenementen in Amsterdam. In dat kader mag een voorbeschouwing over de 3X3NL Tour Finals 2023 op 26 en 27 augustus niet ontbreken. We stelden een aantal vragen aan Liam Brouwer van de Nederlandse Basketball Bond.

Kunt u de 3x3NL Tour allereerst eens introduceren?

“De 3x3NL Tour is het open Nederlands Kampioenschap 3×3 basketbal. Via verschillende voorrondes door heel Nederland kunnen teams zich plaatsen voor de 3x3NL Tour Finals in Amsterdam. Deze toernooien zijn voor alle basketballiefhebbers toegankelijk.

Zowel om lekker een balletje te gooien als voor spelers die willen strijden voor de titel Nederlandse Kampioen! Er wordt gestreden in de volgende categorieën: MixU12, Mannen en Vrouwen U14, U16, U18, Open, Mannen ELITE en 3×3 on Wheels (rolstoelbasketbal)

De toegang is gratis voor alle evenementen waarbij er naast basketbal ook entertainment is dat wordt aangevoerd door een DJ en een MC, maar ook door de Urban aankleding en sfeer.”

Voorbeschouwing op spectaculaire 3x3NL Tour Finals 2023

Wat is uw rol bij de 3x3NL Tour?

“Ik ben eventmanager bij de Nederlandse Basketball Bond en eindverantwoordelijk voor alle 3×3 evenementen in Nederland, waaronder dus ook de 3x3NL Tour!”

Hoe is de tour tot nu toe verlopen?

“De 3x3NL Tour heeft Almere, Enschede, Bemmel, Amsterdam, Den Haag, Nijverdal, Vriezenveen, Heerenveen, Rotterdam, Arnhem, Utrecht en Barneveld al aangedaan. Samen met de lokale verenigingen/partijen zijn er op alle locaties mooie basketbalfeesten ontstaan waar binnen alle categorieën teams zich hebben geplaatst voor de Finals.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Melle Video (@melle.video)

 

Hoe werkt 3X3 basketball precies?

“Er wordt door 2 teams van 4 spelers (1 wisselspeler) gespeeld op een half basketbalveld. De spelers moeten recht van aanval halen buiten de 2-puntslijn en mogen na een score van de tegenstander meteen de bal uit het net halen en doorgaan. Een score binnen deze lijn telt voor 1 en erbuiten voor 2. Dit zorgt voor een ongelofelijk hoog tempo en veel actie. Het wordt gekscherend ook wel de 10 minuten durende sprint genoemd.

Een wedstrijd duurt 10 minuten (stoppende tijd) of wanneer een team de 21 heeft gepasseerd/bereikt. De bal is speciaal ten opzichte van 5vs5 basketbal. Deze heeft het gewicht van een mannenbal en het formaat van een vrouwenbal, speciaal voor 3×3 ontworpen. Een echte sport die overal kan worden beoefend!”

Hoe gaat het met de Nederlandse Basketball Bond?

“Wij zijn een groeiende sport in Nederland. Ten opzichte van andere sporten die een daling in hun ledenaantallen zien, zien wij een stijging. Dit zorgt ervoor dat de sport, maar ook de NBB kan groeien en uitbreiden om nog meer personen te kunnen voorzien en laten inzien dat basketbal een geweldige sport is die niet alleen het spelletje, maar ook de lifestyle met de muziek, (Jordan)sneakers en de NBA is.”

Is 3X3 basketball een populaire sport in Amsterdam en Nederland?

“3×3 is een tak van basketbal dat op straat is ontstaan en daar ook nog altijd veel wordt gespeeld. Minimaal 6 spelers, een bal en een basket en dan kunnen we beginnen. Dat betekent dan ook dat het snel in populariteit stijgt. Dit merken we aan het animo tijdens de 3x3NL Tour, maar ook de aandacht in de media. Elke basketballer weet al van 3×3 af, maar ook steeds meer anderen leren het kennen en beginnen het leuk te vinden.”

Voorbeschouwing op spectaculaire 3x3NL Tour Finals 2023

Op 26 & 27 augustus staan The Finals in de hoofdstad op het programma. Kan er al iets gezegd worden over de finalisten?

“Er zijn uit de voorrondes erg veel teams uitgenodigd. Hierdoor komen er teams uit het hele land en van alle niveaus op de toernooien af en plaatsen ook allerlei teams zich voor de finals. Team VB 3×3 uit Nijverdal is er bij de Mannen U18 categorie bij, maar ook een van de beste teams van Nederland, Team Utrecht, met internationale ervaring zal meedoen aan de finale van de Mannen ELITE categorie.”

Is het leuk om te komen kijken als je niet meedoet?

“Het is een feest om aanwezig te zijn. De DJ en MC voegen een leuke sfeer toe aan een explosief en snel spelletje waar continue wat gebeurt. Er is entertainment en ook voor toeschouwers is er genoeg te doen en te zien. Geen enkele wedstrijd is saai en er zijn er meer dan 150 op een dag! Het spelletje is eenvoudig te begrijpen en je raakt er snel verslaafd aan!”

Ten slotte

“Zowel bekenden als onbekenden met deze tak van basketbal mogen dit niet missen, want hier wordt bepaald wie er zich Nederlands Kampioen 3×3 Basketbal mogen noemen. Volg @3x3NL op instagram of 3×3 Basketball Netherlands voor alle informatie rondom de sport, de finals en meer!”

Alle info, teams en het schema zal via https://play.fiba3x3.com/events/490c8a49-9999-45a5-a96b-9494c1104e23 te zien zijn!