SC Eendracht ’82: “Plezier, Sportiviteit, Eerlijkheid, Betrokkenheid en Respect”
De accommodatie. Foto via SC Eendracht '82

Vrije Tijd Amsterdam is altijd maar zeker in tijde van Corona op zoek naar leuke verhalen in Amsterdam. In dat kader stelde Rik Verkaik een aantal vragen aan Caglar Caglayan, Head of Merchandise & Social Media van SC Eendracht ’82.

Kunt u iets vertellen over het ontstaan van SC Eendracht ’82?

“SC Eendracht ’82 is een Nederlandse amateurvoetbalclub uit Amsterdam, opgericht in 1982. We spelen onze thuiswedstrijden op Sportpark De Eendracht in stadsdeel Nieuw-West.

SC Eendracht ’82 is ontstaan uit een fusie van drie voetbalclubs: DVOS (Door Vriendschap Opgericht Staatsliedenkwartier), JHK (Jan Hanzenkwartier) en ASV Geuzenveld. DVOS werd opgericht op 26 september 1942, JHK op 29 maart 1925 en ASV Geuzenveld op 23 februari 1956. De oprichtingsdatum van JHK als oudste van de drie verenigingen werd bij de fusie aangehouden als oprichtingsdatum van de nieuwe club. We tellen momenteel 140 leden.”

Groeiend aantal teams en prestaties

“Op dit moment hebben we 6 Senioren en 1 Veteranen team, volgend jaar komen er nog 2 Senioren en minimaal 2 Jeugdteams erbij. Prestaties kunnen we kort over zijn, vorig jaar en helaas ook dit seizoen hebben we door Corona niet af kunnen maken. Eerste team stond dit seizoen na 4 wedstrijden op een gedeelde eerste plaatst met 0 doelpunten tegen, helaas ook dit jaar dus ook geen promotie aangezien de KNVB het voetbalseizoen heeft afgelast.”

De kernwaarden van SC Eendracht ’82

“Onze kernwaarden zijn ‘Plezier, Sportiviteit, Eerlijkheid, Betrokkenheid en Respect’. Deze staan uitgebreid in onze huisregels vermeld.”

Speelplezier in combinatie met prestaties

“Voetbal is natuurlijk een prestatie sport, er wordt niets voor niets in competitie verband gespeeld. Speelplezier en onze normen en waarden komen wel op de eerste plaats, de prestaties volgen vanzelf.”

Frisse toekomstplannen

“We zijn een vrij nieuw bestuur. In februari 2020 hebben we de taken van het oude bestuur overgenomen. Corona is niet lang hierna in ons land “gesetteld”. We hebben dus nog een aantal projecten, waar we helaas nog niet aan toegekomen zijn zoals het organiseren van bijlessen voor jeugdspelers en eventueel kinderen uit de buurt.

We hebben namelijk aardig wat leerkrachten bij ons als lid lopen. Wij willen binnenkort ook een kleine bibliotheek/leesclub beginnen, waar niet alleen onze leden maar ook de buurtbewoners gebruik van kunnen maken.”

Sturen van tenues naar een weeshuis in Gambia

“Wel sturen we begin april, onze oude jeugd tenues naar een weeshuis in Gambia en kijken momenteel met een paar stichtingen wat er mogelijk is voor de gebruikte seniorenshirts.
Wat de sociale rol in de buurt betreft, denken we dus ook globaler waar het kan. Sc Eendracht`82 is meer dan voetbal alleen!”

Fijne samenwerking met sportparkbeheer

“Sportparkbeheer heeft niet de makkelijkste baan om zoveel clubs en soorten sporten in goede banen te leiden. Ook met de steeds veranderende Corona maatregelen blijft het zoeken naar oplossingen voor iedereen. Als nieuw bestuur hebben we een fijne samenwerking met hen. Ook kunnen we altijd bij ze terecht in geval van vragen en als we input hebben.”

Tweede huis voor spelers en vrijwilligers

“Met name door de corona kunnen volwassenen buiten het bestuur en trainers niet het sportpark op dus we missen elkaar enorm. We houden wel zoveel mogelijk contact via whatsappgroepen en via onze social media. We zijn niet alleen een voetbalvereniging maar ook een tweede huis voor de meeste spelers en de vrijwilligers. Dus het gemis is enorm aan beide kanten.”

SC Eendracht ’82: “Plezier, Sportiviteit, Eerlijkheid, Betrokkenheid en Respect”
Binnenkant van de kantine. Foto via SC Eendracht ’82

Hoogtepunten bij de club

“In het recente verleden kunnen we de promotie naar de 4de klasse in 2018/19 noemen, we zijn er wel heilig van overtuigd dat er nog vele zullen volgen in de toekomst. In ons archief die we nog aan het digitaliseren zijn, komen we ook een ongeslagen kampioenschap in derde klasse B van AVB-Zondag 1975-76 en een kampioenschap in de tweede klasse B van AVB-Zondag 1976-77 tegen. Beide behaald door ASV Geuzenveld. Ook noteren we de promotie naar de hoofdklasse van ons toenmalig Zaalteam in het seizoen 1983-84.”

Leuke en gezellige derby’s

“Iedere wedstrijd in het sportpark tegen “buur vereniging”, kunnen we wel spreken van een derby. Aangezien er nog 4 verenigingen bij ons op de Sportpark zijn, komen we elkaar geregeld tegen in verschillende niveaus competities. Wel altijd leuke en gezonde derby`s hoor, na afloop wordt er vaak nog een biertje of thee met elkaar gedronken.”

Improvisaties vanwege Corona

“Toegang tot het Clubhuis en het park is ontzegd voor volwassenen behalve dus de trainers en het bestuur. De ouders van de pupillen moeten bijvoorbeeld bij trainingen buiten blijven, de spelers worden door de trainers bij de ingang van spotpark opgehaald en na de training weer naar de uitgang begeleid. Van de seniorenteams bleef enkel ons eerste team doortrainen, in groepen van twee personen en met onderling 1,5 meter afstand.

Toen we afgelopen zomer wel open mochten hebben we ook het clubhuis aangepast, met o.a. desinfectiemiddelen, een Corona logboek, 1.5 meter stickers en met ingang en uitgang deuren naar de kantine. Deze zullen we nog wel een tijdje nodig hebben zoals het er nu naar uit ziet helaas.”

SC Eendracht ’82: “Plezier, Sportiviteit, Eerlijkheid, Betrokkenheid en Respect”

Opzetten van een Merchandise afdeling

“Aangezien de sportkantines ook voor lange tijd gesloten zijn hebben we ook op financieel gebied moeten improviseren. Zo zijn we een tijdje geleden voorzichtig begonnen met het opzetten van een Merchandising-afdeling. Deze artikelen zijn binnenkort trouwens te bestellen via onze nieuwe website die momenteel in de maak is.

De kantine inkomsten zijn wel één van de belangrijkste inkomsten van een amateurvereniging en zo een lange tijd geen aanspraak hierop kunnen maken hakt er wel in eerlijk gezegd. Niet alleen bij ons maar bij alle verenigingen trouwens.”

Slotwoorden

Blijf ons volgen! Er gaan mooie dingen gebeuren in Geuzenveld!”

Vrije Tijd Amsterdam bedankt Caglar Caglayan voor zijn tijd en antwoorden. We wensen iedereen bij SC Eendracht ’82 een sportieve, gezellige en gezonde toekomst toe!

Lees ook: avv TOG: “De dorpsclub van Amsterdam”

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam