Blog: EK VOETBAL 2021 in Amsterdam (EURO 2020)
De cup waar het allemaal om draait, op de magere brug in Amsterdam. Foto credits: Remy Sapuletej

14 mei 2021 – Vanmorgen is de Trophy Tour gestart op de Magere Brug in Amsterdam. De officiële beker van het EK voetbal is twee dagen in Nederland voor een besloten tour door Amsterdam en daarbuiten als kick-off van het voetbaltoernooi in juni. Toernooidirecteur Gijs de Jong, wethouder Simone Kukenheim, ambassadeur Wesley Sneijder en ArenA-directeur Henk Markerink kwamen samen om de Trophy te onthalen in Amsterdam. De stad is een van de elf speelsteden van EURO 2020, het EK Voetbal.

OFFICIËLE BEKER UEFA EURO 2020 IN NEDERLAND
Foto credits: Remy Sapuletej

Nog 30 dagen

De aftrap van de wedstrijden in de Johan Cruijff ArenA is over exact 30 dagen. Twee dagen daarvoor is UEFA EURO 2020 officieel gestart in Rome. De Trophy maakt een toer langs alle speelsteden als kick-off voor het toernooi. “We kijken uit naar de unieke sportzomer die weer vreugde en saamhorigheid brengt. De mentale zuurstof waar we met elkaar zo naar verlangen, en vandaag is de kick-off met de officiële Trophy”, aldus toernooidirecteur Gijs de Jong.

Echte kampioenen

De Trophy gaat vandaag nog langs een aantal bijzondere plekken in Amsterdam en brengt onder meer een bezoek aan de handhavers van Amsterdam en het verplegend personeel van het OLVG.  “Voor ons zijn de mensen die heel hard werken om het virus onder controle te krijgen, de echte kampioenen. Zij staan dag en nacht klaar om alles in goede banen te leiden.. We hebben hier enorm veel respect voor en hopen met ons bezoek een hart onder de riem te kunnen steken”, aldus wethouder Simone Kukenheim (sport).

Op zaterdag 15 mei gaat de National Tour van start en reist de Trophy door het land. Zo gaat de beker onder meer langs bij ‘88-winnaar Hans van Breukelen en wordt er op een unieke locatie op grote hoogte gestreden om de beker tijdens een wedstrijdje onder begeleiding van ambassadeur Wesley Sneijder.

OFFICIËLE BEKER UEFA EURO 2020 IN NEDERLAND
Foto credits: Remy Sapuletej:

Toernooi

Begin april werd bekend dat Nederland tenminste 12.000 toeschouwers zal ontvangen tijdens de vier wedstrijden in de Johan Cruijff ArenA, afhankelijk van de epidemiologische situatie. Alle bezoekers die straks aanwezig willen zijn in het stadion, moeten van tevoren worden getest en krijgen pas toegang op vertoon van een negatief testresultaat.

Be part of it

Na 21 jaar maakt Amsterdam zich weer op als speelstad voor het EK Voetbal. Sinds begin april reist de EK Voetbal on Tour langs pleintjes in de stad. Jonge Amsterdammertjes (6-12 jaar) kunnen gratis meedoen aan freestyles voetbalclinics en worden uitgedaagd met challenges op hooghouden, latjetrap en snelheid. Vanaf begin juni wordt de hele stad feestelijk aangekleed met vlaggen in de kleuren van het toernooi. Wethouder Kukenheim (Sport): “We hopen dat heel Nederland met ons dit unieke toernooi binnen de mogelijkheden meeviert. Als er een sport is die ons dwars door alle lagen van de samenleving verbindt, dan is het voetbal. En juist nu hebben we verbinding zo hard nodig. We hopen dat mensen hun huis of straat gaan versieren of digitaal samen naar een wedstrijd gaat kijken. Laten we er samen een veilig en verantwoord voetbalfeest van maken.”

Martin Garrix

Tevens lanceerde Martin Garrix vandaag, op zijn 25e verjaardag, de officiële EK-single in samenwerking met Bono en The Edge van U2. De single ‘We are the people we’ve been waiting for’ zal live gespeeld worden tijdens de openingsceremonie in Rome op 11 juni 2021.

Over EURO 2020

Vanwege het zestigjarig jubileum van het Europees kampioenschap in 2020 heeft de UEFA gekozen voor een bijzondere opzet: een evenement waar de 24 gekwalificeerde landen in maar liefst elf verschillende Europese steden spelen. De speelsteden van EURO 2020 zijn Amsterdam, Bakoe, Boedapest, Boekarest, Glasgow, Kopenhagen, Londen, München, Rome, Sevilla en St. Petersburg. De openingswedstrijd wordt op 11 juni in Rome gespeeld en de halve finales op 6 en 7 juli in Londen, net als de finale op 11 juli.

Na eenentwintig jaar is Amsterdam weer speelstad voor het EK Voetbal. De Johan Cruijff ArenA vormt het decor voor de UEFA EURO 2020-groepswedstrijden van Nederland tegen Oekraïne (13 juni), Oostenrijk (17 juni) en Noord-Macedonië (21 juni). Op 26 juni staat nog een achtste finale op het programma.

UEFA EURO 2020 wordt mede mogelijk gemaakt door KNVB, Gemeente Amsterdam, Schiphol Airport en de Johan Cruijff ArenA.

PS Volg ook ons blog over UEFA EURO 2020 in Amsterdam