Het verhaal van Taekwon-Do School Amsterdam

Vrije Tijd Amsterdam is altijd op zoek naar mooie sportverhalen in Amsterdam. In dat kader mag een verhaal over Taekwon-Do School Amsterdam zeker niet ontbreken. We stelden een aantal vragen aan Marjan Groothuis van Stichting Taekwon-Do School Amsterdam.

Kunt u Taekwon-Do School Amsterdam eerst eens introduceren?

“Taekwon-Do School Amsterdam bestaat ruim 15 jaar. We geven lessen in de ITF Taekwon-Do stijl (International Taekwon-Do Federation) en zijn ook aangesloten bij deze bond. Dat biedt naast kwaliteit de garantie dat behaalde diploma’s zowel nationaal als internationaal geldig zijn. Onze hoofdlocatie is de gymzaal op de 4e verdieping van het Marcanti college aan de Jan van Galenstraat 31.”

Het verhaal van Taekwon-Do School Amsterdam

Wat zijn de kernwaarden bij Taekwon-Do School Amsterdam?

“Taekwon-Do werd halverwege de 20e eeuw in Korea ontwikkeld en heeft elementen uit diverse Aziatische krijgskunsttradities overgenomen, voornamelijk uit het Japanse Karate-Do. ‘Tae’ en ‘Kwon’ vertalen letterlijk naar ‘voet’ en ‘vuist’ en verwijzen naar de fysieke aspecten van Taekwon-Do. ‘Do’ verwijst naar de weg van mentale en morele ontwikkeling met als kernwaarden hoffelijkheid, integriteit, doorzettingsvermogen, zelfbeheersing en onoverwinnelijkheid van geest.”

Welke trainingen worden er door jullie gegeven?

“Taekwon-Do bestaat uit verschillende onderdelen, bijvoorbeeld tuls (patronen met zelfverdedigings- en aanvalstechnieken) die ook praktisch worden toegepast bij onder andere sparren. Daarnaast staan breken, allerlei traptechnieken inclusief speciale gesprongen trappen en conditie, lenigheid en motoriek in het algemeen op het programma. Elke les is verschillend omdat de diverse onderdelen waaraan aandacht wordt besteed steeds rouleren.”

Het verhaal van Taekwon-Do School Amsterdam

Heeft de Taekwondoschool een speciale rol ten opzichte van de buurt?

“De meeste leden die bij ons trainen wonen op maximaal 10 minuten fietsen of zelfs op loopafstand. Dat betekent dat we echt op Amsterdam West zijn gericht. Ook geven we op bepaalde basisscholen in dat stadsdeel naschoolse taekwondolessen. Verder onderhouden we veel contact met de afdeling Sportstimulering van de Gemeente Amsterdam.”

Richten jullie je op jong en oud?

“We geven lessen aan diverse leeftijdsgroepen: 4/6 jaar, 7/10 jaar, 10/13 jaar en 14+ (tieners en volwassenen trainen samen). De lessen zijn aangepast aan de leeftijdsgroepen, bijvoorbeeld meer spelenderwijs bij de jongste kinderen en een meer serieuze insteek bij de 14+ groep.”

Organiseren jullie ook wedstrijden en/of toernooien?

“Een aantal kinderen en volwassenen nemen zeer regelmatig en met veel succes aan wedstrijden deel. Deze toernooien worden georganiseerd door taekwondoscholen die zijn aangesloten bij ITF Nederland en de grootste daarvan worden ook door allerlei buitenlandse ploegen bezocht, zoals bijvoorbeeld de Open Dutch in Helmond. Dan is er een internationaal en groot wedstrijdveld, maar ook hier weet Taekwon-Do School Amsterdam zich goed staande te houden.”

Het verhaal van Taekwon-Do School Amsterdam

Wat is het hoogtepunt in de geschiedenis van de Taekwondoschool?

“We hebben twee keer het Nederlands Kampioenschap Taekwon-Do georganiseerd, in Sporthallen Zuid. Dit was steeds een behoorlijke klus want daar komen honderden deelnemers op af en ook behoorlijk wat toeschouwers. Dankzij de inzet van veel vrijwilligers kunnen we zoiets doen en zijn het beide zeer geslaagde evenementen geworden. Een aantal van onze leden zijn ook Nederlands Kampioen (geweest) op een bepaald onderdeel.”

Waarom Taekwondo en niet een andere sport?

“Taekwon-Do is een hele complete sport omdat het zowel op lichamelijke als geestelijke aspecten focust. Bij het fysieke gedeelte komen motoriek, lenigheid, uithoudingsvermogen, kracht, inzicht en inzet aan bod. Daarnaast werkt Taekwon-Do bijvoorbeeld aan zelfvertrouwen, respect voor jezelf en anderen, het beste uit jezelf halen. Maar passie, zweet en plezier zijn natuurlijk ook belangrijk!”

Het verhaal van Taekwon-Do School Amsterdam

Kan iedereen zomaar meedoen aan de lessen of werkt het anders?

“We werken met een lidmaatschap voor onbeperkte tijd, maandelijks opzegbaar met een opzegtermijn van één maand. Het is wel handig om eerst een gratis proefles bij ons te doen voordat je lid wilt worden. Deze kan ingeboekt worden via deze link:

Gratis Proefles Inplannen – Taekwon-Do School Amsterdam (taekwondoschoolamsterdam.nl)

Rechtstreeks contact met ons opnemen kan ook via mail: info@taekwondoschoolamsterdam of telefonisch 06-4857 3336 (let op: tijdens de zomermaanden zijn we gesloten!). De lessen beginnen weer op maandag 4 september.”

Heeft u nog iets toe te voegen?

“Kinderen tot 18 jaar met een stadspas kunnen via een bijdrage van het Jeugdfonds Sport en Cultuur een groot deel van hun contributie betaald krijgen.

Voor meer informatie over Taekwon-Do School Amsterdam zie ook onze website:

Taekwon-Do School Amsterdam – Taekwon-Do School Amsterdam (taekwondoschoolamsterdam.nl)

Daarnaast zijn we op sociale media te vinden, zoals Facebook en Instagram.”

 

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam