“Taba is op 31 mei 1933 opgericht door een aantal sigarenhandelaren in de Nes (de Tabakshoek). De gemeente zag in de naam TABAK een misplaatste reclame-uiting, maar door het weg laten vallen van de letter K was dit probleem opgelost. De shirts waren goud-geel met het bekende Taba-embleem van een tabaksblad, een zwarte broek en bruine kousen. Taba belandde na de oorlog, via notabene Badhoevedorp, op het toen nieuwe sportpark Drieburg, om in 1976 op de huidige locatie op dit sportpark neer te strijken”, vertelt Foeke Visser, de voorzitter van AFC Taba. Vrije Tijd Amsterdam ging op zoek naar het verhaal achter deze Amsterdamse voetbalclub.
Aantal leden
“We hebben inmiddels om en nabij 850 leden en beginnen uit ons jasje te knappen met slechts 1 grasveld van zeer slechte kwaliteit en 1 kunstgrasveld.”
Wat een enorm aantal teams hebben jullie! Is dit al lang zo?
“Dit is langzaam door de decennia heen zo gegroeid, maar vooral doordat het aantal jeugdleden sterk is toegenomen vanaf 2000.”
Plezier in het voetbalspel
“Bij AFC Taba staat het plezier in het voetbalspel, in een veilige en vertrouwde omgeving, voorop. We willen graag een voetbalvereniging zijn waar iedereen zich thuis voelt. We besteden veel aandacht en energie aan de ontwikkeling van de jeugd in samenwerking met ouders en jong-senioren trainers. We hanteren bij aanmeldingen voor de jeugd een opendeurbeleid, als er een wachtlijst ontstaat, is dat op volgorde van inschrijving. De jeugd leren we graag voetballen op zijn of haar eigen niveau. We selecteren daarom ook niet aan de poort.”
Worden de pijlen meer gericht op prestatie of recreatie?
“De pijlen worden gericht op beiden, de boog blijft dus flink gespannen! Prestatie hoort bij voetbal en een voetbalwedstrijd, ook al zit je in een vriendenteam. Je wilt de wedstrijd toch winnen, maar op een sportieve manier met respect voor de tegenstanders en scheidsrechters.
We willen met onze zondagselectie een klasse hoger voetballen. We hebben goede vooruitzichten om met de zondag 1 binnen een paar jaar in de derde klasse te voetballen.
Daarnaast voetballen de zondag 2 en 3 en zaterdag 2 in de reserve derde klasse, en dat is categorie A en dus prestatief. De resterende teams voetballen voornamelijk vierde klasse (categorie B, recreatief), eindigen regelmatig bovenin en doen dus goed mee.”
Technisch Jeugdbeleidsplan
“De jeugd willen we bij AFC Taba graag leren voetballen en onze talenten natuurlijk het liefst door laten stromen naar de selectie. Ons streven voor de jeugd is om onze eerste elftallen op 1e klasse niveau te laten voetballen, soms is dat wat lager maar ook wel eens hoger. Voor de jeugd hebben we een gedegen opleidingsplan wat in het Technisch Jeugdbeleidsplan is verankerd. We hebben ook een Technisch Jeugd Coördinator voor aansturing van de jeugdtrainers, voornamelijk jong-senioren en ouders.”
Zijn jullie blij met de accommodatie en sportpark Drieburg?
“Wij zijn heel blij met onze plek op Sportpark Drieburg en onze accommodatie wordt gekoesterd. We hebben achterin een redelijk onderhoudsintensief maar ook karakteristiek kleedkamergebouw, met een prachtige muurschildering net nieuw op de muur sinds de Coronalente. De kantine zelf is ook redelijk oud maar wel eigenzinnig Tabaks, met een relatief nieuwe aanbouw met 3 extra kleedkamers.”
Opties tot uitbreiding
“We zijn nu bezig om te bekijken welke opties we hebben om de komende jaren uit te breiden voor vergaderingen, materialen, extra kleedkamers en de keuken. Naast die extra ruimte smachten we naar een tweede kunstgrasveld. Wij huren, via de Stichting Drieburg, de velden van de gemeente Amsterdam. En kunnen voor de trainingen deels de velden gebruiken van onze buurclubs op het Sportpark, waardoor we met slechts twee velden in de weekenden redelijk uit kunnen. De huidige plannen van de gemeente om Sportpark Drieburg te intensiveren geven als eerste mogelijkheid om in 2023/2024 op kunstgras over te stappen. We zijn hierover in overleg met de gemeente, maar zullen nog wel even geduld moeten hebben. Hoe dan ook, de komende jaren staat er wel wat verandering op de agenda!”
Hoe gaat het bij AFC Taba met de vrijwilligers?
“Met de vrijwilligers gaat het goed, zij doen fantastisch werk voor de club en zijn onmisbaar voor het voortbestaan van de club. Zoals vaker te zien is bij verenigingen, worden de lasten wel over veel te weinig vrijwilligers verdeeld. Er zijn veel leden die graag iets doen voor de club maar zich niet willen vastleggen aan een wekelijkse klus. Daarnaast merken we ook dat door het stadse karakter van de club we wel actieve ouders hebben maar de opa’s en oma’s niet in de buurt wonen om iets voor de club te kunnen betekenen. Dat neemt niet weg dat we vijf hele speciale vrijwilligers hebben, ouders van voormalig jeugdleden, die nog steeds met heel veel plezier en door weer en wind wekelijks bij de club actief bezig zijn.”
Hoogtepunten
“Eigenlijk is elke wedstrijd een hoogtepunt, zeker in deze tijd des te merkbaarder, waar voor de senioren het gemis van een potje voetbal het grootst is. Het is toch prachtig om een jeugdteam stralend van het veld af te zien lopen na een gewonnen pot, of elkaar troostend als er verloren is en dan snel de herinneringen terughalend van de fantastische acties op het veld. De opening van het eerste kunstgrasveld was ook één van de hoogtepunten waar voetbalvader en -trainer Eberhard van der Laan en Wim Kieft aanwezig waren. Trainen op ons eigen veld voor de deur bleek een veel grotere verbintenis te geven dan vooraf gedacht. De opkomst op de trainingen groeide en hierdoor tevens de doordeweekse gezelligheid in de kantine.”
Is er een club waar jullie tegen voetballen, waarbij je kunt spreken van een derby?
“Dat is afhankelijk aan wie je het vraagt. Eigenlijk is elke club op Sportpark Drieburg waartegen we voetballen een derby. Wartburgia is wel een club die daar het meest voor in aanmerking komt denk ik. Maar het echte venijn van een derby is er niet, het voelt eerder als het spelen van een soort van thuiswedstrijd tegen een club op het Sportpark Drieburg. Dat zal ook zeker te maken hebben dat we voor trainingen gebruik kunnen maken van de velden van buurtverenigingen Jos Watergraafsmeer en Wartburgia.”
Hebben jullie veel moeten improviseren vanwege Corona?
“Het was in het begin een beetje zoeken. Wat mag en kan er wel en wat kan er echt niet. De KNVB kwam snel met protocollen en hulpmiddelen in samenwerking met het NOC*NSF, waar we goed gebruik van konden maken. Het vroeg ook veel geduld van de vrijwilligers aangezien niet iedereen goed op de hoogte van de nieuwe regels was of dacht die gelden vast niet voor mij.
Voorzichtig beginnen was lastig, met de materiaalkasten in de kantine, die dan weer niet open mocht en met jeugd weer trainen op anderhalve meter en dat ook nog moeten handhaven. Met hulp van trainers en ouders is dat allemaal best goed gelukt.”
Omkleden in een bestelbusje
“Helaas moesten na de zomer de kantine en kleedkamers weer dicht, terwijl het seizoen eindelijk net weer begonnen was. Dan kreeg je bijvoorbeeld wel te maken met bezoekende teams die niet omgekleed naar de wedstrijd kwamen met alle koddige taferelen van dien. Eén team had een praktische oplossing bedacht, in een bestelbusje werd één voor één op het parkeerterrein omgekleed.”
Gevolgen avondklok
“Nu met een avondklok en jeugd vrijuit laten trainen is improviseren niet eens meer een probleem, wel voor de senioren natuurlijk. In groepjes van twee is trainen eigenlijk helemaal geen optie. In groepjes van vier kan de selectie trainen in blokuren, maar heel veel meer dan dat is eigenlijk niet mogelijk. Het vergt vooral improvisatie van de trainers. We blijven zeker kijken naar wat nog wel kan binnen de bestaande beperkingen.”
Woensdagmiddagsfeer
“Leuk om nog te vermelden dat de woensdagmiddagsfeer van AFC Taba op een mooie manier is samengevat door Jan Rothuizen in de Volkskrant. We werden onlangs op een woensdagmiddag verrast door een pakketje van PostNL waar de originele tekening in bleek te zitten, die natuurlijk een prominente plaats krijgt in onze kantine! En nog iets leuks, doordat in de Coronatijd alles stil lag heeft onze voormalige barcoördinator Wessel Moerkamp, die ook goudsmid is, een unieke zilveren Tabahanger gemaakt, je kunt deze bekijken via de volgende link.”
Vrije Tijd Amsterdam bedankt Foeke Visser voor zijn tijd en antwoorden. We wensen iedereen bij AFC Taba een sportieve, gezellige en gezonde toekomst toe!
Interview door: Rik Verkaik
Lees ook: ALTC Joy Jaagpad: “Gezellige tennisvereniging met veel reuring en mooi clubhuis”