Het verhaal achter drakenboot vereniging Concrete Dragons
Concrete Dragons in actie

Vrije Tijd Amsterdam is altijd op zoek naar leuke verhalen in Amsterdam. In dat kader stelden we een aantal vragen aan Ed van drakenboot vereniging Concrete Dragons.

Zou u allereerst Concrete Dragons eens willen introduceren?

“Concrete Dragons is een drakenboot vereniging die traint op de Gaasperplas. Zij heeft een eigen clubhuis aan de zuidzijde van de Gaasperplas aan het Langbroek pad. De trainingen zijn op maandagavond tijdens de zomertijd. In de wintertijd trainen wij in maart en oktober/november op de zaterdagmorgen. Wij zijn er voor jong en oud. Wij maken er, samen met sponsoren, een betaalbare sport van. Een peddel en kledingpakket worden tegen een borg ter beschikking gesteld. Bij Concrete Dragons moet het leuk zijn om buiten op de plas tijdens trainingen, samen met je teamgenoten, het uiterste van je lichaam te vragen.”

Het verhaal achter drakenboot vereniging Concrete Dragons

Hoe is jullie drakenbootteam ontstaan?

“Het is in 1995 ontstaan, als een gelegenheidsteam voor een Chinese week in Amstelveen. Het was een toernooi op de Amstelveense Poel met alleen gelegenheidsteams. Wij wonnen dat toernooi. Dit toernooi werd een jaarlijks terugkerend evenement op ”de Poel”. De volgende jaren werden wij diverse keren verslagen door onze grootste tegenstander van die tijd de KLM. En het trainen werd uitgebreid van 2 keer voor een toernooi naar 6 keer en uiteindelijk 2 keer in de week. In 2003 werden we Nederlands kampioen bij de bedrijventeams en stapten wij samen met KLM over naar de wedstrijsteams. Daar doen wij mee aan wedstrijden en het Nederlands Kampioenschap dat door de Nederlandse DrakenBoot Federatie (NDBF) wordt georganiseerd op de Bosbaan.”

Het verhaal achter drakenboot vereniging Concrete Dragons

Doen jullie mee aan wedstrijden en toernooien?

“Wij doen mee aan wedstrijden en toernooien. De drakenboot wordt gebruikt in de wedstrijdsport. Nederland kent een landelijke competitie met wedstrijdteams en bedrijventeams. Deze sport is georganiseerd in de NDBF (Nederlandse Drakenboot Federatie). De IDBF (International Dragonboat Federation) is de wereldwijde overkoepelende organisatie. Vanwege het beperkte deelnemersveld worden in Nederland alleen wedstrijden georganiseerd in de open klasse. De officiële race afstanden zijn 200 meter, 500 meter en een lange afstand van 1000/2000 meter. Aan leuke toernooien doen we zeker ook mee. Zoals bijvoorbeeld in de binnenstad van Alkmaar. Maar ook tijdens “lichtjesweek in Amsterdam kun je ons met de verlichte boot in de grachten tegenkomen.”

Het verhaal achter drakenboot vereniging Concrete Dragons

Zijn er nieuwe leden welkom?

“Ja. Heel erg graag zelfs. Wij doen veel om aan nieuwe leden te komen. Er is een jaarlijkse open dag op de Gaasperplas waaraan wij, maar ook de zeil- en SUP vereniging meedoen. We folderen in de buurt en maken ons bekend door publiciteit in buurtkrantjes.”

Wat is het hoogtepunt uit de historie van Concrete Dragons?

“Dat zijn er meerdere. Twee keer het kampioenschap van Nederland. Met ons team naar Zuid-Afrika en Canada voor het wereld-kampioenschap ‘clubteam drakenboot varen’. Een 3-weekse trip naar China, op uitnodiging van de Chinese overheid om hun toernooien op te luisteren met buitenlandse teams.

Een sportief hoogtepunt voor ons is het bijna jaarlijks meedoen aan de Great River Race op de Theems in Londen waar meer dan 300 boten 35 kilometer de Theems afvaren om zo snel mogelijk bij de finish te komen. Deze tocht duurt ca 2½ uur. En dan zijn we wel gesloopt. Hier trainen we apart voor omdat dit een geheel andere voorbereiding heeft dan voor de wedstrijden in Nederland.”

Het verhaal achter drakenboot vereniging Concrete Dragons

Waarom een drakenboot en geen ‘gewone’ boot?

“Het is een sport waarbij kracht, synchronie en lichaamscoördinatie onontbeerlijk zijn. Het is een sport voor jong en oud. Naast kracht om de peddel door het water te bewegen is een gelijktijdige insteek van de peddel net zo belangrijk voor het te behalen resultaat. Hoewel het synchroon bewegen van de peddels al moeilijk genoeg is en uitsluitend met veel oefenen valt te bereiken, zijn er meerdere technieken die tot nog snellere resultaten leiden.”

Wat zijn de kernwaarden bij Concrete Dragons?

“Winnen maar niet ten koste van alles. Trainen tot het gaatje om daarna met zijn allen koffie te drinken. Gezamenlijk een club overeind houden om te kunnen peddelen, maar ook het clubhuis een thuis te laten zijn”, laat Ed ten slotte namens drakenboot vereniging Concrete Dragons weten.

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam