Het verhaal achter de meer dan 100 jaar oude sportvereniging A.G.T.

“A.G.T. is de sportvereniging van en voor het personeel van Gemeente Vervoer bedrijf Amsterdam. In het verleden kon men alleen lid worden van A.G.T. als men werkzaam was bij GVB. De laatste jaren is iedereen welkom om lid te worden van een van onze afdelingen.

Op dit ogenblik bezitten wij een fantastisch clubgebouw in de Antony Moddermanstraat 2 te Amsterdam (Slotermeer). Hier staan 3 biljarttafels en er hangen 5 dartborden. Ook een gezellige bar is aanwezig voor een hapje en een drankje”, zegt Gerrie Jonker de secretaris van s.v. A.G.T. Vrije Tijd Amsterdam stelden een aantal vragen!

Hoe is de vereniging ontstaan?

“Op 18 november 1919 vond een vergadering plaats in “Café Schinkelhaven” in de Kinkerbuurt te Amsterdam. Deze vergadering leidde tot een officiële oprichtingsvergadering op 9 December 1919. Deze oprichtingsvergadering werd gehouden in het “schaftlokaal ” van de Tramremise Tollensstraat. Hierbij waren 16 leden aanwezig. Er werd besloten om te starten met een Atletiek en Voetbalvereniging met de naam: Sportvereeniging van personeel der Amsterdamsche Gemeente Tram: Afgekort A.G.T.”

Welke sporten worden er bij s.v. A.G.T. beoefend?

“Op dit ogenblik kun je bij ons op maandagavond onderling gezellig een partijtje darten. Deze avonden worden best wel druk bezocht door onze leden. Op de vrijdag spelen ze competitiewedstrijden tegen andere verenigingen. Om de week uit en thuis. Op de dinsdagavond is onze biljartclub actief. Dan wordt er een onderlinge competitie afgewerkt onder de leden op onze drie fraaie biljarttafels. Om de week wordt er op woensdagavond geklaverjast. Gemiddeld zijn er zo’n 8 tafeltjes per avond.”

Doen jullie ook mee aan officiële wedstrijden/toernooien?

“De enige afdeling, die op dit moment aan officiële competities deelneemt is onze dartvereniging op de vrijdagen. Ook organiseren zij regelmatig leuke toernooien, meestal rond de feestdagen. De biljarters spelen een keer per jaar een leuke wedstrijd tegen onze vrienden van de Trolly’s uit Arnhem. Dit is al vele jaren een mooie traditie.”

Wat zijn de kernwaarden bij s.v. A.G.T.?

“Het belangrijkste bij AGT is gezelligheid en genieten van je sport. Sportieve onderlinge competities. Al onze leden hebben het prima naar hun zin en genieten van de clubavonden. Bij A.G.T. is altijd plaats voor nieuwe leden. Iedereen is welkom en bij deze uitgenodigd om eens geheel vrijblijvend een kijkje te komen nemen bij de activiteit van interesse. Wel eerst even contact opnemen met de contactpersoon van de biljart, klaverjas of darten. En niet te vergeten onze surfvereniging in Monnickendam op Hemmeland.”

De vereniging bestaat al meer dan 100 jaar. Wat is het geheim?

“A.G.T. bestaat al vele jaren uit een zeer trouw ledenbestand. Vele leden zijn zogenaamd “slapende leden”. Dit zijn leden, die in het verleden lid zijn geweest van een afdeling van A.G.T. die helaas niet meer bestaan. Zo hebben wij in de gouden jaren 70, 80 en 90 de volgende afdelingen gehad: voetbal, tennis, tafeltennis, watersport, atletiek, dammen/schaken, volleybal, dansen, vissen, zwemmen en wat ik nog vergeten ben. Helaas is de duikclub per december 2021 er ook niet meer.

In 2019 bestonden wij 100 jaar en dat hebben wij uitbundig gevierd met onze leden in VanderValk Oostzaan, met een keur van Nederlandse artiesten en een hapje en een drankje. In het verleden hebben wij dergelijke feesten vaker gehad en al onze leden waarderen dit bijzonder. Eens in de twee maanden hebben wij voor onze gepensioneerden een supergezellige seniorenmiddag in ons clubgebouw, waar de oudjes oude herinneringen kunnen ophalen. Echt super gezellig!!!”

Kunt u eens drie hoogtepunten benoemen in de historie van s.v. A.G.T.?

“Het laatste hoogtepunt was AGT 100 jaar in 2019. Sportieve hoogtepunten zijn er meer dan genoeg. Onze voetballers hebben vele successen gekend en hebben ook regelmatig het KNVTO-toernooi gewonnen. Dit toernooi werd bijgewoond door alle vervoersbedrijven uit Nederland en ieder jaar ergens in het land georganiseerd. Onze biljarters hebben in het verleden diverse titels gewonnen in hun competities en hetzelfde geldt voor tafeltennis.”

Kan iedereen meedoen aan de activiteiten of moet iemand echt lid zijn?

“Iedereen kan meedoen aan onze activiteiten, maar lid worden is wel een vereiste. De contributies liggen veel lager dan bij andere vergelijkbare clubs. Zoals eerder vermeld: Nieuwe leden zijn ALTIJD welkom!!!!!!”

Nog iets toe te voegen?

“Bezoek eens onze website of facebook-pagina . En voor meer informatie kunt u een e-mail sturen naar [email protected]. Lijkt het u wat en wilt u een kijkje komen nemen, dan vernemen wij dat graag”, laat Gerrie Jonker ten slotte namens s.v. A.G.T. weten.

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam