Het verhaal achter de bijna 110 jaar oude voetbalclub TOS-actief
Een (winnend) team van het jeugd mixtoernooi bij TOS-Actief

“TOS-Actief is een echte Amsterdamse club met een hele rijke en mooie historie. De club is ontstaan uit de fusie van TOS (Tot Overwinning Streven) en Actief. TOS is opgericht op 18 oktober 1912 in de kelder van mandenmaker Sligting in de Lange Leidsedwarsstraat. Actief is opgericht op 6 september 1920 in de Von Zesenstraat in de Dapperbuurt. Eind jaren dertig van de vorige eeuw ging het (zoals met vele clubs) niet goed met TOS en Actief. Beide clubs konden eigenlijk niet meer alleen verder en stonden voor de keuze opheffen of fuseren. De ontmoeting tussen de (voorzitters van de) clubs was geen toeval: ze reageerden beiden op een advertentie. De sfeer tussen de twee clubs was goed en dat leidde op 1 augustus 1939 tot een fusie. En dat pakte dus goed uit want we hebben nu nog steeds een hele mooie, goede en leuke club”, vertellen Fabian Nieuwenhuis (hoofd opleidingen) en Menno van den Eijnden (voorzitter) van voetbalclub TOS-Actief. Vrije Tijd Amsterdam ging op zoek naar het verhaal van en achter de voetbalclub in Amsterdam Oost.

Het 110-jarig bestaan

“Op 18 oktober 2022 zullen wij 110 jaar bestaan. Binnenkort zullen we al beginnen met de voorbereidingen daarvoor, om er een mooi feest jaar van te maken. Gezelligheid zit bij TOS-actief namelijk wel in het bloed. Om maar eens een kop in Het Parool van 5 september 1972 aan te halen: ‘Bij TOS-Actief (vorig seizoen niets gewonnen) wordt nog gelachen’.”

Hoeveel leden heeft de vereniging op dit moment?

“TOS-Actief heeft een kleine 900 spelende leden, zo’n 590 junioren en 280 senioren.”

Ik zag dat Hans Bergsma vanaf aankomend seizoen de zaterdagselectie gaat trainen. Hoe zijn jullie tot deze keuze gekomen?

“Hans is natuurlijk een icoon in het Amsterdamse voetbal, een hele goede gerenommeerde trainer. We hadden vernomen dat hij ging stoppen bij de club (Wartburgia) waar hij trainer was en hebben toen de kans gegrepen om hem te vragen voor ons eerste. En dat is dus gelukt. Hij heeft het eerste nu al een paar keer getraind en we kunnen wel zeggen dat hij een goede match is met het team en de club. Daar zijn we natuurlijk erg blij mee. We hebben Hans natuurlijk niet voor niets binnengehaald. Het doel is om het voetbal naar een wat hoger niveau te tillen en om de doorstroming van jeugd naar senioren te verbeteren. Hans zal namelijk ook één keer in de week training geven aan ons Jongens Onder 17 team en aan ons Jongens Onder 19 team.”

Het verhaal achter de bijna 110 jaar oude voetbalclub TOS-actief
Het eerste krijgt training van trainer Hans Bergsma.
Foto via TOS-Actief

Hoe gaat het met de overige senioren?

“Met de overige senioren gaat het goed. We hebben een aantal vriendenteams die al jaren bij ons voetballen. Ook veel mannen en vrouwen die vanuit de jeugd zijn doorgestroomd en samen een vriendenteam zijn geworden. Daarnaast hebben we vanaf het aanstaande seizoen ook een Zondag 1. Het team is overgekomen van ASV Arsenal. Één van onze bestuursleden heeft al jaren contact met hun trainer/speler en een aantal van de spelers woont hier uit de buurt. Deze seniorenteams zijn ook goed vertegenwoordigd bij de vrijwilligerstaken. Wij hopen stiekem toch dat er nog wat senioren zijn die een of twee keer per week een training aan een jeugdteam willen geven.”

Wat zijn de kernwaarden bij TOS-Actief?

“Het doel van TOS-Actief is om iedereen, jong en oud, met plezier te laten voetballen. Hoewel we het voetbalniveau iets willen verhogen, is het niet de prestatie die centraal staat, maar de sfeer, het clubgevoel en de gelijkheid van alle leden. Door vanaf het laagste niveau de teamcohesie te stimuleren en te ontwikkelen, wil TOS-Actief kinderen leren dat samenspel minstens even belangrijk is als individuele (voetbal)kwaliteiten. Met elkaar en iedereen gelijk zijn de belangrijkste kernwaarden van onze club.”

Wat een mooi aantal jeugdteams! Hoe gaat het met de jeugdopleiding?

“De jeugdopleiding gaat goed en dat is te merken aan de geleidelijk stijgende aantallen bij de jongens en meiden. Wij zijn al een aantal jaar bezig met mooie ontwikkeling binnen de jeugdafdeling. Het doel voor onze spelers is altijd plezier in voetbal door te leren. Dit doel willen wij realiseren door op een aantal punten hoog in te zetten. Vooral de begeleiding op de velden, betere en centrale oefenstof, opleidingen binnen de club voor trainers en een eerlijk vorm van selecteren (wij noemen het optimaliseren) vanaf de leeftijd dat we elftallen worden gevormd. De Technische Jeugdcommissie houdt zich hier veel mee bezig en daar mogen wij trots op zijn. De inzet, passie en het vertrouwen van onze coördinatoren is geweldig. Iets waar elke amateurvereniging veel aan heeft!”

Hoe gaat het met de meisjesteams?

“Goed. Ook hier zit dus een stijgende lijn in op alle gebieden. Niet alleen de aantallen, maar ook het niveau (en dus plezier) van de meiden gaat omhoog. Wij proberen de meiden steeds meer bij alles te betrekken. Dit geldt voor oefenstof, cursus voor de trainers en mix toernooien binnen de vereniging.”

Zijn jullie blij met de accommodatie en Sportpark Middenmeer?

“Jazeker, het is een mooi, functioneel en goed onderhouden sportpark op een goede locatie; en het wordt goed gebruikt door TOS. Het beheer van de sportvelden door de gemeente is altijd fijn en in goed overleg met TOS. Als er een probleem is met bijvoorbeeld de verlichting dan komt er snel een oplossing. Er zijn dus veel voordelen, maar ook wel nadelen binnen het sportpark. Zo komen wij echt een kunstgrasveld te kort (we hebben er maar één!). Het grasveld “veld 1” van TOS staat al jaren bovenaan de lijst om omgebouwd te worden tot kunstgrasveld, maar dat lijkt er op de een of andere manier maar niet van te komen. Dat is natuurlijk heel erg jammer en brengt de nodige problemen met zich mee. Zo blijft het onder andere elk jaar lastig om een goede veldindeling te maken voor de trainingen van onze teams in overleg met de omliggende verenigingen; maar het staat natuurlijk ook onze mogelijke groei in de weg.”

Het verhaal achter de bijna 110 jaar oude voetbalclub TOS-actief
Een onderlinge wedstrijd bij TOS-Actief. Foto via TOS-Actief

Hoe gaat het bij TOS-Actief met de vrijwilligers?

“Vrijwilligers zijn onmisbaar voor TOS-Actief binnen alle aspecten van de club. Dit wordt bij de aanmelding van een speler of team ook al direct vermeld, evenals welke vrijwilligerstaken er zijn. De club wordt gedragen door vrijwilligers. We hebben er veel die heel veel doen met veel plezier. En daar zijn we ze natuurlijk enorm dankbaar voor en ook enorm trots op. Samen maken we de club.”

Welke hoogtepunten kent de vereniging?

“Heel recent het goed doorstaan van de Corona crisis. Zeker voor de jeugd die mocht doorvoetballen is er veel georganiseerd. Daaronder ook de zogenaamde mixtoernooien met teams bestaande uit verschillende leeftijden en meiden en jongens door elkaar. Naast het feit dat het erg leuk was hebben zo veel kinderen en coaches ook kinderen en coaches van andere teams goed leren kennen. En, zoals gezegd, gaat ons 110 jarig bestaan eraan komen in 2022.”

Is er een club waar jullie tegen voetballen, waarbij je kunt spreken van een derby?

“Er zijn volgens ons wel een paar derby’s, omdat wij met vele andere voetbalverenigingen op een sportpark zitten. Zo kunnen wij onze buren TOG, Real Sranang en Fortius zien als buren-derby; bij de jeugd wordt er vaak over GeuzenMiddenmeer gesproken.”

Hebben jullie veel moeten improviseren vanwege Corona?

“Het is veel schakelen en rekening houden met wat er wel en niet mag. Gelukkig waren wij er altijd op tijd bij zodra de maatregelen werden aangepast, waardoor wij het vooraf konden organiseren. Dit ging over de kantine die dicht moest, ouders die hun kind op een bepaalde plek moesten afzetten, anderhalvemeter-trainingen, maar ook het aanpassen van trainingstijden vanwege de avondklok. Hierdoor leek improviseren vaak niet nodig, maar in de praktijk was dit soms toch nog wel zo.”

Nog iets toe te voegen?

“Ja, nog even iets in het kader van Corona. Wij hebben (als één van de weinige clubs in Nederland?) de senioren een deel van hun contributie van het afgelopen seizoen teruggegeven. Dat is ook iets waarvan we het mooi vinden dat we het hebben kunnen doen. Het afgelopen seizoen hebben de senioren door deze pandemie helaas erg weinig kunnen voetballen. Dat vinden we natuurlijk erg spijtig.

Als club hebben wij nagenoeg geen inkomsten uit onze kantine ontvangen. Wel hebben we financiële hulp ontvangen vanuit de TASO-regeling van het rijk en ook de KNVB is clubs wat tegemoetgekomen. Daarnaast zijn we zuinig geweest; we hebben goed gekeken welke uitgaven echt nodig waren en welke niet. Dat alles heeft het mogelijk gemaakt dat we de senioren een deel van hun contributie hebben teruggegeven. Je zou het een doekje voor het bloeden kunnen noemen omdat je natuurlijk veel liever een gewoon seizoen had gevoetbald, maar het is wel iets waarvan we het mooi vinden dat we het hebben gedaan.

Daarnaast kijken we naar de toekomst. We zijn onlangs begonnen met opstellen van wat we het “TOS2.0” plan noemen. Het gaat heel goed met TOS maar er zijn ook wel wat dingetjes die anders/beter kunnen. Die willen we gaan benoemen en daar dan actie op ondernemen. Dat zal overigens niet leiden tot hele grote veranderingen en zal zeker niet het unieke mooie karakter van deze geweldige club aantasten”, laten Fabian Nieuwenhuis en Menno van den Eijnden enthousiast vooruitkijkend naar een nieuw voetbalseizoen weten.

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam