Fan Connector brengt Nederland coronaproof bij elkaar tijdens EK
Foto credits: Credits voor Bastiaan van Musscher

Vandaag is de officiële spectaculair gelanceerd van Speelstad Amsterdam voor EURO 2020: de Fan Connector. Via zes unieke connectors kunnen fans vanaf vandaag dag en nacht met elkaar een gesprek voeren over voetbal. De zes connectors in de kleuren van EURO 2020 gaan op tour door Nederland om zoveel mogelijk mensen met elkaar te kunnen verbinden.

Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om op Amsterdam CS een gesprek aan te knopen met iemand bij de Johan Cruijff ArenA en de dag erna met iemand op de KNVB campus in Zeist. Alle Fan Connectors blijven actief tot in ieder geval 26 juni, tot de laatste wedstrijd in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam.

Praten over voetbal

De Fan Connector is een unieke tool om met elkaar in contact te komen. Ik ben ontzettend trots dat de fans op deze manier met elkaar kunnen praten over deze bijzondere sportzomer. Want wat is er nu leuker dan praten over voetbal, en dan zeker over zo’n mooi toernooi als EURO 2020? Je voelt het kriebelen.

Mensen hebben het erover, op televisie en radio wordt er reikhalzend naar uitgekeken. We kunnen er niet omheen, de oranjekoorts begint toe te nemen. Wij zijn er helemaal klaar voor”, aldus Gijs de Jong, toernooidirecteur EURO 2020.

Voetbal is verbinding  

De Fan Connectors zijn komende weken voornamelijk terug te vinden op diverse plekken in Amsterdam, waaronder de stationshal van CS, winkelcentrum de Amsterdamse Poort, aan de Sloterplas, het Martin Luther King park, de IJpromenade en winkelcentrum Boven ‘t Y.

Ook is een van de Fan Connectors een korte periode in Zeist in de beeldentuin van de KNVB campus. De grote Fan Connectors hebben een vaste plek, de kleine versies reizen gedurende het hele toernooi naar diverse plekken in het land. Bij elke connector staan vrijwilligers die uitleg geven en zorgen dat alles goed verloopt.

Wethouder Kukenheim (Sport) over de Fan Connector.’Veel is tijdens dit EK anders dan anders, maar ik ben blij dat we toch een manier hebben gevonden, waarop we verspreid over de hele stad én het land mensen weer met elkaar in verbinding kunnen brengen. Zo kunnen we toch een beetje samen gaan toeleven naar het toernooi.’   

Toernooi 

De tribunes van de Johan Cruijff ArenA mogen bij de vier wedstrijden op EURO 2020 voor een derde worden gevuld met publiek. Alle bezoekers die straks aanwezig zijn in het stadion, moeten op de wedstrijddag  worden getest en krijgen pas toegang op vertoon van een negatief testresultaat.

Be part of it 

Het thema van het toernooi in Speelstad Amsterdam is Be part of it, waarin iedereen wordt uitgenodigd om onderdeel te worden van dit unieke toernooi. Of dit nu actief bij de EK Voetbal on Tour is of thuis op de bank. Met elkaar het voetbal beleven is waar het om gaat.

Sinds begin april reist de EK Voetbal on Tour langs pleintjes in de stad. Jonge Amsterdammertjes (6-12 jaar) kunnen gratis meedoen aan freestyles voetbalclinics en worden uitgedaagd met challenges op hooghouden, latjetrap en snelheid.

Brugwachtershuisjes

Daarnaast organiseert Gemeente Amsterdam de actie ‘De Leukste Huiskamer’, waarmee Amsterdammers kans maken op een unieke EK-beleving in een van de brugwachtershuisjes in de stad. Over een week wordt de hele stad feestelijk aangekleed met vlaggen in de kleuren van het toernooi.

Coolste thuiskijk pakket

Verder maken de grootste fans van het Nederlands elftal, Oekrainse elftal, Oostenrijkse elftal en Noord-Macedonische elftal kans om er thuis ook een unieke beleving van te maken. Sander Lantinga gaat in Nederland de grootste fans verrassen met het allergrootste en coolste thuiskijk pakket, zodat er toch met elkaar het voetbal gevierd kan worden.

Over EURO 2020 

Vanwege het zestigjarig jubileum van het Europees kampioenschap in 2020 heeft de UEFA gekozen voor een bijzondere opzet: een evenement waar de 24 gekwalificeerde landen in maar liefst elf verschillende Europese steden spelen.

De speelsteden van EURO 2020 zijn Amsterdam, Bakoe, Boedapest, Boekarest, Glasgow, Kopenhagen, Londen, München, Rome, Sevilla en St. Petersburg. De openingswedstrijd wordt op 11 juni in Rome gespeeld en de halve finales op 6 en 7 juli in Londen, net als de finale op 11 juli.

Na eenentwintig jaar is Amsterdam weer speelstad voor het EK Voetbal. De Johan Cruijff ArenA vormt het decor voor de UEFA EURO 2020-groepswedstrijden van Nederland tegen Oekraïne (13 juni), Oostenrijk (17 juni) en Noord-Macedonië (21 juni). Op 26 juni staat nog een achtste finale op het programma.

UEFA EURO 2020 wordt mede mogelijk gemaakt door KNVB, Gemeente Amsterdam, Schiphol Airport en de Johan Cruijff ArenA. Meer informatie: www.euro2020amsterdam.nl.