Disc Sport Alliance: Disc Golf vereniging in en rondom Amsterdam
Foto via Disc Sport Alliance

Vrije Tijd Amsterdam is altijd en helemaal in Coronatijd op zoek naar leuke verhalen in en rondom Amsterdam. In dat kader stelden we een aantal vragen aan Paul van Disc Sport Alliance.

Zou je allereerst Disc Sport Alliance eens willen introduceren?

“DSA (Disc Sport Alliance) is een Disc Golf vereniging die actief is in en rondom de randstad. Onze vereniging is in 2014 ontstaan in Amsterdam, rond een Disc Golf course in het Sloterpark als Disc Sport Amsterdam. In 2020 heeft de club bij de vernieuwde baan in Nieuwegein, Park Oudegein, een tweede gemeenschap spelers opgericht. Begin 2021 is de vereniging uit Zoetermeer gestopt en zijn de meeste leden bij DSA gekomen. Met deze drie locaties was de naam Disc Sport Amsterdam ook niet meer passend en is de vereniging omgedoopt tot Disc Sport Alliance.”

Wat is het verschil tussen traditionele golf en Disc Golf?

“Alhoewel het principe, een hole in zo min mogelijk strokes/worpen spelen, en veel regels hetzelfde zijn, wordt het verschil al enigszins duidelijk uit de naam; Disc Golf wordt in tegenstelling van traditioneel golf gespeeld met op frisbees gelijkende plastic schijven (discs). Een ander groot verschil met het traditionele golf is dat Disc Golf in het algemeen wordt beoefend op courses welke zich voornamelijk bevinden in openbare parken/gebieden die vrij toegankelijk zijn.

Terwijl bij golf de bal grotendeels gespeeld wordt over het verticale vlak, hoogte en de afstand, wordt bij Disc Golf ook gebruik gemaakt van het horizontale vlak, waardoor er bijvoorbeeld met een s-curve om en langs objecten kan worden gegooid, of zelfs gerold. Ten slotte zijn de kosten van het beginnen met Disc Golf significant lager; al vanaf 10 euro heb je een schijf (neem een putter!) en kun je een rondje gaan spelen op een vrij toegankelijke course. In de filmpjes hieronder wordt het spel haarfijn uitgelegd.”

Op welke locaties vinden de Disc Golf activiteiten plaats?

“Disc Golf wordt gespeeld op een Disc Golf course. Deze bestaan uit meerdere holes, meestal 9, 12, of 18. De speler probeert met zo min mogelijk worpen de disc van de tee, vaak een betonnen plaat zie foto, in de basket, metalen mand met kettingen zie foto, te gooien. Nederland beschikt op het moment over ruim 15 Disc Golf courses en het worden er steeds meer. Voor toernooien zetten wij soms ook tijdelijke courses op.”

Disc Sport Alliance: Disc Golf vereniging in en rondom Amsterdam Disc Sport Alliance: Disc Golf vereniging in en rondom Amsterdam

Worden er naast Disc Golf nog andere activiteiten georganiseerd?

“Onze vereniging is op het moment volledig op Disc Golf gefocust, in de vorm van club rondjes, trainingen, en een hele reeks aan meer en ook minder serieuze toernooien.”

Kunnen alleen leden meedoen? Zijn er nog nieuwe leden welkom?

“Disc Golf is een sport voor iedereen, jong en oud, man en vrouw. In principe wordt de sport beoefend op vrij toegankelijke openbare banen, dus een lidmaatschap van een vereniging is niet nodig. Er zitten wel een hele reeks voordelen aan het lidmaatschap en wij staan zeker nog open voor nieuwe leden. Als clublid kun je namelijk meedoen aan de competities van de Nederlandse Frisbee Bond en je krijgt bij het lidmaatschap ook meteen een club schijf en korting bij diverse Disc Golf winkels. Het grootste voordeel is dat je deel uitmaakt van een enthousiaste groep spelers, die regelmatig samen rondjes gooien en naar toernooien gaan, waarvan je kunt leren en lol mee kunt hebben. Ons lidmaatschap is 32.50 euro per jaar, zie onze website voor meer informatie.”

Wat is het hoogtepunt uit de historie van DSA?

“Het is onmogelijk om maar één hoogtepunt te benoemen. We moeten denken aan kleinere en grotere hoogtepunten, zoals een eerste ace van een clublid, inzet van vrijwilligers bij toernooien. Of bij grote projecten zoals de uitbreiding van de course in Zoetermeer, de enorme groei aan fanatieke en trotse leden de laatste twee jaar. De eerste ‘Indoor Putting League’ in Nederland in 2018, en uiteraard de Amsterdam Challenge, een jaarlijks internationaal toernooi, waar spelers uit heel Europa en zelf de VS op afkomen.”

Spelen jullie mee met officiële competities/toernooien?

“Zeker, en we organiseren ze ook. Spelers van DSA zijn in alle klassementen open of amateur, man of vrouw, te vinden op alles, van een lokaal fun toernooi, tot de competities van de Nederlandse Frisbee Bond, en zelfs internationale toernooien zoals de Belgian Open of de Fuengirola Open in Spanje.”

Nog iets toe te voegen?

“Op al onze courses, ook in Sloterpark, spelen wij minimaal een keer per week een club rondje. Daar zijn altijd wel mensen die je met de course en/of de sport willen laten kennismaken en je een disc willen lenen. In Sloterpark is dit meestal op zaterdagochtend om 10.00 uur. Wil je zeker weten dat er iemand is, neem dan contact op via onze website”, laat Paul ten slotte enthousiast namens Disc Sport Alliance weten.

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam