“De opdracht voor ieder lid is: HOUD DE NAAM VLUG & VAARDIG HOOG!”
Foeke Westerveld (links) en Edwin van der Raad (rechts). Foto via Vlug & Vaardig

“Vlug & Vaardig, in de wandeling V&V genaamd, werd op 19 juli 1932 in de Amsterdamse Zaanbuurt opgericht. Aanvankelijk als Patrimoniums Voetbal Club, waarbij banden onderhouden werden met de christelijk sociale vereniging Patrimonium. Tegenwoordig is de naam C.V.V. V&V, of voluit: christelijke voetbal vereniging Vlug & Vaardig. Dat het een christelijke vereniging is, vindt men vooral terug in het karakter van de vereniging en het feit, dat de wedstrijden uitsluitend op zaterdag gespeeld worden”, vertelt voorzitter Foeke Westerveld van V&V. Vrije Tijd Amsterdam ging op zoek naar het verhaal van deze Amsterdamse voetbalclub.

Door: Rik Verkaik

Het aantal teams

“Het eerste elftal speelt sinds de vijftiger jaren in de KNVB. Sinds enige jaren is er geen onderscheid meer tussen KNVB en AVB en het district West 1 is dan ook groter dan Amsterdam. Verder hebben wij nog 4 seniorenteams en een veteranenteam.
Helaas hebben wij op dit moment geen jongensjeugdteams, maar wel een geweldig meidenteam. De bedoeling is wel weer jeugdteams te starten, maar op dit moment zijn de mogelijkheden zeer beperkt.”

Het clubgebouw onlangs tijdens de sneeuwperiode.
Foto via Vlug & Vaardig

Trainingen

“V&V probeert de tijd, die de (jonge) voetballers bij haar doorbrengen, zo aangenaam mogelijk te laten verlopen. Naast de wedstrijden wordt er veel aandacht besteed aan de trainingen. Een staf van deskundige trainers staat klaar om onder leiding van een gediplomeerde trainer de voetballers de fijne kneepjes van het voetbalzaak bij te brengen.”

Sociale activiteiten

“Daarnaast waren er diverse sociale activiteiten. In de loop van het seizoen werden tijdens schoolvakanties vaak extra activiteiten georganiseerd. Aan het eind van het seizoen organiseerden wij eigen jeugdtoernooien en namen de teams ook aan andere toernooien deel. Per team of combinatie van teams probeerden wij het seizoen op een speciale manier af te sluiten.”

Aantal leden

“Wij hebben momenteel circa 150 leden en hebben 7 teams. Maar de ambitie is door de start met jeugdteams weer te groeien. V&V staat open voor jeugd uit de buurten.”

Trouwe aanhang

“V&V heeft een zeer trouwe aanhang waar wij vreselijk trots op zijn. Bij de actie ‘een bal voor jouw club’ hoopten wij op 50 ballen, het werden er ruim 100. De actie een ‘rondje voor je club’ werd een grandioos succes. Landelijk eindigden wij op de 2e plaats, opbrengst ruim € 8.000! Het laat zien hoe de club leeft in de harten van de leden.”

Iedereen is welkom

“Sportief voetballen met plezier voor iedereen is onze missie. Onze visie is dat ondanks CVV Vlug & Vaardig een zaterdagclub is met een christelijke signatuur, voor iedereen openstaat. Personen vanaf 6 jaar kunnen lid worden als er plaats is in een team, dat bij hun leeftijd past. Aan het lidmaatschap is verbonden, dat er tijdig contributie betaald wordt, dat er op maandag/woensdag getraind wordt en op zaterdag wordt gevoetbald. Ook zijn aan het lidmaatschap van jeugdleden (< 19 jaar) gedragsregels verbonden, die op de website van de vereniging vermeld staan.”

“De opdracht voor ieder lid is: HOUD DE NAAM VLUG & VAARDIG HOOG!”
Hoofdveld en de accommodatie. Foto via Vlug & Vaardig

Voetballen met respect

“Belangrijk is dat er sportief gevoetbald wordt met respect voor tegenstander en scheidsrechter. Bedacht moet worden dat er geen wedstrijden zijn als er geen tegenstanders zijn! De opdracht voor ieder lid is: HOUD DE NAAM VLUG & VAARDIG HOOG!

Het accent ligt op recreatie, al hopen wij natuurlijk wel, dat er gewonnen wordt en dat ons vlaggenschip senioren 1, zo hoog mogelijk speelt.”

Sportpark Ookmeer

Wij zijn blij met onze accommodatie op sportpark Ookmeer, al baart het ons ook wel zorgen. Het clubhuis stamt uit de jaren 60 en vraagt dus het nodige onderhoud. Gelukkig hebben wij enkele jaren geleden de puien van de kantine kunnen vernieuwen en nu zijn wij bezig de raampjes van de kleedkamers onder handen te nemen. Ook de verwarming en de heet watervoorziening vragen de nodige aandacht.

Vrijwilligers

“Zeer belangrijk voor onze vereniging zijn de vrijwilligers. Behalve de verplichte hoofdtrainer zijn alle medewerkers vrijwilligers. Wij stellen het dan ook zeer op prijs als ouders van jeugdleden en seniorenleden een bijdrage aan het reilen en zeilen van de vereniging leveren.

Tot nu toe hebben wij het altijd gered met onze vrijwilligers, zij zijn de kurk waarop de vereniging drijft. De situatie is wel eens penibel geweest, maar altijd weer staan er ‘nieuwe’ mensen op, die de kar trekken en in beweging houden.”

Bekende voetballers

“In de loop der jaren hebben wij diverse hoogtepunten gekend. Zo hebben wij enkele spelers gehad, die het tot het betaald voetbal gebracht hebben. In een grijs verleden Jan Schreuder, wat later Guido Pen, Dries Boussatta en Bryan Roy.”

Onvergetelijke hoogtepunten

“De viering van ons 25-jarig bestaan in Marcanti was ook een hoogtepunt. Onvergetelijk was de promotie naar de 2e klasse ten koste van Ajax zaterdag; de wedstrijd werd gespeeld in het oude Ajax-stadion en gewonnen met 2-0. Een paar keer hebben wij aan de poort van de 1e klasse gerammeld, toen de hoogste klasse in het zaterdagvoetbal.

Verder is het jaarlijkse clubtoernooi op Hemelvaartsdag, aanvankelijk Hoge Hoedtoernooi, inmiddels het Sixentoernooi, een echt V&V-familiefeest.”

Sportpark Ookmeer

“Er zijn enkele clubs op sportpark Ookmeer, die bij ons zijn ingedeeld: ZSGO/WMS, DEVO’’58 en OSC.”

Weinig Corona-improvisaties

“Wij hebben gehandeld naar bevind van zaken, waar niet gespeeld werd/wordt valt er weinig te improviseren.”

Boegbeeld van V&V

“Het boegbeeld van onze club is zonder enige twijfel onze hoofdtrainer. Hij heeft vanaf zijn 6e jaar bij ons gevoetbald en is nu voor het 12e jaar onze hoofdtrainer. Daarnaast is hij ook onze ‘grootste’ vrijwilliger, altijd bezig met zijn V&V. Hij heeft zich sterk gemaakt voor onze jeugd en gaat dat ook weer doen als wij opnieuw jeugd mogen verwelkomen.

Verder organiseert hij dartavonden, pokeravonden en een voetbalquiz. Wij zijn vast nog wel iets vergeten, want wie V&V zegt, zegt EDWIN VAN DER RAAD, een man van goud!”

“De opdracht voor ieder lid is: HOUD DE NAAM VLUG & VAARDIG HOOG!”
Darttoernooi in de kantine. Foto via Vlug & Vaardig

Slotwoorden

“V&V is op weg naar het 100-jarig bestaan in 2032. Wij doen er alles aan om dat te halen”, laat voorzitter Foeke Westerveld ten slotte namens Vlug & Vaardig weten.

Lees ook: Het verhaal achter het Friendship Sports Centre