Chaos bij Johan Cruijff Arena door haperende Ajax-app: ‘Die schijtapp werkt nog steeds niet”
Foto: Rob van Vliet

Is de officiële Ajax-app wél klaar voor Ajax tegen PSV? Dat is de grote vraag na het oefenduel van Ajax tegen Leeds woensdagavond in de Johan Cruijff ArenA. Supporters die een ticket hadden aangeschaft moesten deze oorspronkelijk via de officiële Ajax-app laten scannen, om het stadion in te mogen.

Een vermeende storing zorgde er echter voor dat de fans hun officiële toegangskaart niet konden downloaden, waardoor ze in eerste instantie het stadion niet konden betreden. “De technische storing in de Ajax App voor iOS is verholpen. Probeer eerst opnieuw de app te openen en in te loggen voordat je de rij naar het stadion betreedt”, twitterde Ajax Fancare in eerste instantie, vlak voor de wedstrijd. Gevolg was dat er vooral bij de stadionkassa enorme rijen ontstonden.

“Bij Noord C mocht iedereen zelfs naar binnen na het laten zien van de QR code. Daar hoefde je zelfs geen entreebewijs meer te laten zien. Er stond een rij tot aan het jazz hotel”, aldus een Ajax-fan.

Negatieve reacties

De eerste tweet ontving online een groot aantal reacties, waaruit bleek dat de problemen nog niet waren verholpen. Zo twittert een fan: “Die schijtapp werkt nog steeds niet”. Andere supporters waaronder het officiële account van de F-side laten onder het bericht weten dat het nog steeds niet is opgelost. “Er is een fout opgetreden bij het ophalen/verwerken van de wedstrijd/ticket informatie. Probeer het later opnieuw”, is te lezen bij een begeleidend screenshot.

Nadat bleek dat de problemen aanhielden werd er door Ajax Fancare opnieuw getweet. “Belangrijk info voor Ajax-Leeds, binnen nu en 10 minuten versturen we een e-ticket per e-mail naar de oorspronkelijke koper. Uiterlijk over 30 minuten in je in- of spambox. Betreed hiermee het stadion, de tijdslots zijn opgeheven. De mail is verstuurd naar de oorspronkelijk eigenaar. Controleer goed de ongewenste mail of spambox”, aldus Ajax Fancare.

Hard werken bij de stadionkassa

Ondanks alle commotie zijn er niet alleen negatieve reacties. “Ook DANK aan de redders achter de 3 loketten bij de stadionkassa! Wat hebben zij onder giga hoge druk snel moeten werken om een paar duizend fans alsnog naar de wedstrijd te kunnen laten kijken. Velen in de rij verlangden terug naar dit echte kaartje”, waarbij een afbeelding van een uitgeprint kaartje te zien is. De medewerkers aan de stadionkassa zorgden er met hard werken voor dat de fans alsnog naar de wedstrijd konden met een uitgeprint toegangsbewijs.

Ajax – PSV

Duidelijk is dat er nog een hoop werk aan de winkel is om alles in goede banen te leiden. Zaterdagavond staat de eerstvolgende wedstrijd alweer op het programma. Ajax ontvangt dan thuis PSV voor de wedstrijd om de Johan Cruijff schaal. PSV mag in de wedstrijd tegen Ajax voor de Johan Cruijff Schaal 1600 supporters meenemen naar de Arena. Het uitvak voor de Eindhovenaren is tot aan de nok toe uitverkocht. Alle beschikbare kaarten voor Ajax-supporters zijn eveneens verkocht. Het is voor het eerst in anderhalf jaar dat er weer uitsupporters welkom zijn bij een voetbalwedstrijd. De wedstrijd begint zaterdag om 20:00 uur.

De Ajax-app

De officiële Ajax-app is er overigens niet alleen om toegang tot de wedstrijden te krijgen. Je bent volgens de makers altijd op de hoogte van de laatste verrichtingen van Ajax 1 en alle andere zaken binnen de club.

Je kan elke dag de nieuwste video’s over de trainingen en wedstrijden bekijken. Je wordt tijdens de wedstrijd ‘realtime’ op de hoogte gehouden van de tussenstand en hoogtepunten uit de wedstrijd.

Daarnaast kunnen supporters iedere thuiswedstrijd op hun ‘King of the Match’ stemmen. Via de app kan je luisteren naar Ajax Radio op wedstrijddagen. Je krijgt ‘realtime’ statistieken te zien, wedstrijdverslagen en interviews met spelers. Ook is er de mogelijkheid om live uitzendingen van persconferenties en jeugdwedstrijden te volgen.

Maximaal aantal bezoekers

Ajax liet vandaag doorschemeren dat het maandag te horen heeft gekregen dat er tot 1 september 2/3 van het maximaal aantal bezoekers aanwezig mag zijn. Dit geldt voor alle bvo’s. De Amsterdamse club schrijft op haar website teleurgesteld te zijn over die beslissing. Ze hadden echter wel rekening gehouden met een dergelijk scenario. Ajax krijgt tot 1 september NEC en Vitesse op visite in de Johan Cruijff ArenA.

De club uit Amsterdam past hier het beleid op aan. Vaste seizoen- en jaarkaarthouders krijgen voorrang en er zal geen losse verkoop plaatsvinden.

Gerelateerd Ajax artikel -> Ramon Ensing over bewogen Berghuis-transfer: “Als je in de buurtsuper werkt en Appie Heijn belt of je vestigingsmanager wilt worden, dan doe je het toch ook?!”

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam