Amsterdam '78: “Tafeltennis spektakel in onze accommodatie aan de Baarsjesweg”
Spelers van Amsterdam '78 in actie.

VTA Sports is altijd op zoek naar mooie verhalen over sportclubs in Amsterdam. In dat kader stelde Rik Verkaik een aantal vragen aan Gijs Velema, de voorzitter van tafeltennisvereniging Amsterdam ’78.

Hoe gaat het met de nieuwe accommodatie?

“Precies wat wij ervan hadden verwacht. Super-speelomstandigheden voor zowel wedstrijdspelers als mensen die af en toe een balletje willen slaan. In beide categorieën mochten we een flink aantal nieuwe leden noteren. Dan zie je toch dat mensen zo’n nieuwe accommodatie op waarde schatten.

Gedurende de noodgedwongen sluiting hebben we het op sommige punten nog kunnen verfraaien en momenteel zijn we bezig om het nog verder te verduurzamen door middel van zonnepanelen op het dak. We zijn er nog steeds erg blij mee en trots op.”

Grote speelruimte bij Amsterdam ’78.

Hebben de teams de afgelopen tijd goed gepresteerd?

“Toen door Corona de competitie plots werd stilgelegd, stonden onze meeste teams er goed voor. Iedereen hoopte dan ook op een spoedig vervolg waarbij het uitspelen van de competitie het streven was. Echter bleek dit niet haalbaar en ging er voor het daaropvolgende competitieseizoen ook een streep door de planning.

Vanaf volgende maand hopen we weer met ruim 10 teams de competitie te starten, waarbij zowel ons eerste jeugdteam als ons eerste seniorenteam uitkomt op Landelijk niveau. Tafeltennis spektakel dus op de zaterdag in onze accommodatie aan de Baarsjesweg!”

Heeft de Coronacrisis veel invloed (gehad) op de vereniging?

“Jazeker, corona heeft wel een beetje roet in het eten gegooid. We waren nog geen twee maanden open en toen moesten we alweer dicht. Later in 2020 konden we wel weer open, maar moest de bar dicht blijven en hadden we te maken met de andere maatregelen. Dat scheelde ons toch een hoop inkomsten. En vervolgens moesten we in december opnieuw sluiten voor bijna een half jaar. Dat hakt er natuurlijk wel in, zowel financieel als wat de betreft de band tussen leden onderling. Maar gelukkig zijn we inmiddels weer vol in bedrijf.”

Je kunt bij Amsterdam ’78 eveneens een vergaderruimte inclusief tafeltennistafel huren.

Hoe gaat het op dit moment bij de tafeltennissport in Amsterdam?

“Sommige verenigingen hebben wat leden verloren tijdens de coronaperiode en veel clubs hebben moeite om financieel het hoofd boven water te houden. Dat is een beetje in tegenspraak met de manier waarop tafeltennis in de belangstelling staat. Bij bedrijven, in hotels, en ook in sommige cafés staan tafeltennistafels die altijd bezet zijn. En kijk ook maar hoe vaak er getafeltennist wordt in commercials. Heb je die met Usain Bolt al gezien? We zeggen het wel vaker: tafeltennis is misschien wel de meest universele sport die er is. Iedereen kan het, iedereen vindt het leuk en je hebt er ook niet meer voor nodig dan een fatsoenlijk batje, waardoor het erg laagdrempelig is. Een goede tafel met netje en een fijne plek om te spelen is natuurlijk ook essentieel, en dat kan bij Amsterdam ’78 bijvoorbeeld!”

Zijn er nog Nederlandse tafeltennissers actief op de Olympische spelen? Hoe doen zij het?

“Onze hoop in bange dagen is Britt Eerland. Zij werd in 2010 Europees kampioen bij de jeugd en is inmiddels 28ste van de wereld. Helaas viel het doek voor haar in de achtste finales. Dit was jammer want de ronde ervoor was ze door het oog van de naald gekropen.

De sport wordt van oudsher gedomineerd door Aziaten en dat zal niet snel veranderen. Maar zoals Eerland al aangaf in haar interview bij de NOS (link), over drie jaar in Parijs gaat ze die Aziaten verslaan.”

Hoe kijkt Amsterdam ’78 naar de komende jaren?

“Heel positief. We zitten aan Baarsjesweg op een prima plek in Amsterdam, vlakbij het OV en uitvalswegen. We krijgen continu vragen over lidmaatschap en het huren van een tafel, dus dat zegt wel iets. En nu de economie weer aantrekt en Corona zich toch echt naar de uitgang beweegt, willen we ook kijken of we bedrijven kunnen interesseren voor een tafeltennisuitje of teambuilding. Op die manier kunnen we mensen een leuke middag/avond bezorgen en ook nog interesseren voor onze sport”, laat voorzitter Gijs Velema ten slotte weten namens tafeltennisvereniging Amsterdam ’78.

We schreven al eerder een artikel over deze tafeltennisvereniging! Je kunt dit artikel hier teruglezen.

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam