Voorzitter US: ‘Wij zijn de gezelligste handbalvereniging van Amsterdam’
US Handbal!

Voorzitter US: ‘Wij zijn de gezelligste handbalvereniging van Amsterdam’

“US Handbal is één van de grootste seniorenverenigingen van handballend Nederland. Onze vereniging telt rond de 150 leden. Naast studenten bestaat onze club uit expats en afgestudeerden. We zijn internationaal georiënteerd, waardoor de club versterkt wordt met handbalervaring uit het buitenland. En niet te vergeten zijn we de gezelligste handbalvereniging van Amsterdam ”, aldus de trotse US Handbal voorzitter Jimmy Dücker over ‘zijn’ Amsterdamse club US Handbal. Vrije Tijd Amsterdam schrijft een reeks verhalen over sportclubs in Amsterdam en omstreken en vandaag is het tijd om de Universitaire Sportvereniging Handbal te belichten.

Bij US, dat haar thuiswedstrijden speelt in de Amstelcampushal en sportcentrum de Pijp, gaat het momenteel sportief voor de wind. Het eerste herenteam is nu trotse koploper in de tweede divisie, en onze dames dingen mee in de top van de hoofdklasse op de tweede plek. “Ons herenteam speelde vorig seizoen zelfs voor het eerst in de eerste divisie. We hebben het goed gedaan, helaas met een zéér klein verschil zijn we weer gedegradeerd naar de tweede divisie. Het is zelfs zo, als we in 7 wedstrijden 10 doelpunten meer hadden gemaakt, dan hadden we 10 punten meer in het klassement gehad en waren we ver uit de gevarenzone gebleven”, aldus de praeses van de groen zwarte handbalclub die qua ligging ontzettend dicht – zij het niet het dichts – bij de echte Amsterdamse stadskern ligt.

Voorzitter US: ‘Wij zijn de gezelligste handbalvereniging van Amsterdam’
Dames 1 van US Handbal na een gewonnen wedstrijd.

Zoals bij vele clubs in Amsterdam wordt er achter de schermen door vrijwilligers keihard gewerkt zodat de club op een volwaardige manier gerund kan worden. Zo gebeurt dit ook bij US handbal. “Wij hebben zeer veel vrijwilligers en commissies die uitstekend functioneren. Zo hebben we actieve sponsor-, studenten-, activiteiten- en technische commissies. Zij verzorgen op hun beurt dat de club zowel functioneert als gezellig is. Ook zeker zonder alle trainers & coaches zouden wij niet kunnen bestaan.”

Voorzitter US: ‘Wij zijn de gezelligste handbalvereniging van Amsterdam’
Heren 1 US Handbal.

Naast de vrijwilligers kan een club niet overleven zonder genoeg financiële middelen. Hiervoor heeft de handbalclub niet een, maar tweemaal een ludieke actie gehouden. “Vorig jaar, toen het eerste herenteam promoveerde naar de 1e divisie, moesten we creatief zijn in het binnenhalen van geld. Toen zijn de mannen van het herenteam uit de kleren gegaan om een naaktkalender in Amsterdam uit te geven, waarmee de kosten voor 1e divisie dik mee gedekt werden. Toen werd er gegrapt dat er een dameskalender het jaar erop moest komen. Nu waren er genoeg meiden die het initiatief hebben genomen en de daad bij het woord hebben gevoegd. Wederom is het een fantastische kalender die via onze website besteld kan worden. Geweldig als Amsterdammers deze bestellen want we kunnen het geld dit jaar ontzettend goed gebruiken.”

In 2019 bestaat US handbal 55 jaar en gaat zij een lustrumjaar tegemoet. “Hiervoor hebben we een lustrumcommissie opgezet. Deze is al fanatiek aan de voorbereidingen begonnen, en met de dameskalender, welke ook een lustrumtintje heeft, kunnen we er echt een topjaar van maken!”

Naast dat het een Lustrumjaar wordt voor US, staat er toevallig ook een groot toernooi op het programma. “Dit jaar wordt het Groot Nederlands Studenten Kampioenschap (GNSK) in Amsterdam gehouden. Een sportevenement voor studenten waarbij meerdere sporten beoefend worden. Hierbij zijn wij verantwoordelijk gesteld voor het handbaltoernooi door Studenten Sport Amsterdam (SSA), het overkoepelend studentensportorgaan. Hier hebben we ook een commissie voor opgesteld, want als bestuur hebben we momenteel onze handen al vol.”

Tot slot laat studentvoorzitter Jimmy weten: “Op dit moment zijn we bezig een professionaliseringsstap te zetten. Want wanneer je zoveel commissies hebt, in hogere competities gaat spelen en je één van de grootste verenigingen van handballend Nederland bent, is het van belang te investeren in de vrijwilligers en structurering binnen de vereniging. Dat is onze volgende stap, maar dat mag de pret zeker niet drukken. We doen het allemaal met een warm hart voor onze club en met het lustrumjaar in het vooruitzicht, kijken we uit naar de rest van het seizoen.”

Door: Rik Verkaik

Voorzitter US: ‘Wij zijn de gezelligste handbalvereniging van Amsterdam’

vtasport.nl

PS Lees ook ons blog over sportclubs in Amsterdam