Voorbeschouwing: Nederlands Kampioenschap kanosprint
Nederlands Kampioenschap kanosprint.

Op 31 augustus en 1 september 2019 vindt in Amsterdam het Nederlands Kampioenschap kanosprint plaats. Vrije Tijd Amsterdam blikte alvast vooruit, en stelde een aantal vragen aan Sandy Dekker, één van de drijvende krachten achter het Nederlands Kampioenschap kanosprint.

Door wie wordt het Nederlands Kampioenschap kanosprint georganiseerd?

“Het NK Kanosprint wordt georganiseerd door de Commissie NK Kanosprint als onderdeel onder de Stichting Kanoactiviteiten. Deze Stichting heeft meerdere organisaties van verschillende NK’s voor de kanosport onder zich.

De commissie NK Kanosprint bestaat uit 3 vrijwilligers, die samen met enkele onmisbare vrijwilligers, het evenement organiseren. In het wedstrijdweekend zelf zijn er in totaal circa 40 vrijwilligers actief om er een succes van te maken.”

Wat is jouw rol precies bij het Nederlands Kampioenschap kanosprint?

“Mijn rol is secretaris van de commissie en één van de organisatoren van het NK. Samen met enkele andere enthousiaste mensen die verantwoordelijk zijn voor specifieke onderdelen (techniek, tijdwaarneming, vrijwilligers) proberen we er opnieuw een succes van te maken.

Niemand kan een dergelijk evenement alleen organiseren dus is de samenwerking van groot belang. Mijn verantwoordelijkheid ligt met name op het vlak van de grote lijnen bewaken en ervoor zorgen dat inschrijvingen en programma tijdig gereed zijn en iedereen weet wat er gedaan moet worden.”

Kun je inhoudelijk iets meer vertellen over de inhoud van het Nederlands Kampioenschap kanosprint?

“Ieder jaar organiseren we op de Bosbaan het NK kanosprint. Een Olympische discipline waarbij men op vlak water zo snel mogelijk een wedstrijd tegen 8 anderen moet varen over afstanden van 200, 500 en 1000 meter.

Bij kanovaren vaart men, in tegenstelling tot roeien, met het gezicht naar voren. De wedstrijden worden gevaren in eenpersoons (k1), twee persoons (K2) en vier persoons (K4) kano’s.

Het NK is voor iedereen toegankelijk die is aangesloten bij het Watersportverbond. Door de diversiteit in deelnemers en het respect die een ieder voor een ander heeft is het een gemoedelijke sport. Echter wordt er door de Nederlandse topvaarders net als bij WK’s en EK’s enorm voor gestreden.

Om een beeld te geven van de trainingsarbeid die een Nederlandse kano topper moet verrichten: gemiddeld traint men zo’n 15-20 uur per week. Regelmatig op de Bosbaan, maar ook bij de eigen verenigingen.

De sport is toegankelijk voor de jeugd en hoeft zeker niet direct een competitief karakter te hebben. Ook ‘gewoon’ kanovaren kan bij de verschillende verenigingen.”

Kan iedereen die het leuk vindt het Nederlands Kampioenschap kanosprint bezoeken?

“Iedereen kan het evenement bezoeken, en de toegang is gratis. Langs de Bosbaan kan overal gekeken en aangemoedigd worden. Daarnaast wordt er door een van de verenigingen gezorgd dat zowel sporters als toeschouwers de mogelijkheid hebben wat te eten en te drinken.

Al met al zeker de moeite waard om deze, voor sommigen redelijk onbekende topsport, te komen bekijken. Natuurlijk zijn we afhankelijk van het weer, maar zoals wel eens gezegd wordt; slecht weer bestaat niet, slecht gekleed zijn wel.”

Kun je een aantal favorieten opnoemen?

“De favorieten bij de heren zijn Bram Brandjes (nu deelnemer aan het WK in Szeged) en William Bos. Dit wel afhankelijk van de verschillende afstanden aangezien de verschillende sporters de focus hebben op de sprint (200m) of de langere afstanden (1000m).

Bij de dames senioren zijn het Jitta van der Laan, Ruth Vorsselman en Selma Konijn. Daarnaast zijn er nog genoeg kanshebbers.”

Waarom vindt het Nederlands Kampioenschap op de Bosbaan plaats?

“Het NK moet gevaren worden op een eerlijke baan. Aangezien de Bosbaan officieel water is waarbij ook de diepte van de banen gelijk is, is daar sprake van. Verder moet een NK op een representatieve plaats gevaren worden. En waar anders dan de Bosbaan.

De mogelijkheid om op deze goede baan (weliswaar wat last van waterplanten dit jaar) te kunnen varen en tevens te kunnen blijven slapen ivm een programma van 2 dagen, maakt het een uitstekende locatie.”

Lees ook: Leuke dingen doen in Amsterdam

Hoe gaat het eigenlijk met de kanosport in het algemeen?

“De kanosport is een kleine sport ondanks dat het Olympisch is. Onder begeleiding van de bondscoach Nicole Bulk loopt er een focusplan waarin de Nederlandse selectie periodiek samen traint waarbij het doel is om samen met sponsoren de Olympische spelen in 2020-2024 wederom te voorzien van een Nederlandse bezetting. Een hele klus maar niet onmogelijk.

Net als vele sporten is het verloop best aanwezig. Het aanbod aan sporten is groot echter kan Kano zich onderscheiden doordat er vele vormen zijn en het ook recreatief gedaan kan worden.

Op de vele kanoverenigingen in Nederland kan men diverse vormen van kanovaren uitproberen.”

Dit weekend werd de Open Water Zwemklassieker afgelast. Dit i.v.m. de aanwezigheid van de poepbacterie e.coli. Kan het zo zijn dat de het Nederlands Kampioenschap kanosprint hierdoor ook gevaar loopt?

“De kans dat het kano evenement wordt afgelast is klein. Dat is afhankelijk van de wind maar normaliter zijn er weinig kanovaarders die omgaan tijdens de wedstrijden. De stabiliteit hebben zij verkregen door de trainingen in de, voor niet-kanovaarders zeer wankele wedstrijdboten.

Mocht er tijdens een wedstrijd een kanovaarder omgaan, dan worden zij er snel door onze reddingsploeg van vrijwilligers uitgehaald. Dit is wezenlijk anders dan het zwemmen.”

Zijn er in Nederland veel talentvolle kanosprinters?

“Dit kan ik direct bevestigen. Er wordt keihard getraind en er zijn veel talenten. De vraag is altijd of de talenten voldoende begeleiding kunnen krijgen om hun talenten om te zetten in resultaten. Door de vele trainingsuren en de kennis dat het lastig wordt om er geld mee te verdienen kan ook niet alles ervoor gelaten worden en gaat studie of werk voor.

Echter zien wij de talenten van nu ook al keuzes maken voor studies in en rond Amsterdam om op deze wijze voldoende te kunnen trainen.

Daarnaast zien we bij de jonge jeugd nieuwe talenten opkomen die, met juiste begeleiding, mogelijkheden hebben in het internationale circuit.

In het verleden heeft Nederland met kanovaarders kunnen schitteren op de Olympische spelen, dus waarom nu niet”, laat Sandy Dekker ten slotte nog weten.

Interview door:

Rik Verkaik

VTA sport

vrijetijdamsterdam.nl

Lezerstip: Mooi bezoek aan voetbalfan Luco in Emma Kinderziekenhuis