VRIJWILLIGER VAN DE MAAND: ROB VAN VLIET (WERK BIJ AJAX)

Sinds deze maand zijn we bij VTA gestart met een nieuwe rubriek: de VRIJWILLIGER VAN DE MAAND.

In de eerste editie verkozen we Rob van Vliet. Rob is 51 jaar, werkt al 28 jaar als fulltime medewerker bij een autobedrijf in Amsterdam Zuidoost en woont samen met zijn Saskia.

Als je daarnaast nog een enorme berg vrijwilligerswerk doet voor de Ajax Amateurs en Ajax in het algemeen, dat vonden wij bij VTA een wel heel bijzonder verhaal.

Wij gaven Rob hiervoor de verdiende titel VRIJWILLIGER VAN DE MAAND, én vonden het tijd om Rob een aantal vragen te stellen, op zoek naar de drijfveer en het verhaal achter deze vrijwilliger. Veel leesplezier toegewenst!

Wat vindt Saskia er eigenlijk van?

“Saskia heeft inmiddels ook een seizoenkaart en is zelfs een keer mee geweest met een Europese uitwedstrijd!”

Vanaf welk jaar ga je naar Ajax c.q. heb je een seizoenkaart?

“Ik heb inmiddels 25 jaar een seizoenkaart.”

Tijdens een gemiddeld seizoen Ajax. Hoeveel wedstrijden bezoek je? Thuis, uit, beker, vriendschappelijk, Europees.

“Vroeger ging ik naar zo een beetje alle wedstrijden, maar nu beperk ik mij tot de thuiswedstrijden in de competitie of beker en een paar uitwedstrijden in Nederland en Europa.”

Wat is je leukste thuiswedstrijd ooit?

“Dat was de wedstrijd tegen FC Twente toen wij de 3e ster pakten, dat was namelijk op mijn verjaardag en derhalve het mooiste cadeau wat ik me ooit kon wensen. Denk niet dat ik de mensen nog moet uitleggen hoe de sfeer in het stadion toen was.”

Wat is je leukste uitwedstrijd in Nederland?

“Elke keer als we in de Kuip wonnen, was altijd prachtig!”

Wat is je leukste Europese uitwedstrijd?

“In 1995 was ik in het stadion in Wenen toen we de Champions League wonnen: onvergetelijk!”

Voor welke website(s) m.b.t. Ajax 1 doe je werkzaamheden? En wat doe je precies?

“Ik verleen medewerking aan Ajax.nl door elftalfoto’s te leveren en deze staan ook in het blad van de vereniging van Ajax.”

Wat doe je allemaal precies voor de Ajax Amateurs en hoeveel jaar doe je dit al?

“Ik maak met enkele andere redactieleden de verslagen en het nieuws op de website, daarnaast verzorg ik de foto’s van Ajax Zaterdag 1 en 2. De site is zo’n 15 jaar geleden begonnen als website van Zaterdag 2.”

Hoeveel tijd ben je hier per week ongeveer mee bezig?

“Erg veel, niet alleen met fotograferen maar ook met het uitzoeken van de vele duizenden foto’s.”

Doe je dit helemaal vrijwillig?

“In principe wel omdat Ajax mij niet betaald hiervoor, wel krijg ik wat geld als ik een foto verkoop aan een club, krant of ouders van een speler. De camera’s en lenzen die ik gebruik zal ik daar echter nooit van kunnen bekostigen.”

Welke wedstrijden zie je ook daadwerkelijk bij de Ajax Amateurs? Ga je bijvoorbeeld ook mee met uitwedstrijden?

“Ik ga naar alle wedstrijden van Ajax Zaterdag 1 en 2, zowel uit als thuis. Alleen zie ik af en toe van een wedstrijd maar een helft als de afstand te groot is om beide te volgen.”

Spelen ze mooi voetbal die spelers van Ajax Amateurs 1, 2 en 3?

“Het zijn amateurs dus niet altijd is het voetbal even goed, je ziet echter wel veel meer plezier bij de amateurs dan bij de profs. Daarnaast weten de spelers wie ik ben en vinden ze het leuk dat ik de wedstrijdfoto’s maak.”

Wie vind jij de beste speler van de zaterdag 1?

“Op dit moment is spits Kenneth Misa Danso in vorm.”

Wie vind jij de beste speler van de zaterdag 2?

“Moeilijk om te zeggen omdat ze pas een competitiewedstrijd hebben gespeeld en er erg veel nieuwe jongens zijn.”

Wie vind jij de beste speler van de zaterdag 3?

“Daar zie ik erg weinig wedstrijden van dus kan er niet over oordelen.”

Hoe kan het toch dat het altijd rommelt bij Ajax? En dat er altijd een machtsstrijd is? Ik denk zelf weleens dat die mensen teveel in eigen belang denken in plaats van in club belang. Hoe kijk jij daar tegenaan?

“Ik denk dat je daar best gelijk in kunt hebben, het is echter lastig voor mij om daar een afgewogen oordeel over te vellen omdat ik net als jij, het van een afstand bekijk en niet bij vergaderingen etc. ben. Als je de berichten in de media mag geloven rommelt het ook nu weer in de top en dat is niet in het belang van Ajax. Dat moge duidelijk zijn en dat is balen.”

Vorig jaar stonden we in de Europa League finale. Een topprestatie als je het mij vraagt. En nu, op dit moment bakt Ajax er vrij weinig van. Hoe kan dit volgens jou?

“De prestatie van vorig seizoen was top, maar waarschijnlijk eenmalig omdat wij ook regelmatig door het oog van de naald zijn gekropen in bijvoorbeeld de uitwedstrijden bij Schalke en Lyon. Helaas zijn de bepalende spelers die afgelopen zomer zijn vertrokken nog niet adequaat vervangen en hebben we een trainer gekregen die nog weinig ervaring heeft op dit niveau.”

Wat vind je momenteel van de sfeer bij uitwedstrijden in Nederland?

“Is prima, veel beleving en steun voor het team. Over het algemeen gaan ook de wat fanatiekere supporters mee dus die geven altijd 100%.”

De totale supportersbeleving. Je gaat al heel wat jaartjes mee. Als je om je heen kijkt. Zie je verschil tussen de oudere generaties en de generaties van tegenwoordig? Zo ja, wat zijn die verschillen?

“Het is moeilijk te vergelijken want bijvoorbeeld de stadions zijn tegenwoordig veel moderner, vroeger had je vaak een hok als uitvak met veel tralies en prikkeldraad waar ze nu meer een ‘normaal’ tribunevak met plastic wanden zijn. Hierdoor is de beleving natuurlijk wel anders, maar het fanatisme van de fans is denk gelijkaardig. Nu zie je dankzij Vak 410 meer vlaggen en vaandels, vroeger had je soms een spandoekje aan het hek maar meer niet.”

Als je een Mister Ajax moet aanwijzen bij de supporters. Wie is dit dan volgens jou? En waarom is dit zo?

“Dat vind ik lastig. Vroeger had je namelijk types als Joark die iedereen kende en zich op een natuurlijke manier als ‘leider’ manifesteerde. Dit soort illustere figuren kom ik nu niet tegen.”

Als je een Mister Ajax moet aanwijzen bij de club Ajax wie is dit volgens jou en waarom is dit zo?

“Ben Kraanen, hij is volgens mij elke dag bij Ajax en regelt vooral op zaterdag van alles tot aan de scheidsrechters aan toe. Een echte Ajacied die echter bescheiden op de achtergrond blijft.”

Wat is je mooiste supportersmoment ooit? Het moet buiten een stadion zijn. Uiteraard graag met toelichting.

“Dat is denk ik toen ik werd gevraagd als lid van vereniging. Dat was voor mij volledig onverwacht omdat ik eigenlijk gevraagd was foto’s te maken van de elftalleider van Zaterdag 2 maar daarna opeens zelf in de spotlights stond.”

Wat is je meest beangstigende supportersmoment ooit. Wederom buiten het stadion. Uiteraard graag met toelichting.

“In 2004 speelde Ajax een oefenwedstrijd in en tegen Luton. Toen wij onder begeleiding van twee agenten terug liepen naar het treinstation kwamen onderweg ineens van allerlei kanten groepen Engelsen die minder vredelievende bedoelingen hadden. Wij hadden echter niet bepaald een groep die daar op voorbereid was, maar kozen toch maar voor de aanval om te profiteren van het verrassingseffect. Achteraf liep het met een sisser af omdat het respect in Engeland voor de politie toen zo groot was dat de twee agenten de beide kampen uit elkaar konden houden.”

Doe jij nog meer werkzaamheden m.b.t. Ajax die wij hierboven niet benoemd hebben en waar bestaat dit uit?

“Af en toe maak ik ook wel eens foto’s van evenementen zoals de boottocht van de Ajax vrouwen toen ze afgelopen seizoen de dubbel hadden gewonnen of ledenvergaderingen.”

Op vi.nl konden we lezen over de ambities van De Dijk. “ASV De Dijk wil de derby terugbrengen in de hoofdstad. ‘Bij Ajax is het net als bij Barcelona: op de tribune zitten mensen foto’s te maken van het stadion. Dat zijn geen Amsterdammers. Bovendien ligt De Arena gevoelsmatig ook niet echt in Amsterdam.” Wat vind je van deze uitspraken?

“Er zullen misschien wel vakken zijn waar ‘dagjesmensen’ zitten, maar op de F-side is daar met competitiewedstrijden natuurlijk geen sprake van. Ik voel mij hier dus niet over aangesproken en daarnaast: de voorzitter van De Dijk is volgens mij supporter van 010, dus die nemen we sowieso niet serieus ? “

Tot slot de vraag die ik het meest interessant vind. Ik heb er heel veel respect voor dat je zoveel doet voor Ajax. Wat is jouw drijfveer om zoveel te doen voor deze voetbalclub? Waar komt de liefde/de passie vandaan?

“Veel mensen denken dat Ajax een koude club is, maar dat geldt meer voor de BVO waar plat gezegd gewoon winst gemaakt moet worden en je als supporter niet meer bent dan een nummer op jouw seizoenkaart. Daarnaast heb je echter de vereniging waar ik waardering voel voor mijn werkzaamheden omdat ze dat ook laten blijken. Alle leden van de bestuursraad weten wie ik ben en wat ik doe. Dat geeft veel energie terug en maakt dat het leuk blijft!”

We bedanken Rob voor zijn medewerking aan dit interview en hopen dat Ajax en Rob nog lang plezier hebben van het vrijwilligerswerk van Rob.

Door: Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: Afscheid Davy Klaassen hoogtepunt tijdens blamage Ajax tegen Vitesse

Lees ook: verslag Utrecht tegen Ajax via whatsapp groep fanatieke Ajax fans