Ouderwetse ruime zege voor Ajax in de Kuip
Ajax blij na afloop winst in de Rotterdamse Kuip. Twitterfoto: Joël Veltman

Ouderwetse ruime zege voor Ajax in de Kuip

Feest in Amsterdam omdat Ajax weer eens flink heeft huis gehouden in Rotterdam. In de Kuip won de ploeg van trainer Marcel Keizer in een rommelige klassieker met 1-4.

Alle goals vielen na rust. In de 50e minuut opende Ajax-spits Klaas-Jan Huntelaar met een schot hoog in de touwen de score. Feyenoord had daarna de kans om gelijk te komen maar Jurgensen mistte uit een penalty die gestopt werd door Onana.

Feyenoord kwam toch op gelijkte hoogte door een doelpunt van Jens Toornstra. Nadat Huntelaar in de eerste helft al voor Ajax had gescoord maakte ook de andere Ajax-spits een doelpunt. Na een mooie steekbal van Ziyech en assist van Neres maakte Dolberg zijn eerste doelpunt van dit seizoen, 1-2.

De in de 85e minuut ingevallen Siem de Jong zorgde er met een doelpunt in de 88e minuut voor dat de eerste Feyenoord fans de Kuip verlieten. Bij de 1-4 van opnieuw Kasper Dolberg verlieten veel meer Rotterdamse fans teleurgesteld het stadion.

Trainer Marcel Keizer prees na afloop zijn spelers: “Het was een echte teamprestatie. Waar de goals worden gemaakt op enkele individuele kwaliteiten. Dit was belangrijk omdat je van heel ver komt. En omdat je nog ergens naar toe wilt”, aldus de Ajax-oefenmeester tegenover de camera van de NOS.

Ajax staat door de verdiende zege nu op de tweede plaats in de Eredivisie. De Amsterdammers spelen op woensdag 25 oktober 2017 in Volendam voor de beker tegen het Amsterdamse De Dijk.

Over Ajax

Over Ajax

De Amsterdamsche Football Club “Ajax”, kortweg AFC Ajax of gewoon Ajax, is een Nederlandse profvoetbalclub uit Amsterdam. De club is opgericht op 18 maart 1900 en is een van de drie traditionele topclubs in Nederland. Sinds de oprichting van de Eredivisie speelt Ajax onafgebroken in deze hoogste divisie. Ajax is 33 keer kampioen van Nederland geworden. Op de UEFA-ranglijst van de beste clubs in Europa staat AFC Ajax in het seizoen 2016/17 op 12 mei 2017 als beste Nederlandse club op de 26e plaats met 67.212 punten.[4] Het Duitse Kicker Sportmagazin noemde Ajax de op een na beste voetbalclub van de twintigste eeuw. Volgens de IFFHS is Ajax de op zes na succesvolste Europese club van de twintigste eeuw en werd het in 1992 door de IFFHS verkozen als Wereldclubteam van het Jaar. In 1995 werd Ajax door het Engelse voetbaltijdschrift World Soccer uitgeroepen tot Wereldteam van het Jaar. In 2000 eindigde Ajax tijdens de FIFA World gala-verkiezing, samen met het Braziliaanse Santos FC, op een gedeelde vijfde plaats van beste voetbalclubs van de twintigste eeuw. Daarnaast werd Ajax ook viermaal uitgeroepen tot Europees team van het Jaar in 1969, 1971, 1972, en 1973. Het is een van de zes Europese clubs die het recht heeft de zogenaamde Badge of Honour op de mouw te dragen door drie keer winst op rij van de Europacup I (1971, 1972 en 1973). Door drie keer winst op rij van de Europacup I is het om die reden tevens een van de vijf clubs die de originele beker mocht behouden.[5] De club heeft sinds 1998 een beursnotering, zie daarvoor het artikel over AFC Ajax NV. Sinds 1996 speelt de club haar thuiswedstrijden in de Amsterdam ArenA. Ajax slaagde er als een van de weinige Europese topclubs in om samen met Manchester United, Chelsea, Juventus en Bayern München, alle drie de UEFA-hoofdcompetities (Europacup I / UEFA Champions League, Europacup II, en UEFA Cup / UEFA Europa League) te winnen. Ook won Ajax als een van de weinige Europese clubs in 1972 de continentale treble (winst van het landskampioenschap, de nationale beker en de Europacup I). In datzelfde jaar werd overigens ook voor de eerste keer de Wereldbeker voor clubteams gewonnen. Het is hiermee, samen met Manchester United (1999) en FC Barcelona (2009, 2015), een van de drie clubs die de continentale treble en de Wereldbeker wist te winnen in het zelfde seizoen. Ajax staat tevens bekend als de club die de eerst georganiseerde UEFA Super Cup in 1972 won door het Schotse Glasgow Rangers te verslaan en won het als eerste club ooit de International Football Cup in 1962 door winst in de finale tegen Feijenoord (zoals Feyenoord destijds heette).
Vanaf het seizoen 2012/13 heeft Ajax ook een vrouwenelftal. Het team speelt in de Eredivisie Vrouwen.

In de beginjaren van Ajax had de club louter Engelse trainers aan het roer. Na de eerste trainer John Kirwan kwam in 1915 de legendarische Jack Reynolds. Onderbroken door een kortstondig verblijf van drie jaar bij de Amsterdamse rivaal Blauw-Wit, zou hij tot het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog aan het roer staan van alle elftallen van Ajax. Naar Jack Reynolds is later in Stadion De Meer een tribune vernoemd. Toen hij in juni 1940 door de Duitse bezetter werd geïnterneerd in een krijgsgevangenkamp in Silezië kwamen de eerste Nederlandse trainers aan het hoofd te staan.

Jan Distelbrink was de eerste Nederlander die het trainerschap overnam, hoewel dit slechts op interim basis was. De eerste echte Nederlandse trainers waren het duo Wim Volkers en Arie de Wit en daarna, voor een langere periode van drie jaar, Dolf van Kol. Na de oorlog keerde Jack Reynolds terug op de bank. Hij zou nog twee korte termijnen coach zijn, opgevolgd door andere Britten zoals Vic Buckingham. Het zou nog twintig jaar duren alvorens er weer een Nederlander aan het roer kwam te staan.

De illustere Rinus Michels was in januari 1965 na Dolf van Kol de eerste Nederlandse coach. Als midvoor had Rinus Michels al 264 wedstrijden in het eerste gespeeld. Na de succesvolle periode onder De Generaal, die in juli 1971 na 6 jaar en 6 maanden naar FC Barcelona vertrok, veranderde het trainersbeleid van Ajax. Het vizier verschoof van Engelse trainers naar oefenmeesters van Hollandse bodem. Slechts sporadisch is er daarna nog gebruikgemaakt van de diensten van een buitenlandse trainer (Ștefan Kovács, 1971-1972 en 1972-1973; Tomislav Ivić, 1976-1977 en 1977-1978; Kurt Linder, voornamelijk 1981-1982; Spitz Kohn 3× tussen half 1984 en half 1989; Morten Olsen). Na het vertrek van Michels in 1971 hebben er ongeveer twintig trainers aan het roer gestaan. Gemiddeld hebben ze het minder dan twee jaar uitgehouden.

Zes coaches hebben het langer dan twee jaar volgehouden: Louis van Gaal (5 jaar en 9 maanden), Ronald Koeman (3 jaar en 3 maanden), Frank de Boer (5 jaar en 5 maanden), Aad de Mos (2 jaar en 10 maanden), Johan Cruijff (2 jaar en 7 maanden) en Leo Beenhakker (2 jaar en 3 maanden). Marco van Basten was de 46e trainer in de clubgeschiedenis. Op 6 mei 2009 stapte Van Basten op. Na een 4-0 uitnederlaag tegen Sparta en het voor de tweede keer op rij missen van de voorronde van de Champions League, zag hij geen kans meer op verbetering en vroeg ontslag aan. Martin Jol tekende op dinsdag 26 mei 2009 een contract voor drie jaar en nam op maandag 6 december 2010 ontslag, omdat hij volgens zichzelf niet aan de verwachtingen kon voldoen. Met Jol vertrokken ook zijn assistenten Cock Jol en Michael Lindeman. Jols opvolger Frank de Boer tekende op 3 januari 2011 een in eerste instantie tot de zomer van 2014 lopend contract bij de hoofdstedelingen. Hij bleef uiteindelijk tot en met seizoen 2015/16.

vrijetijdamsterdam.nl

PS Neemt u ook eens een kijkje op onze pagina sport.