Ajax is Feyenoord de baas in klassieker
De f-side had een sfeeractie in petto. Foto: Rob van Vliet

Ajax is Feyenoord de baas in klassieker

Ajax is Feyenoord de baas gebleven in dé klassieker van Nederland. In het Johan Cruijff stadion versloeg de ploeg van trainer Erik ten Hag de Rotterdammers met 2-0. Voordat de wedstrijd begon wenste beide teams Willem van Hanegem sterkte met een speciaal gemaakt shirt. Van Hanegem strijdt tegen prostaatkanker. Nadat de F-side met een grote sfeeractie de wedstrijd had ingeluid begonnen Ajax en Feyenoord aan de titanenstrijd.

YouTube credits: Jelle van Schaick

De eerste mogelijkheid in de wedstrijd der rivalen was voor Klaas-Jan Huntelaar. Een fraaie voorzet van Ziyech bereikte het hoofd van de spits, maar zijn kopbal bracht Jones niet in verlegenheid. Even daarna schoot de Ajax-aanvaller net naast op een voorzet van Nicolas Tagliafico.

Onana bewees weer eens zijn waarde met een fenomenale redding

De grootste kans van de eerste helft kwam tegen de verhouding op naam van de club uit Rotterdam-Zuid. Geheel vrijstaand leek Berghuis uit een voorzet van Jean-Paul Böetius de 0-1 te kunnen maken, maar een fenomenale redding van Ajax-goalie Onana voorkwam dat.

Net voor rust was Ajax nog dichtbij een treffer maar feyenoord-keeper Jones plukte een voorzet van Joël Veltman net uit het doel, waarna Kluivert in de rebound dacht te scoren. Van Beek haalde de bal echter van de lijn.

Zo eindigde de klassieker tussen ‘Amsterdam’ en ‘Rotterdam’ na een rommelige eerste speelhelft in een 0-0 gelijke stand. Arbiter Kuipers deelde in de eerste helft drie gele kaarten uit aan Feyenoord en één kaart aan Ajax zijde.

Ajax is Feyenoord de baas in klassieker
Na de eerste helft stond het nog 0-0. Foto: Rob van Vliet

Na rust was Van de Beek wel trefzeker. Na voorbereidend werk van de uitstekend debuterende Tagliafico passeerde hij Feyenoord-keeper Jones. Aanvalsleider Huntelaar bezorgde Ajax een paar minuten na de eerste goal een ruimere marge. De topspits kopte raak op een voorzet van Veltman. Het doelpunt betekende voor ‘The Hunter’ de tiende in een klassieker.

De Rotterdammers hadden hierna weinig in te brengen en tot overmaat van ramp moest de ploeg van trainer Gioavanni van Bronckhorst ook nog eens verder met tien man toen Jørgensen zijn tweede gele kaart kreeg toebedeeld en mocht gaan douchen.

Feyenoord kon niet beter en Ajax geloofde het wel. Zo eindigde de klassieker in een 2-0 overwinning voor Ajax.

Opstelling AJAX

Onana, Veltman, De Ligt, F. de Jong, Tagliafico (Wöber), Ziyech, Schöne, v.d. Beek (S. de Jong ’85), Neres, Huntelaar en Kluivert

Opstelling FEYENOORD

Jones, St. Juste, v. Beek, Tapia, Malacia (Haps ’84), El Ahmadi, Toornstra, Vilhena, Berghuis, Jørgensen, Boëtius (Basacikoglu ’73)

Door: Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl