‘Als mijn doelpunten bijdragen aan de overwinning zou dat mooi zijn’
Doelpuntenmachine Katja Snoeijs. Photocredits: (c) Photo-Prestige

‘Als mijn doelpunten bijdragen aan de overwinning zou dat mooi zijn’

Dit weekend staat de eerste echte topper van de Eredivisie op het programma. Op de Herdgang in Eindhoven ontvangt koploper PSV achtervolger Ajax, dat met drie punten achterstand van de Eindhovense ploeg op de ranglijst staat.

Voor VTA Sport reden te meer om vooruit te blikken op dit topduel met niemand minder dan de in Osdorp wonende Katja Snoeijs, oftewel de Eredivisie topscorer van de afgelopen twee seizoenen en sinds 2018/2019 de onbetwiste spits van het eerste team van PSV.

De momenteel in Brabant voetballende topschutter begon haar carrière bij Sporting Martinus in Amstelveen, en knokte zich via Fortuna Wormerveer, Telstar en vv Alkmaar naar het eerste damesteam van de Eindhovenaren waar ze nu hoge ogen mee wil gooien.

En dat ‘hoge ogen gooien’ gaat haar in de lichtstad tot dusverre prima af want na zeven speelronden is PSV de fiere koploper en dat is volgens de Amsterdamse aanvalsleider in Brabantse dienst de verdienste van het hele team. Katja Snoeijs: “De kracht van het huidige PSV ligt echt bij ons als team en niet bij een individu. We hebben net als Ajax veel kwaliteit rondlopen maar dat geeft uiteindelijk niet de doorslag. En ons uitgangspunt is aanvallend voetbal spelen, maar met deze ploeg kunnen we ook schakelen, bijvoorbeeld naar een ander systeem, als het even niet loopt of als we moeten anticiperen op het spel van de tegenstander.” “En, we denken dat we er klaar voor zijn, maar het is natuurlijk altijd afwachten. We zitten in ieder geval in een goede flow en we bereiden ons zo goed mogelijk voor. Wat we elke wedstrijd doen. Je weet het natuurlijk nooit. Het blijft wel Ajax, de regerend landskampioen met een hoop ervaring nationaal en internationaal gezien.”

Het is niet alleen een topduel qua stand op de ranglijst en historie van beide clubs, het is ook nog eens het affiche tussen beide topscorers Ellen Jansen en Katja Snoeijs. Althans, zo lijkt het voor de buitenwacht. Tot dusverre wisten beide speelsters negen keer te scoren.

“Het is voor mij geen onderlinge strijd met Ellen Jansen, nee zeker niet. De drie punten zijn belangrijker. Drie punten zouden fantastisch zijn. Als mijn doelpunten daar dan aan bijdragen, ja, dat zou natuurlijk extra mooi zijn.”

Dat de Amsterdamse doelpuntenmachine nu in PSV shirt loopt en tegen Ajax moet voetballen speelt vrijdagavond in de wedstrijd ook niet extra mee. “In mijn tijd was de rivaliteit tussen Ajax en PSV niet zo aanwezig. Dat was meer bij de wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord. Ajax en PSV is meer iets van de laatste jaren. Nee, het is vooral leuk om tegen Ajax te mogen voetballen”, aldus Katja Snoeijs enthousiast vooruit blikkend op de eerste kraker van de competitie.

Katja Snoeijs vervolgt: ”Ik voel me erg thuis bij PSV. Het sportieve vlak is uitdagend maar daarnaast is het een fijne en warme club om voor te voetballen. We trainen van maandag tot en met donderdag, vrijdag is er een wedstrijd en zaterdag volgt de hersteltraining. Maandag en woensdag trainen we zelfs twee keer op een dag, daar zit dan ook krachttraining bij.

Ondanks de vele en bijna dagelijkse inspanningen is het vrouwenvoetbal nog niet zo ver dat de speelsters, net als bij het mannen voetbal door het leven gaan als fulltime prof.

Snoeijs: “Nee, we zijn nog geen full time prof. Ik studeer naast het voetbal net als veel van mijn teamgenoten doen. Ik hoop wel dat we in Nederland die stap gaan maken op korte termijn. Het vrouwenvoetbal is razend populair namelijk. In Engeland hebben ze onlangs het goede voorbeeld gegeven. Daar wordt een contract geboden waar de speelsters mee rond kunnen komen zodat ze zich puur op de voetbalprestaties kunnen focussen. Hopelijk stevenen we in Nederland ook af op zo’n situatie.”

Door: Rik Verkaik

‘Als mijn doelpunten bijdragen aan de overwinning zou dat mooi zijn’

vtasport.nl

Gerelateerd artikel: Eindhoven kijkt uit naar kraker tussen vrouwen PSV en Ajax