TOB Tennis:
Foto via TOB Tennis.

VTA Sport is altijd en helemaal ten tijde van Corona op zoek naar leuke sportverhalen in Amsterdam. In dat kader stelden we een aantal vragen aan Cock Noordeloos van TOB Tennis.

Zou u allereerst TOB Tennis eens willen introduceren?

“TOB Tennis is een vereniging in Amsterdam Noord, gelegen in het sportpark Melkweg (gratis parkeren en maar 7 minuten vanaf de NDSM-werfpont), waar gezelligheid en sportiviteit hand in hand gaan. Een gezonde, gezellige vereniging met ruim 200 leden; (geen wachttijden). In het voorjaar is gestart met de bouw van een nieuw clubhuis dat per 29 augustus 2020 geopend is, dit in combinatie met het TOB-open tennistoernooi.”

Bij TOB Tennis is iedereen welkom, ongeacht tennisniveau en/of leeftijd. Er wordt fanatiek gespeeld, zowel intern als ook in de competitie, maar ook de gezelligheid staat hoog in het vaandel.

TOB Tennis beschikt over 3 smashcourt-buitenbanen en 2 hardcourt-indoorbanen, die allen verlicht kunnen worden. Deze banen bieden de mogelijkheid om het hele jaar door te kunnen tennissen. Hierdoor wordt de TOB Tennis-leden ook de mogelijkheid aangeboden om aan alle competities mee te kunnen doen (voorjaars-, najaars-, en wintercompetitie)

Naast de vele TOB Tennis-toernooien worden veel clubactiviteiten georganiseerd, zoals de clubkampioenschappen, instuifdagen of een mix-avond. Ook voor de jeugd zijn er diverse activiteiten, waaronder ook de clubkampioenschappen, de World Tour en het ouder-kindtoernooi.

Vanaf 25 mei 2013 is de tennisschool Jeroen Hoevenberg actief bij TOB Tennis om iedereen de beginselen of de finesses van het tennisspel aan te leren. Voor jeugdleden zijn de tennislessen (35 lessen per jaar!) inbegrepen in de contributie.”

Zijn jullie tevreden met de onlangs geopende kantine?

“Dit nieuwe clubhuis is van een heel ander kaliber dan onze oude kantine, groter, moderner en met meer faciliteiten. Hiermee zetten wij TOB Tennis extra op de kaart en kunnen wij ons etaleren als een professionele tennisvereniging.”

Foto’s via TOB

Heeft Corona veel impact op de vereniging?

“Corona heeft er budgettair flink op ingehakt bij TOB Tennis. Wij hadden in januari 2020 besloten om een nieuw clubhuis te bouwen. Dit was wel een aderlating voor ons eigen vermogen, maar wij konden de oude kantine niet meer aanpassen en/of herstellen.
Medio mei was de planning dat wij het nieuwe clubhuis zouden openen, maar vlak na ons besluit tot nieuwbouw van ons clubhuis openbaarde Corona zich in de wereld. Wij konden daarna maar met een kleine groep vrijwilligers de bouw voortzetten en i.p.v. mei 2020 is het nieuwe clubhuis geopend eind augustus 2020. In deze gehele periode is er geen omzet geweest vanuit het clubhuis en dat scheelde een groot bedrag aan inkomsten.”

Hoeveel leden heeft TOB Tennis?

“TOB Tennis heeft per 26 oktober 2020 – 215 leden.”

Hoe is de sfeer bij TOB Tennis?

“Erg gemoedelijk met een “ons kent ons” sfeer. Dat willen wij met dit nieuwe clubhuis voortzetten en dat altijd als kernpunt houden. Tennissen moet voornamelijk leuk zijn en ook de derde helft na het potje tennissen. Niettemin wordt er fanatiek gespeeld en zijn er veel competitieteams.”

Draait TOB op vrijwilligers?

“TOB Tennis draait volledig op vrijwilligers.”

Hoe gaat het in de diverse tenniscompetities? Presteren de teams goed?

“In het voorjaar, najaar en winter hebben wij tussen de 3 en 7 competitie teams en vaak wordt er om de top 3 gespeeld.”

Wat is het hoogtepunt in de geschiedenis van TOB?

“Hoogstwaarschijnlijk toch de bouw van ons nieuwe clubhuis, dat een professionelere uitstraling heeft en dat is hoognodig in de ‘concurrentiestrijd’ met andere tennisverenigingen in Amsterdam Noord.”

Is tennis populair in Amsterdam-Noord?

“Tennis is dermate populair in Amsterdam Noord, dat diverse verenigingen een wachtlijst hebben. Daar horen wij nog niet bij. Wij kunnen nog nieuwe leden plaatsen.”

Wie is het boegbeeld van TOB Tennis?

“Ome Nico Pronk; 94 jaar en hij speelt iedere week mee tijdens een instuifdag.”

Hoe kijkt de vereniging naar de toekomst?

“Kritisch en nieuwsgierig. Wij zijn vaak afhankelijk van besluiten die de gemeente neemt. Wij zijn een omni vereniging tezamen met TOB Voetbal en speelden in het verleden samen in één sportpark.

Door een besluit van de gemeente is voetbal op een andere plek in Amsterdam Noord gesitueerd en dat is ten koste gegaan van de samenwerking tussen alle sportverenigingen op het sportpark en ook zijn de omzetten in beide kantines vanaf dat moment verminderd.
Wel zien we met alle woningbouwplannen in Amsterdam Noord voldoende mogelijkheden om nieuwe leden te werven. Vanzelfsprekend gaan we er daarbij vanuit dat onze vereniging op het sportpark ‘De Melkweg’ gehandhaafd kan blijven in alle stedelijke ontwikkelingen.”

Heeft u nog iets toe te voegen?

“Wij zijn momenteel wel bezig om samen met de andere gebruikers en de gemeente ons sportpark een betere uitstraling te geven. Dit is hoognodig voor de toekomst”, laat Cock Noordeloos ten slotte namens TOB Tennis weten.

Interview door:

Rik Verkaik

VTA Sport

vrijetijdamsterdam.nl