Sebastiaan Bleekemolen
Sebastiaan Bleekemolen

Sebastiaan Bleekemolen: “Bleekemolens Race Planet is ontstaan in de jaren ’80 toen mijn vader, coureur Michael Bleekemolen, startte met het organiseren van Race Experiences op Circuit Zandvoort. Een en ander is ontstaan uit zijn race-activiteiten; sponsors wilden op een gegeven moment niet alleen meer in de pits kijken, maar ook een keer in een raceauto zitten en zelfs rijden. Dat is daarna allemaal een beetje uit de hand gelopen, op een goede manier”, vertelt Race Planet directeur en race coureur Sebastiaan Bleekemolen. VTA sport ging op zoek naar het verhaal achter het razend populaire Race Planet en stelde een aantal vragen aan ‘snelheidsduivel’ Sebastiaan Bleekemolen.

Ferrari’s, Lamborhini’s en Formule RP1’s

“Momenteel hebben wij op het circuit meer dan 150 auto’s staan waarmee wij Race Experiences organiseren. Iedereen, -dus niet meer enkel sponsors van het raceteam-, kan hier zelf het circuit op en ervaren hoe het is om te rijden in exclusieve sportwagens zoals Ferrari’s, Lamborghini’s en Formule RP1’s.

Begin jaren ’90 zijn hier de indoor kartbanen bij gekomen. Dit is waar de meeste mensen ons van zullen kennen. Onze kartbanen in Amsterdam en Delft trekken jaarlijks honderdduizenden mensen, van jong tot oud. Karten is al mogelijk vanaf 8 jaar.

Op beide locaties hebben wij ook bowlingbanen en in Amsterdam zelfs ook een lasergame arena en indoor speeltuin ‘Jimmy’s Speelparadijs’. Nieuw is hier ook onze indoor rollerskatebaan ‘Roller Planet’. Dat is echt te leuk! Voor een goede en onvergetelijke dag moet je dus bij ons zijn.”

Actie op de kartbaan.
Foto: Bleekemolens Race Planet

Hoe is de impact van de Coronacrisis op Race Planet?

“Groot, helaas zijn onze locaties in Amsterdam en Delft tijdelijk gesloten. Ook gaan de Race Experiences op Circuit Zandvoort voorlopig niet door. Heel ingrijpend dus allemaal. Het kabinet neemt terechte beslissingen, daar niet van, maar als ondernemer hoop je toch dat je zo snel mogelijk weer de deuren mag openen. Gelukkig hebben wij nu wat meer tijd voor onderhoud, dat is wat makkelijker zonder klanten over de vloer, dus alles ziet er inmiddels weer tiptop uit, dat dan weer wel.”

Een dag van Sebastiaan Bleekemolen

“Als je denkt dat ik niets te doen hebt, heb je het mis. Wij zijn zoals gezegd flink aan het klussen overal en collega’s van de diverse kantoren kunnen gelukkig allemaal thuis werken, dat hebben wij snel technisch mogelijk kunnen maken. Met een beetje kunst- en vliegwerk gaat dat gelukkig gewoon door.

Helaas hebben wij wel verschillende groepsboekingen moeten afbellen en moeten verschuiven naar andere data dit jaar, maar klanten zijn heel begripvol. De coronacrisis is voor iedereen vervelend maar iedereen zit in hetzelfde schuitje, dat maakt het op zich wel makkelijker.

Wat voor mij persoonlijk jammer is, is dat ook de diverse raceseizoenen overhoop zijn gehaald. Zo rijd ik dit jaar weer in de NASCAR Whelen Euro Series en ook in de Centraal Europese Renault Clio Cup. Tenminste… de seizoenen zijn door alle maatregelen nog niet eens begonnen. Dat is voor alle betrokkenen echt een bittere pil.

Wat je ook in onze tak van sport ziet is dat simulatoren het toch wel een klein beetje goed maken. Vanaf deze week doe ik mee aan de digitale versie van NASCAR, de E-Series. Weer compleet nieuw, dus best spannend. De coronacrisis is goed voor de ontwikkeling van de e-sports, maar het liefst stap ik toch echt in.”

Wat is het leukste dat jullie ooit bij Race Planet hebben meegemaakt?

“Tja, dat zijn zoveel dingen. Groot en klein. Van BN’ers tot het eerste van Ajax die over de vloer komen, tot een normaal gezin wat zich gewoon lekker vermaakt. Bij Race Planet, Jimmy’s Speelparadijs en Roller Planet moet je gewoon een goede tijd hebben. Als dat zo is, dan is dat het leukste wat er is.”

Race Planet als organisatie

“Wij hebben zowel fulltimers als parttimers in dienst die soms misschien maar een paar avonden in de week werken. Vooral op de kartbanen hebben wij bijvoorbeeld een flink aantal studenten lopen. Als je iedereen dus optelt gaat het snel. Op het circuit werken wij met een vaste kern en mensen die wij extra inhuren op dagen dat wij Race Experiences hebben. Ook dan gaat het dus snel. Met iedereen bij elkaar opgeteld, ga je al snel richting de 130 man.”

Wat is het sterkste punt van uw vader, Michael Bleekemolen?

“Hij is rusteloos, als hij een gat ziet duikt hij erin. Hij is een echte ondernemer en hoewel ik officieel al een aantal jaar het roer heb overgenomen van hem, kan hij het werken toch echt niet laten. Met de kartbanen heeft hij aangetoond echt een neusje voor iets nieuws te hebben, hij opende immers de eerste indoor kartbaan in Europa. Alle andere kartbanen zijn min of meer daarvan afgeleid.

Ook tijdens autoraces heeft hij deze trek. Hij rijdt al meer dan 50 jaar en is niet te stoppen. En hoewel hij niet meer de jongste is, komt hij verbazend goed mee. Zo lang dat zo blijft, zal hij blijven doorgaan denk ik.”

De kracht van Jeroen Bleekemolen

“Jeroen heeft zich ontwikkeld tot één van de beste en veelgevraagde lange afstandscoureurs ter wereld. Hij heeft bijna overal wel gereden en heeft zodoende veel baankennis. Geef hem een auto en hij is competitief, dat is echt bijzonder. Zijn aanpassingsvermogen is knap en daardoor heeft hij ook al zoveel grote races, waaronder Le Mans, op zijn naam staan.”

Ik zie dat er bij Race Planet verschillende activiteiten worden georganiseerd! Kunnen we in de toekomst naast karten, bowlen, laser gamen, het speelparadijs en rollerskaten nog meer verwachten?

“Dat altijd, dat zit in ons bloed. Wij willen blijven innoveren. Onze rollerskatebaan Roller Planet is daar een goed voorbeeld van. Wij zijn er vroeg bij, maar ik weet zeker dat dit een hype wordt!”

Het leven na de coronacrisis

“Het allerbelangrijkste is weer mensen over de vloer hebben. Nu is het leeg en stil en dat is niet goed. Wij houden van reuring in de tent.”
Wat zijn de kernwaarden bij Race Planet?
“Ha, snelheid. Die is makkelijk! Maar ook openheid zowel naar elkaar als naar onze klanten.”

Heeft u nog iets toe te voegen?

“Nou ja, aanleiding voor ons gesprek was natuurlijk de coronacrisis. Ik hoop echt dat we snel weer met zijn allen leuke dingen kunnen doen. Niet alleen bij Race Planet, maar overal”, aldus Race Planet directeur en race coureur Sebastiaan Bleekemolen.

VTA Sport bedankt Sebastiaan Bleekemolen voor zijn tijd en wenst iedereen bij Race Planet een goede gezondheid toe.

Interview door:

Rik Verkaik

VTA Sport
vrijetijdamsterdam.nl

Gerelateerd artikel:

R8G e-Sports-simraceteam en Acer starten samenwerking

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam