Karateschool Fightin’ Nabil: “Veel meer dan alleen karate”

Karateschool Fightin' Nabil: “Veel meer dan alleen karate”
Nabil Ou-Aissa tijdens een les kabouterkarate in de dojo van sportcentrum Caland in Osdorp (nog voor het Corona-tijdperk)

“Karateschool Fightin’ Nabil is op 28 augustus 2010 opgericht en heeft vestigingen in de wijken Osdorp, Slotervaart, Sloten en IJburg. Inmiddels bieden we zeven dagen per week karatelessen aan voor verschillende leeftijds- en doelgroepen. We staan voor veilig, plezierig en deskundig karate-onderwijs vanaf 3,5 jaar. Bij ons kun je terecht voor traditioneel karate én wedstrijdkarate, voor beide takken zowel op recreatief als prestatief niveau”, vertelt Nabil Ou-Aissa namens Karateschool Fightin’ Nabil.

VTA Sport van Vrije Tijd Amsterdam ging op zoek naar het verhaal van de karateschool. We stelde een aantal vragen aan Nabil Ou-Aissa (39), oprichter en trainer bij Karateschool Fightin’ Nabil.

Wat zijn de kernwaarden bij Karateschool Fightin’ Nabil?

“We beschouwen karate als meer dan karate. We zien de sport ook als middel om het verschil te maken. Door de structuur van karate trainen kinderen vooral hun sociale vaardigheden. De sport leert ze belangrijke pedagogische waarden, zoals samenwerken, doorzetten en respect voor elkaar. Daarnaast leren ze ook omgaan met winst en verlies. Dat zijn lessen voor het leven!

In de lessen zie ik hoe kinderen hun eigen mogelijkheden en beperkingen leren kennen en daar op natuurlijke wijze overheen groeien. Kinderen die bijvoorbeeld worden gepest of faalangst hebben, krijgen zelfvertrouwen en eigenwaarde. Karate helpt hen aantoonbaar bij het stellen en verleggen van grenzen. Aan de andere kant zie je hoe drukke kinderen juist leren hoe ze zich kunnen beheersen.”

Welke trainingen worden er door jullie gegeven?

“We geven lessen in traditioneel karate waarmee leden via examens hun banden kunnen verdienen als bewijs van hun ontwikkeling. Tijdens deze lessen staan twee elementen centraal: elke les een leermoment én plezier. Die werkwijze spreekt de jeugd en ook hun ouders aan.

Daarnaast zijn we inmiddels een toonaangevende wedstrijdschool met een specifiek talentontwikkelingsprogramma en een selectie van zo’n 75 karateka’s vanaf 6 jaar tot en met senioren die meedoen aan het Olympische kwalificatietraject voor Tokyo.”

Imane Valk (12) trappend in actie in de woonkamer tijdens een virtueel karatekampioenschap

Heeft de karateschool een speciale rol ten opzichte van de buurt?

“We nemen onze positie in de wijk zeer serieus. Niet voor niets hebben we in alle wijken waar we actief zijn er bewust voor gekozen om middenin de genoemde wijken te gaan zitten en zichtbaar te zijn. Doel is steeds om in samenwerking met andere partijen in de buurt, zoals bijvoorbeeld basisscholen en welzijnsorganisaties, op heel lokaal niveau iets terug te doen voor de maatschappij door de kracht van de karatesport door te geven aan de volgende generatie.”

Wat is de doelgroep?

“We zijn een bruisende, multiculturele vereniging met actieve leden tussen de 3 en 52 jaar oud.”

Organiseren jullie ook wedstrijden?

“Zeker! Normaal gesproken elk seizoen twee examens, een Clubkampioenschap, twee of drie Vanentoernooien, specifiek gericht op de recreatieve karateka en jaarlijks de International Amsterdam Karate Cup. Die is inmiddels al drie keer gehouden, inclusief een editie speciaal voor deelnemers met een fysieke of verstandelijke beperking. Naast het organiseren van evenementen doen we met onze karateka’s mee aan vele wedstrijden in binnen- en buitenland.”

Wat is het hoogtepunt in de geschiedenis van de karateschool?

“Om heel eerlijk te zijn: te veel op te noemen. Als ik dan toch een aantal mijlpalen mag noemen:
– de organisatie van het eerste ooit in Nederland gehouden Para karatetoernooi in 2018;
– tot zes keer toe wonnen onze karateka’s een medaille op een K1 evenement, het allerhoogste mondiale niveau op wedstrijdgebied;
– meerdere leden slaagden voor hun zwarte band tijdens de officiële bondsexamens.

Regelmatig hoor ik van ouders terug dat hun kind beter presteert op school sinds het karatetrainingen volgt. Dat is nou net de kern van het verhaal: kinderen krijgen iets mee voor de rest van hun leven. Niet elke leerling haalt de zwarte band of wordt Nederlands kampioen. Dat hoeft ook niet. Veel meer van belang vind ik het dat leerlingen kampioen worden van hun eigen leven.”

Waarom karate en niet een andere sport?

“Sinds mijn twaalfde beoefen ik karate. In Ede zat karatecoryfee Fred Royers, bij hem ben ik begonnen. In al die jaren heb ik zoveel van déze sport gekregen, nu kan ik met Karateschool Fightin’ Nabil iets terugdoen.”

Karateschool Fightin' Nabil: “Veel meer dan alleen karate”
IJburgse karateka’s tijdens de outdoor trainingen op het gras van het Ed Pelsterpark

Kan iedereen zomaar meedoen aan de lessen of werkt het anders?

“Karate is een levenslange ontwikkelingsreis. Om die reden ook uitstekend geschikt voor jong en oud: iedereen die zijn lichaam en geest wil trainen.”

Heb je nog iets toe te voegen?

“De tijd waarin we nu leven vraagt om creativiteit en innovatie. Zo zouden we in april een fysiek evenement (International Amsterdam Karate Cup) houden, maar nadat corona roet in het eten gooide, hebben we nu besloten het evenement komende zomer (18-22 juli) als een online Amsterdam Cup te houden. Karateka’s nemen hun denkbeeldige gevecht op en sturen een filmpje in. Daar krijgen ze dan cijfers voor van (inter)nationale scheidsrechters. Het deelnemersveld halveert zich met de dag. Alle winnaars komen steeds de volgende dag terug met een nieuw filmpje, totdat er op de finaledag een virtueel podium ontstaat. Een nieuw wedstrijd-fenomeen om als (wedstrijd) karateka tóch te groeien in de anderhalvemetersamenleving.”

We bedanken Nabil Ou-Aissa voor zijn tijd en antwoorden. We wensen iedereen van Karateschool Fightin’ Nabil een mooie en gezonde toekomst toe.

Interview door:

Rik Verkaik

VTA Sport

vrijetijdamsterdam.nl