Nummers één van de wereld van start op Jumping Amsterdam
Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Nummers één van de wereld van start op Jumping Amsterdam

AMSTERDAM – Met de Zwitserse springruiter Steve Guerdat en de Duitse dressuuramazone Isabell Werth komen de actuele leiders van de wereldranglijst aan start in de FEI-wereldbekerkwalificaties op de 60e editie van Jumping Amsterdam.

Irene Verheul, sportdirecteur van Jumping Amsterdam, is trots op het deelnemersveld in Amsterdam: “Twee jaar geleden spraken we onze ambitie uit en alles valt deze editie samen: de wereldbeker springen is na tien jaar weer terug op het programma en we hebben meer tribunecapaciteit en een extra evenementenhal voor alle bezoekers aan deze speciale Diamond Edition’. Het deelnemersveld bij zowel het springen als de dressuur belooft topsport, ik kijk er ontzettend naar uit.”

Springen

Met Steve Guerdat, Marcus Ehning (GER), Peder Fredericson (SWE), Daniel Deusser (GER) en Henrik von Eckermann (SWE) komen vijf ruiters uit de top tien van de actuele Longines wereldranglijst aan start. Uit de top vijf van de huidige wereldbekerranking, waarin Steve Guerdat momenteel ook aan de leiding gaat, komen Pieter Devos, Daniel Deusser, Kevin Staut en Edwina Alexander-Tops naar Amsterdam. Voorafgaand aan de wereldbeker in Amsterdam staat de wereldbekerwedstrijd in Leipzig op 20 januari nog op de planning.
Voor Nederland starten onder andere Marc Houtzager, winnaar van de Grote Prijs van Amsterdam in 2018 en onlangs tweede in Basel, Jur Vrieling, Leopold van Asten en Maikel van der Vleuten in de wereldbeker. Bondscoach Rob Ehrens: “Ik zie uit naar een heel mooi evenement en ben blij met het Nederlandse deelnemersveld, waaronder een aantal mensen die zich het afgelopen jaar echt hebben ingezet voor de landenwedstrijden. Het is mooi dat zij ook meerijden in Amsterdam.” De Longines FEI Jumping World Cup™ presented by RAI Amsterdam wordt verreden op zondagmiddag 27 januari. Met de terugkeer van de wereldbeker springen na tien jaar, is de Anemone Horse Trucks Grote Prijs van Amsterdam powered by Stoeterij Sterrehof in het programma verhuisd naar de zaterdagavond.

Dressuur

De FEI Dressage World Cup™ maakt al sinds 1989 deel uit van het programma in de RAI. Isabell Werth won de afgelopen drie edities met Weihegold, en de combinatie is ook dit jaar de partij. Als winnaar van de wereldbekerfinale in 2018 heeft Werth voor 2019 ook al een startbewijs voor de finale. Desondanks start Isabell in Amsterdam en neemt ze het op tegen onder andere haar landgenoten Helen Langehanenberg met Damsey, Dorothee Schneider met Sammy Davis jr en Frederic Wandres met Duke of Britain. Maar ook onder andere Patrik Kittel (Delaunay), Morgan Barbancon (Bolero) en Daniel Bachmann Andersen (Blue Hors Don Olymbrio) komen in actie. Met een derde plaats in de wereldbeker in Londen en een overwinning in Mechelen staat Hans Peter Minderhoud als beste Nederlander op de derde plek in de wereldbekerranglijst. Ook het eigen publiek mag in de RAI genieten van Minderhoud en GLOCK’s Dream Boy N.O.P.. Daarnaast komen ook Edward Gal (Glock’s Zonik N.O.P.), Emmelie Scholtens (Apache), Adelinde Cornelissen (Aquido), Madeleine Witte-Vrees (Cennin) aan start. Begin januari werd Alex van Silfhout aangesteld als bondscoach: “In Amsterdam starten de Nederlandse combinaties die de beste kaarten hebben om in aanmerking te komen voor de finale. Ik hoop uiteraard dat ze mooie prestaties neer gaan zetten. De komende periode gebruik ik om te kijken wat we qua trainingen kunnen betekenen voor de kaderleden en af te tasten waar de ruiters zich het prettigste bij voelen.” De 18 internationale dressuurruiters komen vrijdag 25 januari vanaf 11 uur in actie in de FEI Grand Prix en de beste 15 combinaties komen zaterdagmiddag terug in de FEI Dressage World Cup™ kür op muziek. Kijk voor het uitgebreide programma op www.jumpingamsterdam.nl.

Bekijk hier een actueel overzicht met de internationale deelnemers aan Jumping Amsterdam 2019.

Standings na Longines FEI Jumping World Cup™ 2018/2019 Western European League in Basel*:

 1. Steve Guerdat SUI – 65
 2. Pieter Devos BEL – 64
 3. Martin Fuchs SUI – 55
 4. Christian Ahlmann GER – 52
 5. Daniel Deusser GER – 51
 6. Kevin Staut FRA – 51
 7. Gudrun Patteet BEL – 48
 8. Edwina Tops-Alexander AUS – 47
 9. Max Kuehner AUT – 42
 10. Olivier Philippaerts BEL – 41
 • Komend weekend, voor Jumping Amsterdam, wordt nog een wereldbeker springen verreden in Leipzig.

Standings na FEI Dressage World Cup™ 2018/2019 Western European League in Mechelen:
1. Benjamin Werndl GER – 65
1. Dorothee Schneider GER – 65
3. Hans Peter Minderhoud NED – 59
3. Maria Caetano POR – 59
5. Helen Langehanenberg GER – 51
6. Frederic Wandres GER – 50
7. Morgan Barbancon FRA – 46
8. Tinne Vilhelmson Silfven SWE – 42
9. Fabienne Muller-Lutkemeier GER – 40
10. Patrik Kittel SWE – 37

vrijetijdamsterdam.nl

Gerelateerd artikel:

Gerard Joling en Britt Dekker stelen show op Jumping Amsterdam