Het verhaal van Judovereniging Tenkaichi

“Samen met mijn ouders, zijn wij de docenten. Daarnaast is Charles (de voorzitter) vaak bij de lessen van de tieners/volwassenen aanwezig en hij vervangt ons soms ook. Wij vormen samen met nog een ouder van leden het bestuur van Tenkaichi”, aldus Ingrid Groesbeek namens Judovereniging Tenkaichi.

VTA Sport van Vrije Tijd Amsterdam ging op zoek naar het verhaal van Judovereniging Tenkaichi en stelde een aantal vragen aan Ingrid Groesbeek.

Kun je iets vertellen over het ontstaan van judo?

“Gumji Koizumi beschreef judo als een wetenschap van studie van de potentiële krachten van lichaam en geest en van de manier om ze in gevechtstechnieken zo doelmatig mogelijk toe te passen.
Judo werd door Jigoro Kano (1860-1938) ontwikkeld vanuit de traditionele Japanse vechtkunst Jiu-Jitsu. Volgens T. Shidachi (een leerling van Jigoro Kano) is de oorsprong van jiu-jitsu niet duidelijk en is de tijd van eerste uitvoering niet bekend. Er zijn voldoende gegevens, die aantonen dat jiu-jitsu in Japan door de Samurai werd ontwikkeld gedurende de feodale tijd (12e -19e eeuw). De technieken werden zorgvuldig door hen als een familie- of schoolgeheim bewaard.”

Jiu-jitsu

“Jigoro Kano deed aan vele sporten, waaronder baseball en gymnastiek, doch zijn lichaamsbouw en geringe fysieke mogelijkheden stonden grote prestaties in de weg. Hij had gehoord van jiu-jitsu, een kunst waarmede de fysiek zwakkere een tegenstander met herculische krachten zelfs zou kunnen verslaan, wat hem zo aantrok, dat hij in 1876 besloot jiu-jitsu te gaan beoefenen. Kano kwam tot de conclusie, dat het jiu-jitsu van de diverse Ryu veel goeds had, doch lang niet volmaakt was; bovendien was de beoefening van het jiu-jitsu volgens de oude stijl feitelijk een harde, op vernietiging gerichte, gevechtskunst.”

Volmaakte harmonie van lichaam en kunst

“Na een grondige vergelijkende studie creëerde hij een nieuw systeem voor lichamelijke opvoeding en geestelijke vorming. Het doel was het streven naar een volmaakte harmonie van lichaam en geest door toepassing van het principe “doelmatig gebruik van energie, zowel geestelijk als lichamelijk”. Kano noemde het JUDO, ervan uitgaande dat het niet alleen ging om Jutsu (= kunst, praktijk), maar vooral om Do (Chinees Tao = weg/principe).
Na het plotseling overlijden van professor Jigoro Kano werd N. Jiro de tweede president van de Kodokan (1938 – 1946). De eerste judokampioenschappen werden gehouden in 1948. De “All Japan Judo Association” werd opgericht in 1949.”

Anton Geesink

“In Europa werd de “Europese Judo Unie” (E.J.U.) (weer) opgericht in 1948 en de “Internationale Judo Federatie” (I.J.F.) kwam tot stand in 1953. Als gevolg daarvan werden in Tokyo de eerste Wereldkampioenschappen judo gehouden in 1956 en de tweede in 1958. Bij de 3e Wereldkampioenschappen in 1961 werd de Japanse wedstrijdhegemonie in Parijs doorbroken door Anton Geesink, die aldaar wereldkampioen judo werd, in 1964 Olympisch goud (alle categorieën) verwierf in Tokyo en zijn tweede wereldtitel (zwaargewicht) behaalde in 1965 in Rio de Janeiro.”

Prolongatie Nederlandse successen

“Willem Ruska prolongeerde die Nederlandse successen door zijn wereldkampioenschap zwaargewicht in 1967 in Salt Lake City en in 1971 in Ludwigshafen (zwaargewicht) en dan nog eens tweemaal goud (zwaargewicht en alle categorieën) bij de Olympische Spelen in 1972 in München.”

Hoeveel leden telt Judovereniging Tenkaichi?

“We hebben nu gemiddeld 45 leden per seizoen.”

Kernwaarden van de vereniging

“De kernwaarden bij onze judovereniging zijn vooral plezier in de sport hebben en deze bereikbaar maken voor iedereen.”

Worden er nog andere activiteiten georganiseerd?

“We hebben zelfverdediging erbij gehad, maar door terugloop van het aantal deelnemers is dit gestopt.”

Drijvende krachten

“De vrijwilligers zijn de drijvende krachten van onze judovereniging. We draaien zelfs volledig op vrijwilligers. Zowel de docenten en bestuur voeren hun taken vrijwillig uit.”

Waar vinden de judoactiviteiten plaats?

“Sportcentrum Caland, daar huren we de dojo die in de kelder ligt.”

Enkele hoogtepunten

“Voor het wedstrijdjudo is de deelname van een aantal judoka’s aan het NK-15 een hoogtepunt. Maar in het (recreatieve en wedstrijd) judo zijn we altijd heel trots op de vooruitgang van elke judoka, ongeacht wie. We zijn extra trots op de judoka’s met motorische problemen die uiteindelijk meer kunnen dan hun arts/fysiotherapeut voorspelde.”

Waar kijkt u het meest naar uit als straks de coronacrisis achter de rug is?

“Weer met de kinderen op de mat te kunnen judoën.”

Slotwoorden

“We zijn een kleine vereniging, met 2 docenten per les. Zoals gezegd draaien we volledig op vrijwilligers met gediplomeerde docenten en aangesloten bij de JBN. We hebben in elke groep nog plaats voor nieuwe leden. Iedereen is van harte welkom! Neem ook eens een kijkje op onze website.”
VTA Sport van Vrije Tijd Amsterdam bedankt Ingrid Groesbeek voor haar tijd en antwoorden. We wensen Judovereniging Tenkaichi een mooie en sportieve toekomst toe.
vrijetijdamsterdam.nl