Het verhaal achter IJsclub 'De Amstelbocht'
Foto via IJsclub 'De Amstelbocht'

“IJsclub ‘De Amstelbocht’ is een gezellige natuurijsvereniging. Onze landijsbaan ligt in de bocht van de Amstel met fantastisch uitzicht op molen ‘De Zwaan’. Aldaar staat ook ons clubhuis. Daar worden ieder jaar onder andere clubavonden georganiseerd en de ledenvergadering. Het schaatsen vindt plaats op de Jaap Edenbaan. Daar worden de schaatslessen en -trainingen gegeven door onze eigen begeleiders en trainers”, vertelt Giza Warner de secretaris van IJsclub ‘De Amstelbocht’.

De organisatie

“De Amstelbocht heeft natuurlijk een bestuur, maar de echte drijvende kracht achter onze organisatie is het AOW-team, dat elke week onderhoudsklussen op het terrein doet. Zij maaien het gras en onderhouden de dijken. De machines worden gecontroleerd en getest. In de winter, als er ijs komt kunnen deze dan worden ingezet om de baan te vegen en de scheuren te dichten. Ook de baan wordt tijdig onder water gezet wordt, zodat in geval van vorst geschaatst worden.”

Het verhaal achter IJsclub 'De Amstelbocht'

VTA Banner
VTA Banner
VTA Banner
VTA Banner

Trainers en jeugdbegeleiders

“Natuurlijk kunnen wij ook niet zonder de trainers en jeugdbegeleiders. Voor de jeugd hebben we Gabriëlle Lammers, die al meer dan 25 jaar zorgdraagt voor de lessen en begeleiders van de jeugd van 5 t/m 12. Zij staat elke zaterdagmiddag langs de baan om te zorgen dat alles rond het jeugdschaatsen voor ‘De Amstelbocht’ in goede banen geleid wordt.”

Het verhaal achter IJsclub 'De Amstelbocht'
Foto via IJsclub ‘De Amstelbocht’

Trainingslocaties

“De trainingen vinden plaats op de Jaap Edenbaan. Daar hebben wij bepaalde uren die speciaal voor wedstrijdrijders bedoeld zijn, maar op de donderdag zijn er ook uren voor recreanten, die hun schaatstechniek willen verbeteren. Op zaterdagmiddag is zoals ik hierboven al beschreef het jeugdschaatsen. In de zomer vinden de zomertrainingen vanaf mei plaats bij de Ouderkerkerplas of bij het clubhuis aan het Molenpad. Vanaf mei worden er ook skeelertrainingen gegeven bij de Ouderkerkerplas op de skeelerbaan.”

Schaatsen op natuurijs

“Het is in inmiddels zeven winters geleden dat we op de natuurijsbaan hebben kunnen schaatsen. Dat wil niet zeggen dat er helemaal geen vorst is geweest, maar bijvoorbeeld door sneeuwval werd de ijsvloer dermate aangetast dat er niet verantwoord geschaatst kon worden. Maar… de dag dat we weer kunnen schaatsen op de landijsbaan komt steeds dichterbij.”

Het verhaal achter IJsclub 'De Amstelbocht'
De landijsbaan. Foto via IJsclub ‘De Amstelbocht’
Het verhaal achter IJsclub 'De Amstelbocht'
De landijsbaan oner water. Foto via IJsclub ‘De Amstelbocht’

Wedstrijden

“De marathonrijders strijden elke woensdagavond tegen elkaar. Er vinden natuurlijk ook langebaanwedstrijden plaats. Deze zijn vaak op de zondagochtend.”

Het verhaal achter IJsclub 'De Amstelbocht'
Foto via IJsclub ‘De Amstelbocht’

Vrijwilligers

“We hebben vrijwilligers die de landijsbaan en het terrein onderhouden en de jeugdschaatsbegeleiders die de jeugd de beginselen van het schaatsen aanleren staan daar ook vrijwillig.

Wanneer we de Ronde Hoeploop organiseren (elk jaar op Moederdag in mei) zijn het ook allemaal vrijwilligers die de dag in goede banen leiden. Dit varieert van krentenbollen smeren voor de renners tot het regelen van de verschillende verkeersstromen als verkeersregelaar tijdens de loop.”

De Ronde Hoeploop

“Deze Ronde Hoeploop organiseren we jaarlijks. Deze loop is voor iedereen. De Ronde Hoeploop wordt altijd de tweede zondag in mei georganiseerd en valt dus altijd op moederdag. De lopers kunnen kiezen voor de echte Ronde Hoeploop, die 17 km is. Er kan ook gekozen worden voor de loop van 5 km. De jeugd tot 12 jaar kan deelnemen aan de jeugdloop van 2 km. De Ronde Hoeploop is een initiatief van de onlangs overleden oud-bestuurder Henk Smit. In 2019 vierde de Ronde Hoeploop haar 35e jubileum. Dit jaar kon de loop helaas geen doorgang vinden.

Daarnaast organiseren we schaatsdagen voor leden met een wedstrijdlicentie op verschillende banen. We gaan bijvoorbeeld bijna jaarlijks naar de ijsbaan in Hoorn, Heerenveen of Dronten. Onze wedstrijdsecretaris draagt daar zorg voor.”

Skeelertrainingen

“De skeelertrainingen in de zomer worden gegeven op de skeelerbaan. We hebben daar een speciale asfalt laag liggen. Het is van groot belang voor de skeelers dat deze laag goed intact blijft, omdat dat fijner skeelert en dat komt ook de veiligheid ten goede. De baan heeft ook goede bochten, zodat er echt goed getraind kan worden. De baan wordt onderhouden door het Groengebied, maar wij mogen daar onze trainingen geven. De baan is tot stand gekomen door het bij elkaar halen van veel subsidies. We hebben daarin steun gekregen van onder andere de Rabobank en het Schipholfonds.”

Impact van de Coronacrisis

“Door de coronacrisis is vorig seizoen de laatste les op de Jaap Edenbaan komen te vervallen. Deze mochten we een week voor de officiële opening van dit seizoen inhalen. Dat was erg fijn. Nu zijn we echter weer in afwachting van wat komen gaat. In principe vinden de lessen en de trainingen van de verenigingen doorgang, mits we ons natuurlijk allemaal strikt aan de anderhalve meterregel houden en zonder klachten op de baan komen. Wedstrijden zijn nu echter niet toegestaan. Dus geen langebaan en geen marathon.”

De lockdown

“De lockdown viel in de laatste lesweek op de Jaap Edenbaan. Toen we weer een beetje mochten gaan sporten zijn we ook gestart met de skeelertrainingen bij de Ouderkerkerplas en de zomertrainingen bij het clubhuis. Dit was aanvankelijk natuurlijk alleen voor de jeugd onder de 18 jaar en vervolgens mochten ook de volwassenen voorzichtig weer mee gaan doen. Door de crisis en de regels, waaraan we ons dienen te houden, moesten groepen voor de zomertraining worden gesplitst op leeftijd. In mei stond de training open voor iedereen, dus ook voor niet-leden, die mee wilde doen, mits het binnen de regels viel.”

Aangescherpte regels

“We mogen dus weer schaatsen, maar de regels zijn inmiddels weer behoorlijk aangescherpt en dat levert toch beperkingen op. Als dit zo blijft mogen we onder de gegeven omstandigheden natuurlijk niet klagen. Veel verenigingen kunnen veel minder.”

Traditionele schaatsen

“Na het “traditionele” schaatsen zijn we ook gewend aan de traditie om na afloop een drankje te drinken en een hapje te eten. Dat kan nu door de coronamaatregelen helaas niet.

Na de zomertraining is er geen mogelijkheid om nog een drankje te drinken”, laat Giza Warner tenslotte namens IJsclub ‘De Amstelbocht‘ weten.

Interview door:

Rik Verkaik

VTA Sport

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: Het verhaal achter AKC Sporting West/Bonarius.com

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam