Het verhaal achter de Amsterdamsche Cricket Club

Het verhaal achter de Amsterdamsche Cricket Club
Het eerste team van ACC. Foto via ACC

“De Amsterdamsche Cricket Club, opgericht in 1921, is een open, sociale en succesvolle club, die zijn basis heeft op Sportpark Het Loopveld, op de grens van Amsterdam Buitenveldert en Amstelveen. Het ledental telt rond de 250 leden, m/v, junior, actief, niet-spelend en donateur. Het ledenbestand in een grote mix van nationaliteiten en culturen die het internationale karakter van de cricketsport goed illustreert”, vertelt ACC-voorzitter Wim Pielage. VTA sport van Vrije Tijd Amsterdam ging op zoek naar het verhaal achter de Amsterdamsche Cricket Club.

Bloeiend clubleven en sportieve successen

“Als typisch Amsterdamse club combineren wij een bloeiend clubleven met het streven naar een hoog cricketniveau en sportieve successen. Van de vier zondag teams speelt het eerste XI in de Topklasse KNCB. Het tweede, uitkomend in de Overgangsklasse, zorgt voor back up en doorstroming van jong talent. ACC 3 speelt ‘serious’ cricket in de derde klasse. ACC 4 speelt in de Zomi klasse waarbij het sociale aspect van cricket vooropstaat. Op zaterdag spelen de Zami in de sociale zaterdagmiddag-afdeling.”

Jeugdcompetitie, dames en cricket clinics

“De jeugdafdeling bedient spelers en speelstertjes in de leeftijd van 8 tot 18 jaar, totaal 5 teams komen uit in de jeugdcompetitie. Op doordeweekse dagen worden er vele friendlies gespeeld en begeleiden wij cricket clinics voor bedrijven en scholen. Momenteel is er ook weer een initiatief genomen om volgend jaar weer met een damesteam actief te zijn.”

ACC Jeugd. Foto via: ACC
ACC Jeugd. Foto via ACC

Clubcultuur, organisatievermogen en hospitality

“The spirit of cricket wordt op ACC met passie beleefd, van jong tot oud, van kruk tot crack. ‘De club leeft!’ is sedert jaar en dag het vaste motto waaronder ACC reilt en zeilt. Mede dankzij deze energieke clubcultuur, ons organisatievermogen en de kwaliteit van onze hospitality mag ACC zich verheugen in een grote reputatie in de Nederlandse cricketwereld.”

Ontwikkelingen in de cricketsport

“Cricket is nog steeds een te kleine sport in Nederland. De meeste cricketclubs zijn te vinden in de randstad en het midden van het land. Het Nederlands elftal is de laatste jaren opgeklommen op de internationale ladder en bevindt zich nu rond de 13e plaats, vlak achter de traditionele cricketlanden. Vanuit de KNCB worden veel initiatieven ontwikkeld om vooral de jeugd te interesseren in cricket als de perfecte zomer en familiesport.”

Nieuwe leden zijn altijd welkom

“Momenteel heeft ACC rond de 175 actief spelende leden. Bij ACC zijn nieuwe leden altijd welkom. Voor nieuwe leden (jeugd of senioren) wordt altijd een passend team gevonden.
Indien de situatie dat verreist zal ACC ook meer teams inschrijven voor de jaarlijkse competitie. Het aantal beschikbare velden geeft ACC de mogelijkheid deze mogelijk groei ook te kunnen faciliteren.”

De club waar iedereen zich thuis voelt

“Deze vallen samen te vatten in: Een bloeiend Clubleven en de sportieve ambitie om successen na te streven op het hoogste niveau. Dit alles gecombineerd met de mogelijkheid om de cricketsport op ieders eigen niveau te beoefenen. ACC wil de club zijn en blijven waar iedereen zich thuis voelt. “ACC wants to make you feel at home”

Hoogtepunten in de clubhistorie

“Buiten het feit dat in 2021ACC 100 jaar bestaat, zijn er de volgende hoogtepunten te vermelden. In de jaren 2015-2017 wist ACC drie keer op rij net Nederlands T20 kampioenschap binnen te halen. Een opmerkelijke prestatie met een jeugdig team in het kortste competitie format. In 2003 verhuist ACC na velen jaren in het Amsterdamse bos te hebben gespeeld naar het Loopveld met een nieuw clubhuis, 3 prachtige velden en nieuwe trainingsaccommodatie.”

Samenwerking met de gemeente en buurverenigingen

“ACC is zeer tevreden met de accommodatie op het Loopveld en de goede samenwerking met de gemeente en de buurverenigingen. Wel wordt het elk jaar drukker omdat de traditionele “winter” sporten langer door gaan in de zomer en eerder aan hun seizoen willen beginnen. Dit vergt veel afstemming en levert af en toe wat problemen voor de betrokken verenigingen op.”

Sportpark ‘t Loopveld. Foto’s via ACC.

Impact van de Coronacrisis

“De Coronacrisis heeft ook ACC geraakt. Een groot deel van het cricketseizoen ging verloren omdat sport niet mogelijk was en ook de inkomsten vanuit de clubhoreca hebben zwaar te lijden onder de huidige situatie. Als ACC denken we de goede maatregelen te hebben genomen om de continuïteit van de vereniging te waarborgen. Gelukkig zijn de meeste ACC leden hun club trouw gebleven en hopen we in 2021 weer een volledig cricketseizoen te zullen hebben in het jubileum jaar van ACC”, laat voorzitter Wim Pielage ten slotte namens de Amsterdamsche Cricket Club weten.

Interview door:

Rik Verkaik

VTA Sport

vrijetijdamsterdam.nl