Oranje wint knap de bronzen plak na overwinning op Zweden
Ontlading bij Oranje na winnen brons op WK. Orange Pictures Ron van Dijk

Oranje wint knap de bronzen plak na overwinning op Zweden

“De doelstelling is bereikt denk ik. Het halen van een medaille. En het vierde toernooi op rij de halve finale bereikt. Ook met in het achterhoofd dat niet iedereen in topvorm was dit toernooi is een bronzen medaille erg knap. De ploegen in de finale zijn een maatje te groot dus een derde plek is het maximaal haalbare”, blikt Oranje onder de 19 trainer Ricardo Clarijs terug op de prestaties van het nationale team tijdens het WK in Duitsland. Oranje won in een spannend duel met 24-21 van Zweden en werd daardoor knap derde tijdens het eindtoernooi in Duitsland.

Wester en de verdediging

“Vandaag stond er een sterke solide dekking. Dat had er deels mee te maken dat ze goed de ruimtes dicht wisten te houden. De passlijn naar de cirkel werd dichthouden. En Wester die een hele hoop goede ballen pakte. Daardoor bleven de Scandinaviërs de bal langer in de ploeg houden. Als ze dat dit toernooi vaker hadden kunnen doen waren ze meer in een flow gekomen.”

Stefana Polman

“Bij Polman merkte je tijdens dit WK dat ze er een tijd lang uit is geweest. Ze is nog niet op niveau. Nog te weinig ritme. Ze zette continue druk op twee verdedigers. Daar is zij belangrijk in. Toen het spannend werd aan het einde stond zij echt op. Als ze dat weer kan volhouden heb je gewoon weer een topspeler. Dat is een mooi vooruitzicht.”

Slechte fase

“Wel jammer van die ene fase dat de Zweden terugkomen tot 17-16 na een 16-10 voorsprong voor Oranje. Dat was echt een rommelige fase. Er zat te weinig tempo in het spel. Zweden kon daardoor makkelijker scoren. Ze zette toen ook meer druk.”

Yvette Broch en Lois Abbingh

“Die twee zijn voor mij echt de revelatie bij Oranje tijdens dit WK. We hebben het er vaak over gehad dat Polman, Heijden en Groot niet constant hun niveau wisten te halen. Abbingh en Broch deden dat wel. Althans, op één wedstrijd na. Zij hebben echt indruk gemaakt. Ook in de eerste helft tegen Zweden waren zij de speelsters die de ploeg op sleeptouw namen,” aldus VOC-trainer Ricardo Clarijs.

vrijetijdamsterdam.nl