Lois Abbingh vervulde weer een heldenrol. Foto: Andre Weening / Orange Pictures

Nederland op randje finale na zege op Tsjechië

“Ze waren wel degelijk en we zijn door naar de halve finale dat is het allerbelangrijkste”, aldus Oranje onder de 19 trainer Ricardo Clarijs, enkele minuten na afloop van het kwartfinaleduel tussen Oranje en de verrassende andere kwartfinalist Tsjechië. Nederland won in Magdeburg na een moeizame wedstrijd met 30-26, plaatste zich daarmee voor de halve finale, en houdt daarmee zicht op het absolute einddoel: goud pakken op het WK.

Terwijl de diverse media en de handballende achterban in Nederland, gezien de reacties, nog niet direct overtuigd lijken dat Nederland in Duitsland goud kan gaan pakken, lijkt het er bij Oranje zelf op, zo van een afstandje gezien, dat er een soort van onoverwinnelijkheidsgevoel in de Nederlandse selectie van trainer Helle Thomsen is gekropen.

Het leuke van die uitstraling binnen het Nederlandse team is dat het sympathie lijkt op te roepen bij de handbalfans die zich massaal achter Oranje scharen, net als VOC-trainer Ricardo Clarijs. ”Nederland speelde op de beginfase na niet erg sterk vond ik en Tsjechië kon niet beter. Ze kwamen wel goed uit de startblokken. Daarna zakte het een beetje in. De ploegen waar Oranje morgen tegen kan komen te spelen zijn sowieso sterker dan Nederland. Dus als ze naar de finale willen dan moeten ze beter gaan spelen. Dat deden ze tegen Duitsland in principe ook. Ik denk dat ze altijd wel een kans maken.”

Clarijs vervolgt: “Tegen Noorwegen zou ik proberen het tempo hoog te houden op bepaalde momenten en vooral heel erg slim te spelen. Tegen Rusland zou ik over het algemeen overwegen het tempo hoog te houden, want als je daar een fysieke wedstrijd van maakt dan verlies je het tegen hun altijd.”

“Ik vind sowieso dat Nederland altijd het initiatief moet nemen in de verdediging. Volgens de handbalvisie die we hebben in Nederland. Tegen Noorwegen moet je uitkijken die hebben veel variatie daar moet je meer zekerheid inbouwen. Tegen Rusland die het vooral moet hebben van het fysieke handbal in de aanval moet je meer initiatief nemen en proberen om ze moeilijke loopwegen te laten maken, “ aldus Ricardo Clarijs.

Clarijs: “Van Abbingh heb ik trouwens echt genoten zeg. Die was top. En bijna alle spelers hadden een bijdrage vandaag dat is mooi. Ik ga proberen om bij de halve finale aanwezig te zijn. Het is erg knap dat ze zo ver zijn gekomen.”

vrijetijdamsterdam.nl