Clarijs: “Ik hoop dat Nederland ons positief gaat verrassen”
Oranje greep door een goal van Groot de laatste strohalm tegen Servië. Foto Andre Weening van Orange Pictures

Clarijs: “Ik hoop dat Nederland ons positief gaat verrassen”

Het Nederlands handbalteam is tijdens het WK in Duitsland in de vierde groepswedstrijd ternauwernood ontsnapt aan een nederlaag. Oranje stond tot enkele seconde voor het einde van de wedstrijd met 27-26 achter tegen Servië, waarna Nycke Groot, na een time out aangevraagd door Helle Thomsen, in de laatste seconden alsnog de bevrijdende gelijkmaker wist te maken. Oranje was al geplaatst voor de volgende ronde maar een goed resultaat in de poule betekent dat het Nederlands team de grotere ploegen kan ontlopen in de achtste finale. Er stond dus wel degelijk een soort van prestige op het spel.

Zoals na iedere wedstrijd belden wij met VOC trainer Ricardo Clarijs die van onder de Spaanse zon weer zijn licht liet schijnen op de wedstrijd van de Oranje dames.

Wat was dat toch met die verdediging van Oranje?

“Verdedigend had Nederland moeite met de afstandsschoten die gingen er te makkelijk in. Zeker vanaf de rechteropbouw door de linkshandige speler van Servië, die deed het erg goed. En daarna hadden ze veel moeite rondom de cirkel. Tegen het eind van de wedstrijd ging het iets beter. En eind van de eerste helft, de laatste 10 á 15 minuten, met Jankovic op doel ging het wel goed. De andere 45 minuten werd er niet goed verdedigt.”

Had Nederland iets kunnen doen om het Servië aanvallend lastiger te maken?

“Natuurlijk kun je er iets tegen doen. Sowieso had ik verwacht dat Nederland iets dynamischer zou gaan verdedigen waardoor de schutters van Servië wat andere loopwegen zouden moeten nemen. Dan hadden de Serven meer omwegen moeten nemen om tot scoren te komen. Ik vond Oranje wat te vlak verdedigen. Je kunt ook proberen wat ze aan het einde van de wedstrijd gingen doen. Met een 5-1 dekking spelen bijvoorbeeld. Dus iemand er iets voor laten spelen zodat diegene de naar binnen komende mensen oppakt. Je kunt daar eigenlijk allerlei varianten op bedenken.”

Wat vond je van de Serven?

“Die halen heel vaak het tempo uit het spel. Waar we het gisteren ook over hadden. Ze brachten hele rustige aanvallen en op het moment dat ze konden schieten deden ze dit ook. En die ballen gingen er nog vaak in ook. Die Serven bouwen hun aanval goed op en weten precies wat ze aan het doen zijn en waar ze staan. En zij waren uiterst effectief in de afronding.”

Ligt de kracht van dit Nederlands team in de razendsnelle omschakeling?

“Grotendeels wel ja. Nederland moet het van de snelheid hebben. Dan vooral de snelle omschakeling van verdediging naar de aanval. Ze kwamen er een paar keer razendsnel uit en scoorde ook uit die aanvallen. Dat is zeker weten een kracht van dit team. Wat ook de kracht van dit Nederlandse team kan zijn is de variatie in de aanval. Zeker het eerste gedeelte van de eerste helft speelde Nederland aanvallend heel sterk. Dat was de sterkste periode van Oranje op dit WK tot nu toe. Door die variatie en combinaties scoorde ze veel doelpunten. Ook de hoeken werden continu vrij gezet. Dat kwam echt doordat Nederland gevarieerder speelde met meer combinaties.”

Die variatie hebben we helaas niet de hele wedstrijd gezien?

“Tja, de tweede helft was erg matig aanvallend gezien. Ze hadden heel veel moeite om de stugge dekking van de Serven te doorbreken. Als Nederland een kans creëerde dan was het, op Polman en Abbingh na, vaak een open kans. Daar werd te weinig rendement uit gehaald. Zeker vanuit de hoeken en ook rondom de cirkel werden er teveel kansen gemist. Met overtal situaties werd niet goed omgesprongen. Dat zijn buitenkansjes die je als ploeg op dit niveau moet benutten. Daar werd echt te weinig van geprofiteerd.”

Kunnen ze nog steeds zoals altijd zo mooi wordt gezegd ‘in het toernooi groeien’?

“Dat hoop ik natuurlijk wel maar er zijn wel al vier wedstrijden gespeeld. Maar goed ze creëren de kansen wel dus als ze daar wat zorgvuldiger mee omgaan scoren ze zo 6 á 7 doelpunten meer per wedstrijd. De vraag is of ze dat effectief kunnen omzetten in de komende duels. Zorgpuntje bij Nederland blijven wel de hoeken. Daar wordt te weinig rendement behaald. Dat was ook zo in de afgelopen toernooien. Dit waren nog niet de echte toplanden. Tegen de top moeten de kansen er echt in om mee te kunnen. Servië speelde goed en Zuid-Korea ook, maar zij behoren niet tot de wereldtop. Tegen Duitsland mag je nog verliezen maar daarna moeten ze er echt staan. Ik hoop dat Nederland ons positief gaat verrassen.”

Nederland speelt komende vrijdag 8 december om 18:00 uur in Leipzig tegen Duitsland.

vrijetijdamsterdam.nl

Gerelateerd artikel:

Charris Rozemalen mee met Oranje naar WK