Groen zwart gekleurde VOC-talententrein blijft maar doordenderen
Actiefoto van Bo van Wetering tijdens laatste duel Quintus tegen VOC. Foto: lmv-fotografie

Groen zwart gekleurde VOC-talententrein blijft maar doordenderen

De groen zwart gekleurde trein van VOC Amsterdam blijft ook na het afgelopen speelweekend op volle snelheid doordenderen. Het eerste damesteam van de handbalclub uit Noord voegde zondag een 38-28 zege tegen Borhave toe aan de reeds 14 gespeelde Eredivisie duels in het seizoen 2018/2019. De regerend landskampioen is tijdens de competitie zodoende nog niet één keer als verliezer van het veld gestapt. Naast die succesvolle reeks zijn de Amsterdammers ook nog eens actief in het landelijke bekertoernooi. Maandagmiddag was de loting en werd bekend dat ‘aartsrivaal’ Dalfsen in de kwarfinale de opponent zal zijn. Met dat gegeven kun je aannemen dat handballiefhebbers tenminste één attractief bekerduel voorgeschoteld zullen krijgen. De ‘clashes’ tussen de ‘groen/zwarten’ en de ‘rood/gelen’ staan doorgaans garant voor een hoop spektakel en worden gespeeld op het scherpst van de snede.

VTA Sport sprak trainer Ricardo Clarijs een dag na de overwinning tegen Borhave en voerde een gesprek over het laatst gespeelde duel, de aanstaande bekerontmoeting, de transfer van Bo van Wetering, het VOC veilingdiner, de jeugdopleiding en de aanstelling van de nieuwe Franse bondscoach voor het Oranje damesteam.

Groen zwart gekleurde VOC-talententrein blijft maar doordenderen
Een juichende Ricardo Clarijs. Foto: lmv-fotografie

“Een simpele zege waarin we 38 keer gescoord hebben en 28 goals tegen kregen. Zoals altijd speelde we met een zeer jonge ploeg waaronder bijvoorbeeld Van der Heijden en De Boer. Zij speelden goed”, vertelt trainer Ricardo Clarijs aan het begin van ons gesprek.

 

“Als ik echter naar de hele wedstrijd kijk en de totale teamprestatie vind ik, dat we ‘verre van onze beste wedstrijd’, hebben gespeeld. We misten bijvoorbeeld te veel kansen en haalde simpel gezegd niet het niveau dat we met dit team kunnen bereiken. Natuurlijk snap ik dat dit soort wedstrijden anders zijn voor de speelsters maar dat mag geen excuus zijn. Van dit team verwacht ik dat ze altijd met een scherpe wedstrijdinstelling en beleving het duel in gaan zodat we een maximale prestatie kunnen leveren. In dat opzicht ben ik dus niet tevreden over zondag”, aldus de oefenmeester van VOC over het recent gespeelde competitieduel tegen Borhave.

VOC staat bovenaan de ranglijst maar kan in theorie de koppositie nog verspelen aan nummer 2 Quintus. Het team uit Kwintsheul draait evenals VOC een uitstekend seizoen en verloor tot dusverre alleen de wedstrijden tegen VOC. Clarijs daarover: “Natuurlijk speelt dat mee in de aankomende competitieduels. We willen een goede uitgangspositie creëren voor de play-offs, en naast de argumenten die ik zojuist heb gegeven, vinden we het een mooie uitdaging om geen enkele wedstrijd meer te verliezen. Geen must, maar het zou wel heel mooi zijn als we dat met zijn allen kunnen bewerkstelligen.”

“In de beker zijn we net als in de competitie ambitieus. De loting zorgde voor een mooie affiche gezien we zijn gekoppeld aan Dalfsen. Kijk, Dalfsen heeft een moeilijk seizoen maar wedstrijden tussen VOC en de ploeg uit Overijssel zijn wedstrijden op zich. Dat zullen mensen die handbal volgen zeker beamen. Tijdens die bekerwedstrijd op 12 maart zijn we niet van plan om speelsters te sparen voor de play-offs. We willen de beker winnen, net als dat we landskampioen willen worden. Dat steken we niet onder stoelen of banken. Het tweede team van VOC bereikte trouwens ook de kwartfinale van de beker”, aldus de VOC coach.

Groen zwart gekleurde VOC-talententrein blijft maar doordenderen
Cupfighters van VOC Amstedam 2.

VOC speelt aankomende zaterdag voor de competitie ook thuis tegen Dalfsen en dinsdagavond staat het inhaalduel tegen V & L op het programma. De wedstrijd tegen laatst genoemde tegenstander is ook niet even gewonnen want V & L draait een aardig seizoen. Beide wedstrijden die gespeeld worden in Sporthal Elzenhage beginnen om 19:30 uur ’s avonds.

Na een lange en intensieve voorbereiding door een enthousiaste en hardwerkende groep werd door de ‘club in beweging’ afgelopen donderdag het VOC-sponsor veilingdiner gehouden. De avond stond geheel in het teken van de ambitieuze doelen op het gebied van organisatie en handbal-opleiding voor de komende jaren. In het prachtige Friendship Sports Centre kwamen zo’n tachtig mensen bijeen om VOC te ondersteunen in het bereiken van deze doelen.

Groen zwart gekleurde VOC-talententrein blijft maar doordenderen
Gezelligheid aan tafel bij het veilingdiner.

“We waren zeer verheugd met het resultaat van deze prachtige en gedenkwaardige avond. Grote dank naar de sponsors en iedereen die mee heeft gewerkt”, aldus VOC-voorzitter André Zeldenthuis die met een tevreden gevoel terugkijkt op de mooie avond.

Clarijs voegt toe: “Een topavond. Goed, zodat VOC binnen de jeugdopleiding met alle talenten kan blijven werken aan de toekomst. Met het clubgevoel zit het hier wel goed, want deze bijeenkomst was grotendeels vrijwillig door moeders van VOC-speelsters georganiseerd.”

En over de jeugdopleiding: “Nee, daar bemoei ik me niet mee. Dat deel wordt door een speciaal technisch hart binnen de club geregeld. Wel kijk ik vaak bij de jeugd en geef ik her en der weleens advies, als dat eens gevraagd wordt.”

Groen zwart gekleurde VOC-talententrein blijft maar doordenderen
Talenten van de B jeugd van VOC samen met sponsors.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over jeugdopleiding, talenten en toekomst gesproken…. Enkele dagen terug werd bekend gemaakt dat de 19-jarige VOC-speelster Bo van Wetering na dit seizoen de overstap zal gaa maken naar de sterke Bundesliga. Het toptalent tekende een contract bij de Duitse topclub TuS Metzingen. Een club uit de Duitse ‘top drie’, die ook nog eens actief is in de EHF Cup. Ricardo Clarijs over de transfer van de linkerhoek en cirkel speelster: “Dit is een geweldige stap voor Bo. Soms zie je speelsters vertrekken naar laagvliegers in Europa. Bo verkast echt naar de top net als Dione die vorig seizoen de stap naar Denemarken maakte. De wedstrijden van Dione volg ik met veel belangstelling en plezier op tv en ze doet het uitstekend in Denemarken.

Op de vraag van VTA met welke ervaren Oranje speelster we Bo van Wetering kunnen vergelijken reageert de handbalcoach kort maar krachtig: “Niet. Althans, laat ik het zo zeggen, niemand heeft de exceptionele kwaliteiten die Bo wel heeft. Ze is super creatief, snel en balvaardig. Ik ben geen bondscoach maar schat wel in dat Bo binnen afzienbare tijd tot de vaste kern Oranje-speelsters zal gaan behoren. Ik durf zelfs te stellen dat Bo één van de betere speelsters van de wereld zal worden. Tenminste, als haar ontwikkeling zo blijft doorgaan.”

Nu we het met de VOC-trainer toch over Oranje hebben stelde VTA gelijk even wat vragen over de aanstelling van een Franse coach als bondscoach voor de Oranjedames. Op de vraag of het geen zwaktebod is om geen Nederlander voor de groep te zetten reageert hij ontkennend: “Nee, dat kun je in mijn ogen niet zo zien. In Nederland is er geen trainer actief die op het gebied van het trainen en coachen van handbaldames, zoveel ervaring heeft als deze nieuwe man. Dus ook geen coach uit het mannen handbal want ik vind dat je het mannen- en vrouwenhandbal op spelgebied en qua training geven en coachen niet met elkaar kunt vergelijken.”

Groen zwart gekleurde VOC-talententrein blijft maar doordenderen
Bo van Wetering onlangs in actie tegen Quintus. Foto: lmv-fotografie

Tot slot vragen we nog even hoe we er voor staan met media aandacht voor de Oranjedames en de publiciteit voor de topploegen uit de Eredivisie. Ricardo Clarijs: “Nou, waar ik me echt aan heb gestoord is de berichtgevingen over het vertrek van bondscoach Helle Thomson en het aantrekken van de nieuwe bondscoach. Je mag natuurlijk vinden wat je vindt maar als je er schande van spreekt dat bepaalde beslissingen worden genoemen, dat vind ik dat je dat op zijn minst moet kunnen onderbouwen in je artikel. Nu was het van vele media pure sensatiejournalistiek. Wat nog het meest opzienbarende was in de berichtgevingen is dat sommige van diezelfde ‘sportjournalisten’ de polonaise liepen toen de nieuwe Franse bondscoach werd aangetrokken. Ineens was er een soort hosanna stemming onder diezelfde media.”

‘Met de media-aandacht bij de Eredivisie was het een tijdje terug niet best’, vervolgt Clarijs. “Dat kwam in mijn ogen over als onderwaardeerd en niet terecht. Inmiddels zijn er een hoop online media bedrijven die volop aandacht schenken aan het vrouwen handbal. En ik denk, dat als de meeste sportjournalisten eens een wedstrijd komen kijken, helemaal tijdens de topduels, zij de conclusie zullen trekken dat het niet meer dan terecht is. Vrouwen handbal is topsport met onder meer mooie dynamiek, snelheid, fysieke duels, handelingssnelheid, razendsnelle omschakelingen en creativiteit. En zoals bij iedere topsport hoort daar voldoende aandacht voor te zijn. Speelsters krijgen in Nederland geen dikke salarissen, maar desondanks offeren ze een groot deel van de vrije tijd die ze hebben op, om zo veel mogelijk te leren, zich te ontwikkelen en samen met hun teamgenoten een optimale prestatie te leveren. Daar leveren ze veel voor in ten opzichte van hun leeftijdgenootjes en dat mag gewaardeerd worden”, laat de van handbal bevlogen hoofdcoach van VOC uit Amsterdam-Noord, ten slotte nog weten.

Geschreven door: Rik Verkaik

VTA Sport

Gerelateerd artikel:

We gaan niet voor spek en bonen de play-offs in 

Dalfsen-trainer Monique Tijsterman kijkt uit naar handbaltopper met VOC